Arrencar els enciams de fulla en fulla

Una de les coses que em va sorprendre més quan vaig començar a llegir sobre els horts urbans va ser això d’arrencar els enciams de fulla en fulla. 
És una d’aquelles coses tontes que els urbanites desconeixem perque és clar, quan vas a la botiga a comprar un enciam, el compres sencer, i quan el plantes, per inèrcia i si no t’ho diu algú, esperes a que creixi per collir-lo sencer també.
Doncs no amics, els enciams els podem collir per fulles segons va creixent. I us asseguro que és una de les coses més gratificants que hi ha en el món de l’hortet: sortir al pati i/o balcó i collir tres fulles d’un enciam, dues més d’un altre, quatre crèixens, una mica de rúcula, i preparar una amanideta sana, ecològica i sobretot, acabada de collir.
La setmana passada, un amic a qui he enredat per posar enciams en unes jardineres que a l’hivern no fa servir, em va preguntar quines fulles en concret són les que s’havien de collir. I això em va fer pensar que potser valia la pena explicar-ho al bloc.
Us deixo unes fotografies de la jardinera amb enciams que tinc a casa. La de l’esquerra és de la fa un parell de setmanes, i la de la dreta, de just aquest matí:
Com podeu observar, els enciams de la dreta estan força pelats. I és que entre les dues fotografies he fet tres recollides de fulles per fer amanida.

Les fulles que heu de collir són les més grosses, i aquestes són sempre les que estan més arran del substrat. Feu-ho sense cap por, i veureu com els enciams continuen creixent sense problemes!!!

Canviant de tema…fa molts, MOLTS dies que estic seguint un programa que s’emet a la Xarxa de Televisions locals, el coneixeu? Es diu Tocats de l’hort.

Em sembla una iniciativa super interessant, especialment per nosaltres, els que cultivem a casa i els que encara s’ho estan rumiant. El programa està conduït per en Josep Maria Vallès, l’ànima d’Horturbà. I ja sabeu la debilitat que tinc per aquesta web i aquest senyor, que va ser el meu mestre Jedi quan tot just era una petita Padawan.
Podeu veure els programes online, de moment ja en porten 16, i també seguir-los al Facebook i altres xarxes socials. Per part meva felicitar públicament en Josep Maria per la seva feina, per mi és un plaer veure el seu hort i aprendre coses noves.
I res més. O si. Només volia dir-vos que segueixo la meva col.laboració setmanal al programa “Tarda de Ràdio” de Ràdio Sabadell, els divendres per la tarda a partir de les 17:30 h. 
A la tarda-nit, en Carles Baldellou m’envia el podcast del programa d’aquell dia i el pujo ràpidament a Podomatic per a que siguin més fàcils de localitzar. També podeu escoltar-los a la web de Ràdio Sabadell, secció A la carta.

Us deixo aquí el reproductor amb tots els programes emesos fins avui per si voleu escoltar-los.
Salut!

4 pensaments a “Arrencar els enciams de fulla en fulla”

  1. Hola Picarona!
    Tinc diversos enciams de diferents tipus i em sembla que estan sortint més amargs dels compte. Em va passar també amb la tongada anterior. Pot ser la terra? No sé què fer. Gràcies!

    1. Més que la terra penso que pot ser la varietat, o el reg. Però sincerament et reconec que no sé quin factor por influir de manera determinant en el gust dels enciams. HO preguntaré!

  2. Hola,
    Acabem de plantar enciams, tomàquets, diverses herbes per cuinar, maduixes, pebrots… en un hort que hem decidit fer al costat de Paris. Ens preguntàvem amb el meu marit si un cop l’enciam estigues a punt per recollir-lo, si calia arrencar-lo tot o no. Ell deia que si i jo m’he estimat més buscar per internet una resposta. Gràcies als vostres consells he trobat la bona resposta. Una abraçada et bon appetit!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *