Aqui no es llença res!!!

Fa un parell de setmanes vaig tenir la sort d’assistir a un curs de cuina organitzat pel Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental.
Cuina? Residus? Si. És cert que semblen dues paraules que no lliguen gaire, però si pensem en la quantitat de menjar que es llença a les escombraries per no conèixer receptes per aprofitar-lo, segur que us quadra més.

En aquest tema es va centrar el curs: donar idees per evitar racons a la nevera, consells sobre com anar a comprar, conservar els aliments i el més important, receptes.

Em va agradar molt el plantejament del curs, ja que es van donar molts consells que potser alguns sabíen però d’altres no. Un d’ells és aquell d’anar a comprar més sovint i evitar omplir la nevera (com sempre ha fet la meva mare). Les raons són dues: d’una banda, és més fàcil evitar racons i per l’altra, en una nevera atapeïda, l’aire fresc hi circula amb més dificultat, el que comporta més despesa energètica.

També s’agraeix que t’expliquin les coses sense presuposar que ets coneixedor del tema, que és (en la meva opinió), un dels grans errors que et trobes sovint quan assisteixes a algun curs. En el cas concret dels de cuina, n’he fet on es donava per sabut com es fa un fumet, o una reducció, o un fons de carn. I si no ho saps, no tens opció a preguntar o bé t’ho expliquen ràpidament i amb cara de “no haver-te perdut la lliçó anterior”!

En el curs vaig tenir la sort de coincidir amb la Marina, del bloc Tapa’t de Tapes, que ja fa alguns dies va publicar una entrada genial sobre el què hi vam veure i provar! No sé si val la pena afegir-hi res més, ella ho ha fet estupendament.

De totes les receptes preparades que vam poder degustar, em va agradar especialment la crema de mongetes, molt útil per donar sortida a aquelles que acostumen a quedar per la nevera el dia que n’has de preparar moltes. És senzill, molt bo i vaig aprendre que quan utilitzes crema de llet en alguna cocció l’has de deixar reduïr força estona per a que agafi aquell gust tan deliciós de nata.
Ja ho he posat en pràctica i cal dir que les salsetes i cremes ho agraeixen, per no parlar dels comensals!

Per acabar, aprofito per deixar-vos la recepta dels meus iogurts casolans, ideal per aprofitar l’escalfor residual del forn el dia que hi preparem alguna cosa. Va ser la meva petita aportació quan el cuiner va preguntar si algú volia compartir alguna recepta.

IOGURT NATURAL CASOLÀ

Ingredients (per a 8 iogurts)
-1 litre de llet
-1 iogurt natural
-3 o 4 cullerades de llet en pols

Preparació:
-Posem en un recipient la llet, el iogurt i la llet en pols i ho passem per la batedora.
-A continuació ho posem a foc lent, remenant de tant en tant i esperant a que arribi a una temperatura de no més de 50º.
-Ho retirem del foc i aboquem el contingut en gots de vidre, que podem tapar després amb una mica de film.
-Aprofitant l’escalfor del forn, hi introduïm una safata amb els gots de vidre, ben tapats amb una manteta petita o uns draps de cuina.
-Deixar dins del forn un mínim de 12 hores (amb el forn apagat, eh??)

Comentaris:
-Si feu servir llet fresca o ecològica, surt un iogurt per llepar-se els dits! Però també ho podeu fer amb llet descremada o semi, us quedarà una mica més líquid però igual de bo.
-El iogurt que es fa servir de base pot ser un iogurt natural, dels de vidre, o un grec, com vulgueu.
-Si no teniu termòmetre de cuina, no us preocupeu, aquí també podeu fer servir el “mètode digital”. Fiqueu de tant en tant el dit dins de la llet quan s’està escalfant. Als 50º haurieu de notar-la calenta però sense cremar-vos el dit.
-Si voleu fer-los però no heu d’encendre el foc per cuinar, només heu de posar-lo en marxa a una temperatura de 50º. Quan hi arribi, l’apagueu, i hi fiqueu els iogurts a dins.
-Ja sé que ho he dit però com que sempre hi ha qui m’ho pregunta: el forn no ha d’estar encès mentre es fan els iogurts.

Per acabar us deixo un video sobre els cursos que es va emetre a RTVE. Bon profit!

Comprar mejor, conservar correctamente y cocinar lo justo para no tirar nadaVer vídeoComprar mejor, conservar correctamente y cocinar lo justo para no tirar nada

Un pensament a “Aqui no es llença res!!!”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *