physalis-peruviana-alquequengi

Cultiu d’alquequengi (uchuva, tomatillo)

El Physalis és una solanàcia coneguda com a alquequengi, aguaymanto, tomatillo o uchuva. Si no recordo malament, en anglès n’hi diuen goldenberry. Fa bastants anys que la cultivo al pati de casa però crec que mai us n’havia parlat, oi?

Vaig descobrir aquesta planta fa bastants anys a Infojardín, és clar. L’Airun (Núria, de Banyoles) me’n va enviar unes llavoretes i al cap de poc van començar a germinar. Però veiem primer com són els Physalis perquè estic segura que més d’un us estareu preguntant de què carai us parlo avui:

L’heu reconegut ara? El fruit és una cirereta groga, embolicada en una mena de fanalet que sembla de paper. Aquest és el seu aspecte quan en compres una safata al súper o te la serveixen per adornar unes postres. Ara si?
Doncs bé, aquesta és només una de les diferents varietats d’alquequengi, també anomenat alquequengi del Perú i de nom científici Physalis peruviana. N’hi ha moltíssimes més com ens va explicar en Jalón aquest missatge al fòrum i una de les meves assignatures pendents és provar-ho amb els Physalis ixocarpa, al que els mexicans anomenen tomatillos i amb els que elaboren diferents salses i plats.
És curiós descobrir que els mexicans l’anomenen tomatillo i que per ells, això és un tomàquet. Quan comences a buscar receptes d’allà, el primer que et sobta és llegir que posen els jitomates a tot arreu i és que així és com anomenen als “nostres tomàquets” precisament.

Com es cultiva?

El physalis és una planta de la família de las Solanàcies com el tomàquet, el pebrot, l’albergínia, la patata o el tabac. Això significa que necessita molt de sol (sol directe, eh?) i una bona dosi d’adob. Reconec que amb ella faig una mica de trampa i és que no la tinc en un test sino en un petit tros de terra on pot créixer tot el que vulgui. Les seves fulles són molt boniques, amb un tacte de vellut i el meu pare n’està enamorat. Creix de forma arbustiva i sempre es descontrola una mica, amb tiges que surten pertot arreu.
Això no vol dir que no pugui cultivar-se en testos o jardineres. Només que possiblement haurà de ser en una de gran volum, d’uns 50 o 60 litres aproximadament, perquè si no la collita serà molt minsa.

El que més m’en sorprèn és que en a casa no es comporta de manera anual. I m’explico: si l’hivern és suau com ha estat el cas, el sobreviu, i en aquests moments està en plena producció, engreixant els fruits i plena de flors. En el fòrum comentaven que es cultiva com a anual, però aquesta està plantada l’estiu passat. A vosaltres us passa el mateix?
physalis-peruviana

El problema dels alquequengis en aquests moments té nom de bitxo. Es diu Sara i li encanta anar a l’hort, arrancar-los i menjar-se’ls a mitges amb l’àvia! La feinada és nostra per fer-li entendre que només es poden collir els que són de color groc, ja que cal esperar a que el fanalet que els cobreix s’assequi per poder-los consumir.
A ple estiu pot patir l’atac de l’aranya vermella. Cal estar-ne pendent i fer molta prevenció perque ja sabeu que és una plaga que quan s’instal·la, adéu planta!

Us deixo dos enllaços a les entrades d’Infojardín on n’hem parlat bastant. Segur que us ajudaran si us decidiu a adoptar-la al vostre hort urbà:
Missatge al fòrum antic
Missatge al fòrum nou

Espero que aquesta entrada us hagi estat útil. Salutacions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *