Consells bàsics per començar un hort urbà

Introducció

Tots tenim la nostra historia sobre com vam arribar a plantejar-nos cultivar hortalisses en torretes. En el meu cas va ser passejant per un mercat dominical i veient planter d’enciams de fulla de roure. Vaig pensar: I perquè no probar amb quatre enciams?

El problema comença quan et preguntes si amb aquella torreta n’hi haurà prou o si has d’abonar-la com als geranis…
Afortunadament en el seu moment vaig trovar el fòrum d’Infojardín i allà vaig poder aprendre a cultivar no només aquells enciams sino moltes d’altres hortalisses en jardineres i torretes.
Perque poder, es pot.

Aquesta guía pretén aclarir alguns dels molts dubtes que es tenen quan es comença, sempre des del meu humil i potser equivocat coneixement.

El primer que hem de fer: Llegir i informar-nos

És molt important llegir una mica abans de començar l’hort.

Em permeto ser rotunda en aquesta afirmació, perquè d’aquesta lectura en depenen moltes de les passes que haurem de donar a continuació, com és la compra del substrat i dels contenidors on plantarem. Apart, és clar, de conèixer una mica els requeriments per cultivar les hortalisses més habituals.

A continuación us deixo un enllaç a un petit manual que van editar en el seu momento la gent d’ Horturbà i en el que em vaig basar al començament ja que no hi havia molta informació sobre el tema en aquells moments.
És molt bàsic però precisament per això penso que és apropiat en un moment en que tot sona a xinès i s’han d’assimilar moltes coses noves.

Comprar el material

Començar l’hortet implica una despesa económica més o menys important. Cadascú sabrà fins a on arriba, però hi ha una cosa en la que sempre recomano no escatimar, i és en la compra d’un bon substat. A les nostres hortalisses els interessarà més “el que mengen” que si estan plantades en una bonica jardinera o en un bidó de pintura.

És convenient investigar si en el teu poble o ciutat hi ha una cooperativa agrícola. És quelcom que s’ignora normalment quan es comença però que va molt bé ubicar perque en els propers mesos t’hi hauras de pasar sovint per una pila de coses.
En les cooperatives pots trobar tot el que necessites i en alguns casos a millor preu del que ho trobaries en un viver, un garden o a la jardinería de la cantonada. I en el cas dels substrats en tenen d’apropiats per a hortalisses així com fems, adobs, fitosanitaris, llavors, planter i tota la parafernalia que necessitarem a partir d’ara.

Abans de comprar el material, decideix quines hortalisses vols cultivar

Aquest és un punt molt, molt important. Perque d’aquesta decisió en depén la compra, per exemple, dels contenidors. Les tomaqueres per exemple, necessiten de torretes molt més grans que els raves o els enciams, d’aquí que millor decideix què vols sembrar i després consulta el missatge del fórum d’Infojardín on el company Destripaterrones ens va deixar una taula amb les mides apropiades de les torretes per al correcte desenvolupament de cada planta.

Tria un bon substrat

Com ja he dit, a les nostres hortalisses els interessa més estar en un bon substrat que en una jardinera bonica. Per això és important triar-ne un de qualitat.
Jo el compro sempre a la cooperativa agrícola, en tenen un d’especial per a hortalisses que de bon començament m’assegura tota una sèrie de nutrients.

Fixa’t que estic parlant tota l’estona de substrat, no de terra. I és que amb la paraula substrat em refereixo a la mescla en la que aniran plantades les hortalisses. I d’això n’hi ha de molts tipus: l’anomenat substrat universal que es compra als vivers per a les plantes de flor, la torba, la fibra de coco i fins i tot la perlita, que s’utilitza en cultius hidropònics.

Un error habitual és pensar en “terra” i fer servir la que es pot agafar en un bosc o d’un camp sense tenir en compte que pot no tenir els nutrients necessaris que necessitem per a cultivar-hi. Ahí és doncs on entra aquella dita popular entre els agricultors, la que diu “Cava profundo, echa basura y olvida los libros de agricultura”.
O sia, que és bo posar-hi molt adob, molts nutrients per a que la terra sigui bona. I és que en l’adobat hi resideix en gran part l’èxit del cultiu urbà.

Una puntualització ara que parlo d’adobs. Si al llegir aquesta paraula penses en caca, en merda, en pudor i en quelcom fastigós de manipular, et diré que t’equivoques. És ben cert que no tots els adobs fan olor de perfum però no fan mala olor ni et faran venir mosques ni res d’això. I menciono l’assumpte perque per a mi va ser una agradable sorpresa comprobar que els fems de cavall no són per a res fastigosos, sino una mena de substrat diferent.

Tornant al tema… s’ha de tenir en compte un factor més, i és el pes del contenidor, sobretot si vius en un pis i has de tenir l’hortet a la terrassa o al balcó. La terra de camp, de bosc, és molt més pesada que d’altres substrats , i com ja he dit abans, pot no contenir els nutrients necessaris.

Tenint en compte això, em permeto copiar-vos unes posibles barreges apropiades per a horts urbans extretes del llibre “L’hort urbà” i del que us deixaré dades més endavant per si voleu comprar-lo:

– 60% fibra de coco + 40% humus de cuc
– 66% substrat estàndar + 33% fems de cavall
– 50% d’escorça compostada + 20% de torba rossa + 30% de gallinassa amb serradures compostades

No tots aquests materials són fàcils d’aconseguir, però tampoc és imposible, només cal buscar i un lloc apropiat per trobar alguns d’ells són els “grow-shops”, les botigues per a gente que cultiva cannabis.
Concretament la fibra de coco amb l’humus de cuc és el més lleuger de tots, però personalment no ho he provat perque faig servir la segona opció.

Llavors o planter, s’ha de prendre una decisió

Una de les coses més apassionants de l’hort, és veure germinar les tevés llavors. Però això és quelcom que quan comences l’hort urbà ni et planteges.
Primer, perque normalment es desconeix com sembrar les llavors i per d’altra banda, perquè fa molta ràbia comprar un sobre de llavors quan saps que només tens lloc per a cinc o sis tomaqueres per exemple.

Per això és una bona opció comprar planter el primer any. El pots trobar a la cooperativa agraria, a botigues especialitzades en material hortícola i també als mercats (normalment els pagesos en venen). Si no tens ni idea d’on trobar-ne, pregunta a la botiga de verdures on vagis, segur que et sabrà di ron trobar-ne.

En qualsevol cas, si et decideixes a posar les teves llavors, consulta aquest missatge que et será d’utilitat. Aquí al bloc en parlaré en un tema apart, així com dels errors més habituals quan es comença un hort urbà.

Si voleu aprofondir més, us recomano que compreu el llibre “Hort Urbà” de Josep Maria Vallès, i que podeu trobar bastant fàcilment a les llibreries o a la web d’Horturba. És molt entenedor i això és molt important quan es comença. A més hi ha molta informació sobre les hortalisses més habituals, condicions de cultiu i demés.
Editat en català i en castellà.

6 pensaments a “Consells bàsics per començar un hort urbà”

 1. Perdona la molestia. He seguido tus instrucciones, he leido casi todo y ha acudido al foro antiguo a ver la profundiad de las macetas para cada tipo de cultivo. Pero al estar en el foro antiguo muchos adjuntos no se ven y este… no se podia ver o descargar. ¿Me lo podrias hacer llegar o publicar o hacer saber de alguna forma?
  Muchísimas gracias
  angel.lanavata@gmail.com

 2. Hola Aspective,

  Pues tienes razón, el fichero no está. Se habrá eliminado en la última actualización del foro.

  Intentaré localizarlo y lo vuelvo a subir. Te aviso en cuanto lo haga!

 3. Hola!!
  He comprat un substracte horticola estàndar(turba) i el barrejaré amb humus de cuc. Tinc entés que l’humus no ha de tocar els arrels de les plantes. Com és la millor manera de fer la barreja per evitar això?

 4. Hola Anònim!

  No havia sentit a dir mai que l’humus de cuc no pogués tocar les arrels de les plantes. A on ho has llegit?
  Precisament l’humus és un dels adobs que menys crema les arrels.

  Personalment, si has comprat substrat hortícola, et diria que no el barregessis amb res més fins d’aquí a uns mesos, ja que suposadament ja deu portar algun tipus d’adob.

  Si per exemple has posat ara els planters, comença a afegir-hi humus de cuc per sobre del substrat d’aquí a un mes, només petits pessiguets en funció de la mida de la torreta/jardinera.

  Quan acabi la temporada serà el moment de barrejar-lo amb humus, per ajudar a que recuperi els nutrients que haurà perdut amb el cultiu. Però no abans (vaja, jo ho faria així) 😉

  Salut i gràcies per passar-te pel bloc!

 5. Ups, doncs pot ser ho vaig entendre malament.
  Ja he fet el planter i no hi he posat adob, quan faci el trasplantament he pensat afegir-hi i barrejar-lo amb la primera capa de substract.
  Moltes gràcies per contestar i felicitats pel teu bloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *