Errors habituals al començar un hort urbà

Comprar contenidors sense pensar que cada hortalissa necessita un espai determinat

És molt habitual llegir preguntes de l’estil: Tinc unes torretes de X cms d’alçada i Y de diàmetre, què hi puc cultivar?
Si ja es tenen les torretes, és bo aprofitar-les per a les hortalisses que hi puguin crèixer correctament. Però si s’han de comprar els contenidors, és millor donar una ullada a aquesta taula que us deixo a continuació per tal de triar les mides amb conseqüència.

No omplir del tot els contenidors de substrat

Cal omplir gairebé fins a dalt de tot els contenidors on sembrarem les nostres hortalisses. Com més substrat tinguin, millor. A més, tot i omplir-lo molt, al regar veurem que el substrat “s’abaixa”, compactant-se.
Ompliu-los fins a dalt de tot, deixant només un centímetre per tal que l’aigua no vessi al regar. Quan s’abaixi el podeu reemplenar o afegir-hi més adob si cal.

Sembrar les llavors directament a torretes i jardineres

Aquest és un error bastant habitual tot i que moltes llavors es poden posar directament a la seva ubicació definitiva. En general, les cucurbitàcies (carbasses, carbassons, cogombres i melons) es poden sembrar en el contenidor que hàgim disposat per a tal finalitat sempre que el temps acompanyi (a partir de març-abril si fa bonança).
Per a la resta de llavors és convenient fer planter ja que necessiten d’una temperatura alta per germinar. Això ho aconseguirem fent el planter a dins de casa i donant-los escalfor i humitat fins a que germinin. Es poden posar a prop d’un radiador o d’algun aparell elèctric que dóni calor (hi ha qui fa servir el sintonitzador de TDT)

Caure en “La síndrome de la torreta buida”

És convenient planificar el que volem sembrar per no caure en aquesta “síndrome” com l’anomenem familiarment al fòrum d’Infojardín.
Quan es fa planter, les hortalisses triguen un temps a ocupar la seva ubicació definitiva. Mentrestant, és habitual comprar alguna cosa de planter i en moltes ocasions et trobes que quan tens el planter prou gran per transplantar no tens lloc perquè ja hi has sembrat d’altres coses.
Sigui gran o petit l’espai del que disposem per al nostre hort urbà, és bo planificar què hi posarem. I si les torretes estan buides, sempre hi podem sembrar hortalisses de les anomenades “de cicle curt”, com enciams i raves per exemple.

Posar més d’una planta per torreta

També és molt habitual trobar-se qui planta dues o més mates de tomaqueres o d’una altra hortalissa en cada torreta. S’ha de tenir en compte que com més plantes hi posem, més es barallaran pels nutrients, així que és molt millor posar una planta per torreta que més d’una.
El mateix ocorre en les jardineres. Si es fan servir per a enciams per exemple, sempre és millor posar-ne un cada 15/20 cms aproximadament que un al costat de l’altre.

Sembrar fora de temporada

Cada hortalissa té el seu moment durant la temporada. Així, no podem sembrar tomàquets al novembre ni faves al maig perquè no prosperarien.
En aquestes dues taules del company Abejaruco trobareu les dades de sembra i recolecció de cada hortalissa. Una d’elles està ordenada per mes de sembra i l’altre per nom d’hortalissa.

Continuarà….

3 pensaments a “Errors habituals al començar un hort urbà”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *