Cada quant s’ha de regar l’hortet


Un dels dubtes més habituals quan es comença és cada quant de temps regar les hortalisses dels nostres horts urbans.
I la resposta és senzilla: cada quant ho necessiti.

Sí, ja sé que fa molta ràbia una resposta així. És com quan en una recepta de cuina et diu “posar tanta farina com accepti la massa”. Et quedes amb cara de tonto i et preguntes: “Si si, però això són 100 grams o 10 kg???”.

A l’hortet hem d’aprendre a identificar vàries coses, i una d’elles és cada quant les plantes necessiten aigua. Ara que en principi les tenim de planter amb una regada lleugera n’hi ha prou al dia. Jo de fet, encara les rego amb la motxilla d’ensulfatar, de la marca Gardena. Em va costar calés però no hi ha color amb una altra que només em va durar una temporada.

Quan les passem a l’hort és quan va molt bé tenir-hi el reg gota a gota instal.lat. Jo faig servir uns goters regulables i així cada planta rep l’aigua que li correspón. És millor fer servir testos de plàstic perquè s’evapora menys l’aigua i si s’hi pot posar algun tipus d’acolxat per a evitar la evaporació, millor que millor.
Cal tenir en compte que si reguem a la nit o de bon matí, l’aigua no s’evapora tant com al punt del migdia.

En un llibre de jardineria que volta per casa, vaig llegir un consell sobre el reg que intento aplicar sempre perquè em sembla molt assenyat: de vegades val la pena fer passar una mica de set a les plantes per aprendre cada quant les hem de regar. M’explico:
És normal que al punt del migdia algunes fulles es vegin com caigudes. Però si a la tarda quan baixa el sol tornen a estar bé, potser és el sol el que les marceix i no la manca d’aigua.
Si a la tarda segueix marcida, és segur que li faltava aigua i que per tant l’hauríem d’haver regat.
Però si no li calia i l’hem regada podem estar afavorint l’aparició de fongs o el podriment de les arrels…

I és que hem de tenir en compte que tant la manca com l’excés d’aigua pot ser perjudicial. Hem d’aprendre a identificar-ne els símptomes per no equivocar-nos:

Escassetat d’aigua
Símptomes i danys
Marciment temporal, permanent i mort.
Poc desenvolupament i floració escassa.
Prevenció/Solució
Terra amb una adeqüada retenció d’aigua.
Cobrir la terra per evitar pèrdues per evaporació
Evitar l’excés d’insolació
Aport gradual i constant d’aigua

Excès d’aigua
Símptomes i danys
Asfixia de les arrels per falta d’aireació.
Podriment de les arrels
Clorosi de les fulles (esgrogueïment), especialment els nervis
Caiguda de borrons i poncelles
Clivellat dels fruits
Marciment general
Prevenció / Solució
Terra amb una adeqüada capacitat de drenatge de l’aigua
Regular adequadament el reg

Doncs res, ara a aprendre cada quant hem de regar!

3 pensaments a “Cada quant s’ha de regar l’hortet”

  1. Hola picarona! Jaja muchas gracias por este blog!! acabo de descubrir el problema que tienen mis lechugas!!(clorosis por exceso de riego :S) menos mal que los que sabeis nos enseñais 😉 x cierto soy phantom88 del foro jeje saludos!!

  2. Entrada molt interessant… jo sempre m’he preguntat si regava prou les meves plantes, i per ara crec que les faves i pèsols estan bé. Les tomaqueres encara estan petites, i alguna està decaiguda i la d’acostat esta maquíssima. Així que suposo que hauré d’aprendre a patir amb elles!

  3. Hola Phantom!
    Pues me alegro que hayas podido resolver el misterio! En cualquier caso, a las lechugas les va mejor un exceso que una falta de agua, ahora solo tienes que encontrar el punto justo 😉

    Xepe71, de vegades passen estranys Expedients X amb el planter. Fa quinze dies vaig posar 8 enciams: 4 de fulla de roure i 4 de Maravilla. Doncs els fulla de roure estan preciosos i dels Maravilla només en queda un.
    Mateixa terra, mateixa torreta, mateix reg…. Misteri….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *