“Síndrome del hilillo”


Ja fa prop de mes i mig que vaig posar les llavors al germinador i gràcies a ell, he conseguit un planter que de debó que fa goig. El millor que he aconseguit mai.

Però això no vol dir que no hi hagi gent amb problemes, jo també en vaig tenir al començar, però he anat aprenent dels errors.

Un dels més habituals és el que al fòrum anomenem “Síndrome del hilillo”. O sigui, que les llavors creixen molt altes i fines, i finalment, es tomben perque la tija no és capaç de sostenir el pes dels cotiledons (les primeres fulles que apareixen al germinar).

Això ocorre inevitablement si a la planta li falta llum. I és que si bé al començament podem tenir els germinadors a dins de casa aprop d’una font de calor, a la que germinen les hem de posar on sigui que tinguin llum. Molta llum. Tota la que li poguem donar.

Però ull, molta llum no necessàriament vol dir sol directe. Hem d’intentar evitar el sol directe al punt del migdia segons la nostra zona, però la resta del dia mirem de que tinguin tota la llum possible.

El que jo faig és posar-los al sol directe quan la planteta comença a desenvolupar les primeres fulles després dels cotiledons. Cal tenir precaució amb el sol com us deia, però també s’ha de tenir en compte que segons les zones, aquest sol és més càlid que d’altres, així que us animo a que feu proves. Si heu fet germinar més plantes del compte, sacrificar-ne algunes (torrant-les) igual vol dir salvar-ne d’altres.

El meu agraïment a la Didiana per permetre’m utilitzar una foto seva per il.lustrar aquest missatge. Gracias Didi :*

3 pensaments a ““Síndrome del hilillo””

 1. Hola, Picarona:
  Primer de tot felicitar-te pel teu blog. Em sembla molt complert i cuidat, però sobretot, suposa una inestimable ajuda per algú com jo que comença. He accedit a ell a través del foro d’Infojardín, i com que em sembla que tens prou experiència et volia fer una consulta:
  Per aconseguir llavors de tomàquet RAF, vaig comprar un tomàquet d’aquesta espècie en una fruiteria ecològica, i l’he tret les llavors. Em serveix? Cal posar-hi algun adob al sustrat per assegurar-se el tir?
  Gracies per la teva atenció

 2. Hola Corintio, bon dia, i gràcies per passar-te per aquí.
  En principi, totes les llavors extretes de tomàquets comprats solen germinar. Però és clar, hi ha una cosa que mai no sabem i és si aquest tomàquet està hibridat. Si és així, els tomàquets que colliràs seràn diferents del que vas comprar per fer-ne llavor.
  Així i tot, si és d’una fruiteria ecològica, és possible que te n’en surtis, tot i que pel que sembla el RAF no és fàcil de cultivar.

  Si el substrat que fas servir és nou, no afegeixis cap adob en especial fins més endavant. I busca una mica a Infojardín perque pel que sembla, el RAF és un tomàquet habituat a crèixer en terres amb una certa salinitat i no sé ben bé com ho sol.lucionen els companys que el cultiven.
  Molta sort!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *