Flors mascle i femella en les cucurbitàcies

Les cucurbitàcies (cogombres, melons, carbasses, carbassons), són una mica diferents a d’altres hortalisses de fruit, ja que emeten flors femenines i masculines. Això no es dóna per exemple en els tomàquets i els pebrots.

Aquest fet sovint dificulta la polinització, ja que de flors femenines sempre n’hi ha menys i en un hort urbà, amb només una mata de la cucurbitàcia “X” ens podem trobar que se’ns obre una flor femenina, que és la portadora del fruit i podríem no tenir-ne cap de masculina d’oberta en aquell moment per a fecundar-la, amb el que aquell futur fruit se’ns perdria.

És convenient doncs, aprendre a identificar-les per poder ajudar manualment a la polinització si ho considerem necessari.

Tot i que botànicament l’explicació de com identificar-les que us donaré no és la més correcta, sí és la més entenedora: les flors femenines porten un petit meló, cogombre, carbassa o carbassonet darrera de la flor. És com si vinguéssin amb la “panxa” de sèrie.

Per a polinitzar-les, el procediment és simple: amb un bastonet de les orelles fregarem l’interior de la flor mascle i després farem el mateix a la femella. Si hi ha sort, la femella quedarà fecundada i n’obtindrem un fruit.

Es pot guardar a la nevera el bastonet impregnat del polen masculí durant uns quants dies, així que en quant veiem que es comença a formar una flor femenina, haurem de fixar-nos també si n’hi ha de masculines en formació per tal de guardar el bastonet o fer-ho al moment amb alguna que hi pugui haver oberta.
Per descomptat, hem d’esperar a que la flor femenina s’obri per procedir a la polinització manual.

Adalt teniu un álbum de fotos de flors femenines i masculines de cucurbitàcies que aniré actualitzant segons vagi trobant-ne de noves o fent-les jo mateixa. (Si feu click sobre la icona d’abaix, a la dreta, podreu veure-les a mida més gran).

Gràcies a en Netlight1 per permetre’m utilitzar algunes fotos seves.
També us recomano veure aquest video d’en Miracebo, on apart de disfrutar del seu fantàstic hort podreu veure les flors mascle i femella dels carbassons.

Un pensament a “Flors mascle i femella en les cucurbitàcies”

  1. Caram! molt i molt interessant! moltes gràcies pel link, picarona!
    et visitaré sovint. Veig que a part de l’hort també t’agrada fer pans… podem compartir experiències.
    Moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *