Cultiu de pebrots

El pebrot és una de les hortalisses més fàcils de cultivar a casa. O en el meu cas és així. Pocs problemes i força producció.

És clar que habitualment cultivo varietats més aviats petites, de l’estil del pebrot de Padrón i bitxos de vària mena. Aquest és el primer any que tindré pebrots més grans, de l’estil d’escalivar, a veure què tal van…

Tipus de contenidor

Depén de la varietat. Per exemple, jo poso en jardineres d’un metre i 20 cms de profunditat unes quatre o cinc plantes de la varietat de guindilles d’aquelles que es posen en vinagre. També els pebrots del tipus Padrón. Per a varietats més grans faig servir les torretes quadrades (que fan 30×30) amb només una planta de cada.
Els pebrots són agraïts perquè sempre donen producció i són poc exigents en profunditat. Això no vol dir que en una torreta de 20 cms de diàmetre hi poguem posar dues plantes. Ja sabeu, apliqueu allò del “menys és més”.

Tipus de substrat

Faig servir el mateix que per altres hortalisses. De fet, en la única hortalissa on faig una barreja que conté més adob és en els carbassons, a veure si aquest any en cullo algun.

Plantar els pebrots

El procediment no té res d’especial. El que sí faig és tal qual els passo de les torretes del planter a les definitives, és posar-hi una canya a cada un (no necessàriament més alta de 1,5 m).
Per manía personal, intento fer el transplantament al fer-se de nit. Alguna vegada he perdut alguna planteta per fer-ho a ple sol i per això tinc el costum de fer-ho així.

El reg i l’adob

S’ha de vigilar el reg dels pebrots, doncs si és irregular pot comportar l’avortament de les flors. Aquestes també poden avortar amb temperatures molt altes (a partir de 30º), pel que és normal que hi hagi producció a començament de temporada, s’aturi els mesos de més calor i es reinicii a partir de setembre.

Per adobar-les es pot fer servir humus de cuc, guano líquid o en pols o algún altre tipus d’adob líquid, amb aportacions quinzenals.

Plagues

Els pot afectar el pugó, alguna eruga, aranya vermella, etc…

Podar les pebroteres

Jo no he fet mai. Les deixo crèixer al seu aire i no es toco més que alguna fulla que veig que es posa lletja o ha tingut algun problema. Però quan vam estar a Astúries, el senyor Santiago (amo d’un hort ecològic), ens va explicar aquesta tècnica per aplicar-la a pebroteres de fruit gros com els d’escalivar.

El resum d’aquestà tècnica seria el de deixar una sola flor per branqueta i podar-ne la resta de la branca a partir de la fulla següent més amunt d’on hi ha la primera flor. D’aquesta manera el fruit creix més aprop de la tija principal que se suposa que tenim entutorada, amb el que les branques no pateixen pel pes.
D’altra banda, aquest fruit es fa més gros.
No puc donar fe de si el sistema funciona bé, però m’imagino que si. Aquest any suposo que més d’un al fòrum ho provarà, passeu-vos per allà per seguir el tema si us interessa.
En qualsevol cas (repeteixo), aquest sistema està pensat per a pebroteres de fruit gros.

Guardar-ne llavor

Per tal de recollir llavors dels vostres pebrots, heu de deixar un pebrot a la planta fins que es torni vermell del tot. Quan comença a assecar-se o és ben vermell ja el podeu treure, obrir-lo i assecar-ne les llavors per l’any que vé.
Hi ha qui aconsella que aquest pebrot per guardar llavors sigui dels primers que s’hagin fet a la planta, per evitar el risc d’hibridació amb d’altres varietats.

Tingueu compte si es tracta d’una varietat picant perquè és criminal tocar-se els ulls o altres parts del cos després d’haver-los manipulat. Millor fer-ho amb guants.

Algunes coses més

 • Els pebrots volen molta paciència al començament. Són leeeents com una mala cosa. Lents en germinar i en crèixer. Això és normal. Quan comença la calor de debó fan una estirada increíble, tingueu paciència!!!
 • Com ja us he dit abans, és normal que les flors avortin amb temperatures altes o si hi ha un reg irregular.
 • També s’ha de tenir en compte que si la planta està fent crèixer pebrots, pot produïr menys flors. És per això que si són varietats de tipus petit com les que us he mencionat abans, és convenient anar recol.lectant conforme es pugui per tal que segueixi produïnt.
 • Compte amb la hibridació! Fa dos anys vaig plantar pebrots del Piquillo al costat dels de Padrón. Quan vaig collir els del Piquillo, tota feliç, no hi havia qui els mengés de picants que eren. És per això que dins les meves possibilitats, intento separar els pebrots picants dels que no ho són físicament, o sigui, uns a una punta i els altres a l’altre. I si pel mig podeu posar altres plantes, molt millor.
 • No os he parlat dels pebrots tipus xile, aquells picants de debó. El seu cultiu és molt similar (per no dir idèntic) i hi ha gent molt enganxada en el tema. Hi ha algunes varietats que necessiten temperatures molt concretes per tal de germinar i fins a mes i mig per fer-ho. El company del fòrum Whitekoohii té un fòrum molt interessant sobre el tema, que podeu visitar fent click aqui.

Podeu ampliar informació sobre els pebrots visitant les següents fitxes de cultiu:
Infojardín, Infoagro, Horturbà

6 pensaments a “Cultiu de pebrots”

 1. Hola Picarona,

  un article molt interessant.

  Això de l’hibridació pot passar si tens altres plantes al costat o no mes si son del mateix tipus?

  Per que jo tinc els pebrots aprop de les albergínies, avera si surt un pebrot mutant. jejeje

  Salutacions.

 2. Hola Anònim!
  La hibridació acostuma a passar només en plantes del mateix tipus que jo sàpiga, tot i que a saber la de coses que poden passar.

  Tranquil si els pebrots són al costat de les albergínies doncs 😉

 3. El primer pebrot que surt, s’ha de deixar ( es el que surt en la furquilla del tronc). Aixi la pebrotera no fa tanta mata i fa mes pebrots. Aquets any 2014, vaig collir els ultims pebrots el 28/12/2014 i es van escalibar. Es la primera vegada que hi trobat aquet blog i voldria sapiguer com em puc possarme en contacte amb vosaltres

  1. Hola Pere, i gràcies pel teu comentari. Ho has comprovat en hort en testos o a terra? Perquè a mi la experiència m’indica que si deixem engreixar el primer pebrot, li treu força a la planta per seguir desenvolupant-se.
   Adalt de tot del blog hi tens una pestanya on diu “Contacte” si em vols escriure. Salut!

 4. Hola!! Tinc una pregunta. Estan començant a sortir els primers pebrots però la majoria tenen la punta com recremada. O com podrida. Per què els hi passa això? Massa rec? Massa sol??
  Moltes gràcies!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *