Cultiu de tomàquets

Ja fa dies que penso… m’hi atreveixo o no m’hi atreveixo… però ahir vaig rebre un mail del Jordi, de Centelles preguntant-me pel cultiu de tomàquets al balcó. Em demana uns consells bàsics, i a això potser sí que m’hi atreveixo! Va per tu, Jordi.

Tipus de contenidor
Per als tomàquets necessiteu unes torretes ben grans, d’una mida mínima d’un cubell de fregar. El llibre de l’Hort urbà recomana un mínim de 20 litres. Com més gran, millor.
No recomano utilitzar jardineres perque normalment tenen poca profunditat, a no ser que la varietat a plantar-hi sigui del tipus cherry, i dels que en diuen “de port determinat”, o sigui, dels que es queden petits (40 cms màxim d’alçada)

Poseu només una planta per torreta. De fet, poseu-hi les que vulgueu, però si voleu una bona producció penseu que com més espai tingui, millor. Així que una de sola és el més recomanable.

Tipus de substrat
Si heu de comprar el sustrat, no racanejeu i estireu-vos una mica. Compreu un sustrat universal d’una bona marca i els tomàquets ho agraïran.
Podeu llegir alguns consells bàsics sobre el tema en aquesta entrada que tot i ser genèrica per a totes les hortalisses, es pot aplicar perfectament als tomàquets.

Si ja teniu algun substrat i el voleu aprofitar, barrejeu-hi fems de cavall o humus de cuc per tal d’adobar la terra.

Plantar les tomaqueres
A aquestes alçades de temporada ja comença a ser una mica tard per fer planter, així que el millor és comprar-lo en alguna cooperativa agrícola o al mercat. En el moment de posar-lo a la torreta, enterreu la tija fins gairebé les primeres fulles. D’aquesta tija que enterreu en sortiran més arrels que donaran més estabilitat a la planta.

En el moment de trasplantar el planter a la seva ubicació definitiva, és convenient posar-hi també algun tipus de tutor. El més habitual són les canyes però la inventiva popular acaba reciclant pals d’escombra, varilles metàl.liques i tot el que se us ocorri.
És important fer-ho en el moment del trasplant o el més aviat possible després del mateix perque fer-ho més endavant significa fer malbé algunes arrels.

El reg i l’adob
Cal observar les plantes per aprendre a regar-les quan cal. Un planter acabat de transplantar no tindrà les mateixes necessitats hídriques que una tomaquera carregada de tomàquets. Us servirà donar-li un cop d’ull a aquesta entrada sobre el reg.

Per adobar les tomaqueres podeu fer servir humus de cuc i afegir-lo cada quinze dies o cada mes, guano líquid o en pols seguint les instruccions del fabricant o un altre tipus d’adob no ecològic, això ja està a les vostres mans.
Cal tenir en compte que per afavorir la floració i el creixement dels tomàquets, és millor utilitzar un adob ric en fòsfor i en potassi. Molts dels adobs que es troben comercialment són el que se’n diu “balancejats”, o sigui, que porten la mateixa proporció de Nitrogen-Fòsfor – Potassi (N-P-K). Cal buscar-ne un en que hi predomini el fòsfor i el potassi.

Prevenció de plagues
Tot i que els tomàquets són l’hortalissa reina de l’hort, també és la que dóna més problemes de plagues. Si més no, en el meu cas és així.
Per prevenir-les, doneu-li una ullada a aquest missatge on més o menys ja està tot explicat.

I si sorgeix alguna altra cosa: pugons, mosca blanca, que les fulles es posen grogues, que si les fulles s’acanalen, que si els surten taques… doncs benvinguts a la part menys divertida de l’agricultura, ni que sigui en testos i jardineres. En aquest enllaç teniu tot d’informació sobre les plagues més habituals, que no són pas poques. I si no, ja sabeu, passeu-vos per Infojardín i pregunteu, prèvia consulta a la base de dades del fòrum fent servir el buscador.

Podar les tomaqueres
No és imprescindible fer-ho però si que ajuda l’anar treient els brots axilars de les tomaqueres, el que en castellà es diuen “chupones”.
Com millor aireació tinguin les tomaqueres, menys problemes de plagues, diuen. Això no vol dir que cal tallar totes les fulles i deixar només un pal! Fixeu-vos en el video

I crec que… res més. El més bàsic sobre el tema ja està dit. Si van sorgint més preguntes o recordo alguna cosa més, ampliaré aquest missatge per tal de posar-hi les respostes adients.

4 pensaments a “Cultiu de tomàquets”

 1. Hola, Picarona:
  Molt pràctic l’article sobre el cultiu de tomaqueres.
  Una pregunta sobre abono; Quan parles de posar humus de cuc… com l’apliques quan la planta ja està plantada? barrejat en aigua de reg ó a directament al substrat rodejant la planta?
  Qué tal és això del guano? Va bé?
  Gracies altre cop.

 2. Hola, yo he plantado unas tomateras en macetas, y aunque pienso que es bastante tarde,y es la primera vez que lo hago, tengo esperanza de que me vayan bien.
  Mi consulta es porque voy a estar fuera 3 semanas de vacaciones y voy a tener problemas de riego, aunque aqui en galicia no pasa mas de una semana sin llover, tengo miedo que se me sequen.¿hay alguna solución?
  Las plantas aun son pequeñas, tienen unos 30 cm de altura

 3. Hola Luís,

  Sin ninguna duda, lo mejor que puedes hacer es instalar el riego por goteo.
  No es nada difícil y aunque quizá te resulte un poco complicado por el hecho de tener que hacer algun agujero o algo para llevar la tubería, no tengas miedo con eso de que se te mueran las plantas o que algún familiar se olvide de pasar a regarlas.

  Para 1 semana aún hay alguna cosa más o menos casera pero para 3… sin duda es lo mejor.

  Saludos y suerte, espero que lo soluciones!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *