Fitosanitaris a l’hortet

He rebut alguns missatges de gent que em pregunta sobre els fitosanitaris i l’adob que va bé per a l’hortet… Mal tema per mi, ja que encara no m’acabo d’aclarir massa ni jo. Però a veure si en treiem l’aigua clara, ni que sigui en dos missatges separats.

Fitosanitaris

S’anomenen així els productes que serveixen per a prevenir i/o combatre les plagues de l’hort. N’hi ha que estan permesos en agricultura ecològica i d’altres que no, i és aquí on hem de decidir de quina manera volem cultivar el nostre hort urbà.
La majoria dels que en tenim un intentem ser ecològics, però sovint amb algunes plagues, això és ben difícil, pel que de vegades ens hem de passar “al lado oscuro”. Fins i tot hi ha qui no utilitza fitosanitaris preventius mai, ni que siguin ecològics.

Els problemes que podem tenir a l’hort són bàsicament plagues i fongs. I tot depén de a quina zona ens trobem i el clima que es tingui. Per exemple, durant aquests dies que hem estat a Astúries, me n’he adonat de fins a quin punt els fongs poden ser preocupants per als companys d’allà, mentre que els de la zona mediterrània patim més de plagues que de fongs si no és perque ens passem amb el reg.

Per norma general, hi ha dos productes bàsics que s’apliquen de manera preventiva i que estan admesos en agricultura ecològica: el sofre i el coure.

El sofre serveix per prevenir/curar l’oïdi i els àcars. N’hi ha dues presentacions: per aplicar-lo directament en pols (el típic sofre groc que es posa a les cantonades dels carrers per a que no s’hi pixin els gossos) i pols per a disoldre i aplicar amb una motxilla d’ensulfatar. Es recomana no aplicar el sofre en pols quan les temperatures pugen (a partir dels 33º C) i llavors fer servir el que es disol en aigua i s’aplica amb la motxilla.
Habitualment s’aplica cada 10-15 dies.

El coure s’utiliza per prevenir un fong, el mildiu, i n’hi ha varies presentacions: hidròxid de coure, oxiclorur de coure, sulfat de coure, i també el famós “caldo bordelés”. Es pot fer servir el que es prefereixi però encara es discuteix la seva aplicació en agricultura ecològica ja que les sals del coure poden contaminar el sòl. En els horts urbans podem intentar posar una mena de pitet a les torretes i jardineres de manera que el líquid sobrant no caigui sobre el sustrat. S’aplica també cada 15-20 dies.

Torno a repetir que hi ha qui prefereix no aplicar cap d’aquests productes en els seus hortets. Jo no ho discuteixo però fa molta ràbia si només tens espai per a dues tomaqueres i les perds per alguna plaga que s’hauria pogut prevenir fàcilment.

Hi ha plagues que es poden tractar amb d’altres productes també ecològics, però d’aquests ja us en parlaré de manera individual en d’altres missatges si el tema us interessa.

Si algú està interessat en com ho fem alguns companys, hem obert un fil al fòrum per explicar la nostra experiència individual. El podeu veure aquí.
I per ampliar dades, us deixo l’enllaç a un tema recopilatori d’informació que tenim al fòrum. Consulteu l’apartat Control de Plagas.

El dels fitosanitaris no és un tema fàcil d’explicar perque genera moltissims dubtes i lamentablement ningú no ens ha donat encara un calendari d’aplicació que es pugui seguir “a rajatabla”. De tota manera, un dels fils més complerts que tenim al fòrum és el que va començar la Pitiusa i us pot servir de guia. Molta sort!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *