Adaptar receptes a la notra panificadora

Un dels problemes més habituals quan es comencen a provar receptes a la nostra panificadora és que els pans no surten bé. I és que no totes les receptes serveixen tal qual per a totes les màquines, ja que cada una té la seva taxa d’humitat/hidratació (a partir d’ara, TH).

Què és la taxa d’humitat/hidratació?

És la quantitat òptima de líquid (aigua o llet) en relació a la quantitat de farina de la recepta. Cada màquina en té una de diferent i per això, conèixer la TH de la notra panificadora ens permetrà adaptar les receptes per a que sempre quedi un pa perfecte!

Com calcul.lem la TH de la nostra panificadora?

Hem de prendre com a base la recepta d’algun dels pans que apareixen al manual de la nostra màquina. Un dels més aconsellables i que surt en gairebé totes és la recepta del pa blanc.
Apliquem la fòrmula següent:

TH = Aigua / Farina x 100

Posem per exemple una panificadora on a la recepta de pa blanc apareixen les següents quantitats: 300 ml d’aigua i 500 de farina. El resultat del TH seria de 60, ja que la operació a fer seria la següent:

300 ml d’aigua / 500 de farina x 100 = 60

Com ho hem de fer per adaptar les receptes?

Hem de basar-nos sempre en la quantitat de farina que apareix a la recepta. I aplicar la següent fòrmula:

Aigua = TH/100 x farina

Posem per exemple que la recepta que volem adaptar porta 350 grams de farina. I nosaltres ja sabem que el TH de la nostra màquina és del 60%. El resultat de la fòrmula ens donaria un total de 210 ml d’aigua al realitzar la següent operació:

60 (TH) / 100 x 350 g (de farina) = 210 ml d’aigua.

Una coseta més…

Hem de tenir en compte també un altre detall i és la quantitat de farina que admet la nostra màquina. Hem de mirar les receptes que apareixen en el manual i fixar-nos en quina quantitat de farina acostuma a sortir-hi, ja que no totes les màquines fan pans del mateix pes.
La majoria de les panificadores permeten fer pans de 750 grams i de 1 kg, però n’hi ha que fan pans de 1,200 kg. Així doncs, no feu mai una recepta amb 600 grams de farina si al vostre receptari, el màxim que hi apareix són 500 grams o 550. Adapteu primer la quantitat de farina i després amb el TH, la de l’aigua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *