Hem de guardar llavors!


Igual us direu que estic boja parlant de guardar llavor quan tot just ara es comencen a collir les primeres hortalisses de l’hort. Però sé el que em dic per experiència propia.

Després de quatre anys d’hort urbà, m’he aficionat a sembrar només varietats d’hortalisses de llavors que intercanvio i/o compro. La veritat és que m’agrada més cultivar tomàquets i pebrots “amb nom i amb cognom” que comprar planter. A més, és divertit quan al fòrum ens ensenyem “els fillols” de llavors que hem repartit i/o rebut.

Ja fa un parell d’anys que algun dels mestres del fòrum (penso que va ser en Peret), ens va recomanar guardar llavor d’algun dels primers fruits que apareixin a la planta. Pel que sembla hi ha menys risc d’hibridació i les llavors surten més bones.

Jo, fent cas dels mestres, ho faig sempre d’aquesta manera. Dels primers tomàquets? Llavors “al canto”. I el mateix amb els pebrots i alguna altra hortalissa.

Guardar llavors de tomàquets

Heu d’esperar a que el tomàquet estigui ben madur i sobretot, trieu un tomàquet ben maco.
L’obriu i amb compte treieu totes les llavors i les poseu dins d’un got amb aigua. Al cap de 48 hores, veureu que aquesta aigua amb les llavors han fermentat i llavors és quan podeu posar les llavors en un colador i esbandir-les sota l’aixeta.
D’aquesta manera, s’elimina la capa protectora de la llavor que és el que impedeix que aquesta germini dins del propi tomàquet, i us quedarà una llavor neta com les que venen en sobres.

És molt important no posar mai les llavors a assecar sobre un paper absorbent, com el de cuina, perquè hi queden enganxades. Poseu-les millor sobre una malla fina, un drap de cotó o dins el mateix colador fins que perdin la humitat.

Guardar llavors de pebrots

Sigui quina sigui la varietat de la que voleu guardar llavor, heu de deixar que el pebrot es posi vermell. Quan comença a arrugar-se ja és madur, i llavors és quan podeu arrancar-lo, obrir-lo i posar les llavors a assecar.

Us aconsello que per a efectuar aquest procediment us poseu uns guants perquè de vegades les llavors dels pebrots són super-picants i tocar-se qualsevol part del cos després d’haver-les manipulat pot tenir conseqüències doloroses…

No guardo llavors de gairebé res més, ja que la resta les aconsegueixo mitjançant intercanvi. Però una mica la “norma” per guardar-ne, és deixar que el fruit maduri per tal que les llavors siguin viables.
També aprofito per guardar llavors d’algun melonet tipus Cantaloup o Galia que hagi comprat i m’hagi sortit bo. I sempre m’han anat bé.

I per últim, dir-vos que si mai compro planter, no acostumo a guardar llavor de les plantes resultants, ja que en la majoria de les ocasions són híbrids i les llavors obtingudes poden ser bastant diferents de la planta mare original.

Salut!

2 pensaments a “Hem de guardar llavors!”

  1. Tambien suelo guardar las semillas de la primera cosecha. Es muy interesante, como tu dices, poder poner un nombre y un apellido a cada planta!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *