Recopilació de dubtes habituals – I

En aquests moments de l’any és quan més gent s’inscriu a Infojardín perquè els entren les ganes de fer una mica d’hortet. I cíclicament, pregunten sempre les mateixes coses.

Aquest és un “top ten” de les preguntes més habituals que es fan, potser et seran d’ajuda si també t’hi poses ara, a fer l’hortet.

1. Puc sembrar tomàquets ara al juny?
Poder, és clar que pots. Una altra cosa és que a la planta li dóni temps de produïr-ne. Poden passar 120 dies (3 mesos) d’ençà que es sembren fins que es cull el primer. Així que ja comences a anar tard.
És millor que busquis planter i així t’estalvies uns 21 dies. Amb una mica de sort i si el temps acompanya podras collir els primers tomàquets a mitjans-finals de setembre.

2. Com es poden els tomàquets?
Als tomàquets només se’ls treuen els brots que els surten a les “aixelles”. Hi ha un video bastant clarificador aquí al blog.

3. Perquè els carbassons i els cogombres se m’assequen?
Perquè no han estat polinitzats i el que tu pensaves que era un cogombret o un carbassó petit, era realment una flor femenina que no ha estat fecundada. Dóna un cop d’ull a aquest missatge.

4. Les fulles dels meus carbassons tenen unes taques blanques
Poden ser dues coses: o les taques normals que tenen algunes varietats o bé oïdi. Per aprendre a diferenciar-les i saber com combatir el fong, consulta aquí.

5. Les fulles de les tomaqueres tenen uns forats. Miro i no hi veig bitxos
Poden ser cargols, llimacs o cucs. Els cucs són de color verd i es camuflen moltíssim. Si hi ha pocs forats és millor desfer-se de les fulles afectades i investigar a la nit a veure si són cargols o llimacs. Si no, segur que són cucs i els pots combatre tal i com s’explica aquí.

6. Els pebrots estan molt petits i no creixen.
Els pebrots són mooolt lents en germinar i en crèixer perque necessiten temperatures força altes. A la que vingui la calor ja veuras com fan l’estirada.

7. Cada quant haig de regar l’hort?
Cada cop que ho necessiti. I les necessitats hídriques no són les mateixes segons avança l’estiu. És millor aprendre a observar-lo i regar-ho quan realment ho necessiti.
Ah! I aquest missatge també et pot ajudar.

8. Els enciams/els espinacs/ les bledes s’espiguen.
Prova a plantar varietats més apropiades per l’estiu, no totes aguanten les temperatures altes.També ajuda posar-les en una part de l’hort on no tinguin tantes hores de sol directe.

9. He sembrat/plantat l’hortalissa X i no surt/no creix/no fa fruit
Tot i que amb la globalització trobem tomàquets i melons a la botiga durant tot l’any, són hortalisses pròpies de l’estiu. Pot ser que hagis sembrat/plantat una hortalissa fora de temporada. Consulta les taules del company Abejaruco que trobaràs al final d’aquest missatge.

10. Els cherrys s’han de podar?
Si vols sí. Si no vols, no. Sempre recomano el mateix: si tens dues plantes de la mateixa varietat, poda’n una i l’altra no. I comprova quina et dóna més producció. Jo personalment si no és perque se’m desmadren molt, no els toco, crec que produeixen més d’aquesta manera.

Taula de sembra

Espero haver fet una bona feina recopilant els dubtes més habituals. En qualsevol cas, envieu-me les vostres preguntes com aneu fent alguns, així em doneu idees per parlar-ne al blog 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *