Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Problemes i solucions » Guerra a l’aranya roja

Guerra a l’aranya roja

2.49K 5


Tal i com us vaig dir en el missatge de “presentació” de l’aranya roja, avui parlarem dels mètodes per eliminar-la, tant dels ecològics com dels que no ho són.

Quan escric nous missatges al bloc sobre preventius, adobs i fitosanitaris, sempre segueixo el mateix procediment: apunto la meva experiència en un full, consulto varies webs per informar-me millor i no donar aquí una explicació errònia, i després faig un mix amb tota la informació intentant ser objectiva però a la vegada explicar la meva experiència.

Lamentablement, amb l’aranya roja no puc ser objectiva en absolut, m’ha fet malbé massa vegades els cultius de l’hortet i li tinc una tírria increíble. He provat gairebé tots els mètodes ecològics que he trobat, obtenint sempre un fracàs estrepitós. I és que per a que funcionin adeqüadament, s’ha de ser molt i molt constant.

Això no vol dir que no puguin funcionar! Només us en parlo des de la meva experiència i dic que a mi, no m’ha funcionat. En qualsevol cas us animo a que ho intenteu si teniu la sort de ser a casa durant el dia o arribeu d’hora per la nit. La majoria dels mètodes ecològics es basen en l’aplicació constant d’humitat a les plantetes mitjançant un vaporitzador. Si us és possible fer-ho vàries vegades durant el dia, endavant. Per contra, si com jo no podeu estar tant pendents i em voleu acceptar un consell, passeu-vos al costat fosc perquè és una lluita perduda.

Feta aquesta puntualització, passem a parlar dels mètodes de control contra l’aranya roja.

Tractaments preventius

 • Eliminació de males herbes i restes de cultiu on es puguin amagar els àcars i/o que hagin estat atacats per la plaga.
 • Evitar l’excès de nitrògen, que n’afavoreix la reproducció (atenció als adobs que en contenen en alta proporció).
 • Augmentar la humitat ambiental (l’aranya prolifera amb temperatures altes i ambient sec). Mullar les plantes amb regularitat ajuda a eliminar-la però cal estar atent a que no apareguin fongs.
 • Aplicació quinzenal de sofre (Nota: quan la temperatura puja, el sofre en pols pot cremar les plantes. A partir d’aquest moment és convenient aplicar-lo soluble amb una motxilla d’ensulfatar).

Remeis ecològics

 • Sabó potàssic – Actúa per contacte. Resseca el cos de les aranyes i dels seus ous. Hi ha diferents preparacions al mercat que són el mateix producte però ja preparat.
 • Oli de neem – Difícilment elimina la plaga però els dificulta molt la reproducció. Hi ha qui l’aplica en l’aigua de reg perquè és sistèmic (la planta l’assimila i li queda “a dins” durant un temps fent la seva feina).
 • Purí d’ortiga – En moltes webs trobareu que és un mètode eficaç contra l’aranya roja però a mi m’ha resultat desastrós. Entre d’altres coses, és un purí molt ric en hidrògen i això afavoreix la reproducció de l’aranya roja. No el recomanaria mai.
 • Pelitre – És un extracte natural dels crisantems que sembla funcionar molt bé però cal ser constant.
 • Rotenona – Un altre insecticida natura. Hi ha molta gent a la que no li agrada perquè també destrueix part del que s’anomena “fauna útil” (o sigui, altres insectes que ens poden resultar beneficiosos perquè mengen insectes que no ens interessa tenir a l’hort).

Si busqueu més informació per Internet, trobareu molts preparats casolans que diuen ser efectius contra l’aranya roja. Jo després de provar els més habituals i que us he indicat més amunt, vaig decidir passar-me als fitosanitaris no ecològics, a veure què passa.

Concretament, i seguint els consells d’en Silbante (un hortolà urbà del fòrum), he comprat un preparat a base d’Abamectina. A ell li ha passat com a mi amb l’aranya roja, res de lo ecològic ens ha funcionat.

He aplicat ja l’abamectina en algunes ornamentals que tenien la plaga instal.lada (rosers, clavells de moro i fúcsies). I aquest matí després de veure algunes aranyes en un cherry, he decidit aplicar-ho a tot l’hortet a veure si les elimino abans de que sigui massa tard.
Aprofito per deixar-vos un enllaç a l’Agrovademecum de Infoagro, un web on podeu consultar els productes fitosanitaris que es poden trobar al mercat per combatre qualsevol plaga.

Lluita biològica

Hi ha una opció més per combatre l’aranya roja, i és deixant anar insectes que mengen d’altres insectes, tal i com us vaig explicar al missatge Bitxos contra bitxos.
Els animalets es poden comprar per Internet o als grow-shops, però resulten bastant cars i ni m’he plantejat comprar-los.

Més informació

Us deixo alguns enllaços a missatges i webs interessants que us poden ajudar a ampliar informació i a aprendre de les experiències d’altres companys (tant horticultors com afeccionats a d’altres plantes).

Fuchsiarama – El company Julio té especial predilecció per les fúcsies (arracades de la reina). És una planta que també pateix molt per l’atac de l’aranya roja i al seu web hi té una informació completíssima sobre aquest àcar i els mètodes per controlar-lo. Us en recomano la seva lectura.

Missatges sobre el tema al fòrum que us ajudaran a aclarir conceptes (o us embolicaran més, a saber!)

Araña roja, cómo combatirla
Araña roja, suma y sigue
Araña roja, lucha biológica
Algo ecológico contra la araña roja
Recopilación de insecticidas ecológicos

Per últim, dir-vos que per a trobar aquests preparats ecològics, us recomano que us passeu primer per alguna cooperativa agrícola o botiga especialitzada en agricultura. Molts d’ells els trobareu també en grow-shops (botigues per al cultiu de marihuana), però el preu pot ser bastant diferent.
En qualsevol cas, si teniu un grow-shop aprop, visiteu-lo perquè els cultivadors de marihuana acostumen a ser molt ecològics. Per aquest motiu també trobareu molta informació sobre qualsevol plaga en molts fòrums sobre el cannabis.

De tot cor, tant de bo llegiu aquest escrit però no necessiteu mai utilitzar els remeis aquí explicats!!!

5 Comments

 • Socrates ha dit:

  Yo no he tenido el placer de conocer a tu querida amiga, y no tengo ningún interés. Por lo que cuentas la manera más rápida de acabar con ella puede ser estar muy pendiente y a al primer síntoma aplicar las tijeras. Eliminar las hojas afectadas para eliminar la mayor posible de bichejos y luego encomendarse a algún Santo o alguna Virgen.

 • Ester ha dit:

  Uhm… no sé no sé… yo estoy muy pendiente y así y todo sigo teniéndola.
  Las tijeras funcionan relativamente en este caso y lo de encomendarse a la Virgen pues ni te cuento 😉

  Mejor prepara el arsenal por si las moscas pero ten en cuenta que es una plaga que dependiendo de la zona en la que estés puede que ni te llegue.

  Saludos!

 • Miquel ha dit:

  Hola.
  Jo tinc una súper-plaga de la maleïda aranyeta.
  La sort es que sempre estan al costat de la casa on toca mes el sol.
  Com deies, res de res, en productes. Paciència i gastar litres d’aigua per lluitar contra elles.
  Aquest any m’he animat a fer un hort , i de moment les mantinc allunyades.
  Això si, si no fórem dos persones que podem estar a l’aguait de l’hort, em sem´ble que no haguéssim menjat cap fava ni tindríem els carbassons i les tomaqueres tan xulas.
  Així que seguirem lluitant em la mànega i polvoritzador.
  Sempre que tingui tems, seguiré aquest blog.
  Tinc moltes coses que aprendre.
  GRÀCIES

  • @picaronablog ha dit:

   Hola Miquel, lamento dir-te això però benvingut al club :/
   Aigua i aigua, tu ho has dit! El problema és que amb el temps que hem tingut, abusar de l’aigua tampoc no és bo, hi ha hagut massa fongs! Però per nosaltres que no sigui, oi que si?
   Una abraçada i molta sort amb l’hortet! Gràcies per passar-te per aqui

 • felix ha dit:

  MIQUEL em sembla que estas equivocat ja que l’aranya no es veu si no es amb una lupa o un contafils, lo teu doncs es unaltre tipo d’aranya.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.