Us presento una amiga…

La meva “amiga” ja està aquí. Li dic “amiga” sempre entre cometes perque és la plaga més important que m’afecta l’hortet i contra la que tinc una lluita que gairebé sempre guanya ella.

Us explico:
L’aranya roja és un àcar que arriba habitualment quan fa molta calor. S’instal.la sota les fulles i comença a menjar-les i a reproduïrse com una boja. La lluita ecològica contra ella (en el meu cas) ha obtingut resultats nuls, d’aquí que digui que sempre guanya ella.

En el meu cas ataca principalment els tomàquets, però també n’he tingut en carbassons, esbergínies i en les aromàtiques. En el cas de les ornamentals pot acabar amb un roser, una fúcsia o els clavells de moro en qüestió de dies.

Com identificar una plaga d’aranya roja

El primer símptoma acostuma a ser l’esgrogueïment de les fulles de la planta i l’aparició d’uns puntets blancs per sobre de les fulles (en aquest cas, és una esbergínia).

Depenent dels gruix de la fulla, de vegades els puntets no s’aprecien gaire bé o agafen una coloració grogosa. No es veu igual sobre una fulla de tomàquet que una d’un roser. Per això a la que observeu que algunes fulles es posen grogues, s’assequen, o tenen puntets per sobre, el millor que podeu fer és donar-los la volta i mirar-les per sota.

I aquesta és la nostra “amigueta”, augmentada bastant per tal que pugueu veure que simpàtica que és, la molt cabrona!

Penseu que és un punt petitíssim al darrera de les fulles, tant petit com un granet de sal fina o la punta d’una agulla de cap.

Això em fa recordar que hi ha dos errors molt habituals entre els novells, que han sentit parlar de l’aranya roja i no la saben identificar correctament perque…

a) Han vist aranyes normals a prop de les seves hortalisses i les confonen amb l’aranya roja.
No podeu mai confondre-us: aquestes aranyes són minúscules, com puntets petitíssims, i una aranya comú, de les que podem tenir de tant en tant a casa, té una mida moltíssim més gran, gegantina, comparada amb ella.
b) Esperen veure una aranya de color vermell. I és que el color pot variar des del que veieu a la fotografia (tot i tenir dos puntets vermells sobre el cap) al marró fosc. És molt més petita que qualsevol pugó que conegueu i a simple vista si no se la coneix, es pot confondre amb polsim o partícules del substrat.

Un cop presentada, deixeu-me que també us ensenyi una fotografia més que us pot ajudar a identificar-la: les tel.les que fa.

Aquesta és una fotografia extreta d’un fòrum de marihuana, però podreu observar les mateixes tel.les en algunes de les plantes afectades (en les hortalisses normalment no apareixen així, sino a sota de les fulles).

Ara mateix tinc una mata de clavells de moro que està exactament igual.

I per avui res més. Hem fet la presentació. Per demà o demà passat, un nou article sobre com treure’s de sobre a “l’amigueta”, grrrrr!!!!

De tota manera, us deixo un parell d’enllaços per si voleu ampliar la informació:

Fitxa de l’aranya roja a Infojardín
Missatge d’un fòrum de marihuana amb molt bones fotos per aprendre a identificar-la

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *