Recopilació de dubtes habituals – II


Aquí us deixo algunes preguntes que m’han arribat per mail o per privat al fòrum. Són preguntes molt habituals entre els novells i val la pena deixar-ne constància en algun lloc per a que San Google ajudi a trobar-ne les respostes.

Vull sembrar tomàquets i tinc el dubte de si puc posar diferents varietats juntes. He llegit que es poden creuar, és veritat? No voldria que això passés perque en vull guardar llavor.
Si, és cert que es poden creuar. Però de vegades no es pot fer res per evitar-ho i menys si disposes de poc lloc en un hort urbà.
Els experts del fòrum sempre recomanen guardar llavor dels primers fruits perquè així hi ha menys risc d’hibridació. Sort!

He llegit que a les tomaqueres se’ls ha de treure els brots de les aixelles. Com és això? No ho he entès gaire bé i perquè s’ha de fer?
Els brots axilars de les tomaqueres li treuen força a la planta. És per això que s’eliminen, per a que es concentri en el creixement vertical i en engreixar els tomàquets. També per millorar l’aireació i prevenir plagues.
Tens un video al bloc sobre com eliminar-los en aquesta entrada.

He comprat unes caixes de fusta de les que es fan servir per transportar fruites i verdures al mercat i vull fer-les servir per plantar-hi tomàquets i hortalisses. Es poden utilitzar per això?
Si, és clar que si. Només pren la precaució de envernissar-les per protegir-les i forra-les de plàstic per tal que el substrat no estigui en contacte amb la fusta. Passa’t pel bloc del Pepe, que fa jardineres amb fusta i aplica els seus savis consells 😉

Em podries donar algun consell per cultivar les carbassons/zucchini rodons?
Els carbassons rodons es cultiven igual que els allargats. La forma no en varia el mètode de cultiu. Vaig explicar com ho havia fet aquest any en que finalment he conseguit collir-ne algun en aquesta entrada. I ja posats, gràcies de nou als companys del fòrum que em van aconsellar sobre com cultivar-los.


Els meus tomàquets es posen negres per la part de sota.
El més possible és que tinguin “podredumbre apical”, que és una manca de calç. Hi ha qui els rega amb aigua barrejada amb llet normal i/o en pols i diuen que funciona. Els que tinguin el cul negre ja els pots eliminar, aquests ja no se salvaran.
Pots consultar varis missatges d’Infojardin on es parla del tema. Un d’ells és aquest.

La meva tomaquera s’ha assecat
Si s’ha assecat i no li ha faltat el reg, el més possible és que hagi estat algun fong o una plaga. N’hi ha moltes de diferents, potser en aquest enllaç podras identificar-lo.

He posat a germinar unes llavors en un got de iogurt i ara estan totes molt juntes. Hauria d’haver posat només una en cada pot?
Això que t’ha passat ens ha passat a tots al començar 🙂 Veient la llavor tant petita no ens imaginem lo grans que es poden fer les hortalisses.
Prova a separar-les amb molta cura en potets individuals, ni que sigui de tres en tres. I després elimina les més dèbils deixant-ne només una.
T’anirà bé donar un cop d’ull al Picabook, apartat “Fer planter”.

La meva alfàbrega esta fent flors, com li trec les llavors?
Jo el que faig és deixar assecar les tijes florals i després les tallo amb unes tisores. Fixa’t bé que les llavors es vegin clarament abans de tallar-les, són de color ben negre i es veuen perfectament.
Pots provar a sacsejar-les per fer-les caure, ajudar-les a sortir amb les ungles, fregar una ma contra l’altra amb les tiges entremig o posar-les cap avall dins d’un pot i esperar que elles soles vagin caient.
És de les aromàtiques més agraïdes en quantitat de llavor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *