Triar un substrat per l’hort (I)

Recordo com si fos avui el dia que vaig anar a comprar el primer sac de terra per l’hortet. Vaig anar a un conegut centre comercial i em vaig tornar boja quan vaig veure la quantitat de tipus de substrat disponibles. Quin m’aniria millor per l’hort?

Un dels dubtes més habituals quan es comença és sobre el substrat a triar. I és que hi ha una sèrie de conceptes que cal tenir en compte per no equivocar-nos en la elecció. És el que intentaré explicar-vos en aquesta primera part del tema Triar un substrat per l’hort.

No parlem de terra, parlem de substrat

Partim de la base de que tots entenem per substrat la terra que posarem en les contenidors on plantarem les nostres hortalisses. I que si utilitzem la paraula substrat és precisament perque el terme terra podria induir a error i fer pensar que podem agafar terra de qualsevol camp, bosc, o del pati de casa per utilitzar-la per cultivar.

Em direu que els horticultors que tenen un camp el que fan servir és la seva terra. I efectivament, teniu raó. Però ells també han de mirar que la seva terra es converteixi en un bon substrat per cultivar, doncs de vegades es troben amb que a la seva zona la terra és molt argilosa, o que té moltes pedres, o que és pobra en nutrients i això els obliga a compensar les seves mancances afegint-hi allò que pot millorar-la.

La diferència entre ells i nosaltres està en que ells ja tenen la base i l’han de millorar. Nosaltres hem de comprar la base i d’aquí que necessitem aprendre què és cada cosa per no equivocar-nos al triar-ne una o altra.

Les plantes necessiten un medi de cultiu, aigua i nutrients

Pot semblar una obvietat però no ho és. Penso que tots tenim clar que les plantes s’han de regar i d’adobar. Però el medi de cultiu pot ser un substrat dels anomenats inerts, com els que es fan servir en hidroponia (o cultiu d’hortalisses sense substrat).

Veieu la foto adjunta? Són enciams que s’estan cultivant en uns tubs pels que passa una sol.lució líquida amb tots els nutrients que la planta necessita.

Els substrats inerts són aquells que no aporten nutrients a la planta. Igual que aquests enciams estan en tubs, podrien estar en sacs de perlita (que són unes boletes similars al porexpán però que es fabriquen a partir d’un tractament tèrmic que se li fa a un tipus de roca volcànica). I les hortalisses cultivades en hidroponia creixen, i produeixen. Per tant, el que hem d’entendre és que el medi de cultiu de les nostres hortalisses pot no ser tant important com ens pensem si per altra banda no els manca l’aigua i els nutrients.

El substrat on cultivar ha de complir una sèrie de requisits

-Cal que tingui capacitat d’aireació
-Ha de tenir capacitat de retenció d’aigua
-Ha de drenar l’aigua sobrant

Aquesta apreciació us la faig perquè més endavant entengueu el perquè la majoria dels substrats comercialitzats són a base de la mescla de diferents components. I és que estan pensats precisament per afavorir l’aireació, el drenatge i la retenció d’aigua.

En el cas dels horts urbans, hem de tenir també en compte el pes del substrat

Podem omplir de torretes i jardineres el balcó i el terrat de casa però cal que tinguem en compte el seu pes. Hi ha substrats molt lleugers i d’altres de més pesats, així que saber quant de pes és capaç de soportar el lloc que destinarem al nostre hort urbà és molt important, per no parlar de la comoditat que ens pot suposar el poder aixecar fàcilment una torreta per moure-la de lloc.
Us deixo uns parell d’enllaços a missatges d’Infojardín on es parla d’aquest tema per a que us informeu.

¿Puedo excederme de peso en una terraza?
Consulta por peso en balcones

I per avui ho deixarem aquí. En la propera entrada parlarem dels components habituals dels substrats comercials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *