Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Materials » Triar un substrat per l’hort (III)

Triar un substrat per l’hort (III)

609 0


Arriba el moment d’anar a comprar el substrat. La oferta és molt gran, i la varietat de preus, també. La oferta depén molt del lloc on anem a buscar-lo: no és el mateix el que trobarem en un centre comercial tipus supermercat, que en un gran viver de jardineria o a la cooperativa agrícola.
I nosaltres, que anem perduts, encara ens emboliquem més.

Us recomano que volteu una mica i mireu preus i composicions dels diferents substrats que trobareu.
Jo normalment vaig a la cooperativa agrícola i compro sacs de substrat especial per l’hort. Surten bé de preu i en la majoría dels casos porten torba negra, compost, calç i perlita. A mi personalment aquesta és una barreja que m’agrada i em sembla apropiada per l’hortet.

Però veiem què és el que podem trobar amb més facilitat:

Substrat Universal
El fabriquen gairebé totes les marques. Però per exemple, el de la marca Compo porta “adob de llarga duració” sense indicar quin origen té mentre que el de la marca Burés assegura portar compost vegetal.
El de Compo a més, porta Agrosil, que és un producte que afavoreix l’arrelament. Per contra, el de Burés no en duu però porta Perlita, que a mi és una cosa que m’agrada molt perquè reté molt la humitat i fa el substrat més esponjós.

Compo té també un substrat al que anomena “Compo Plantación” que porta torba negra, compost vegetal, guano, agrosil, calç i elements nutritius. Aquest en concret em sembla encara més apropiat que el “Substrat Universal” de la mateixa marca.

Terra hortícola
Algunes marques no tan conegudes com Compo tenen algun tipus de substrat hortícola al que anomenen així. En el cas de Burés, el seu diu portar només torba negra i sorra. En aquest cas, el trobo una mica pobre, abans compraria el seu “substrat universal” pel sol fet de portar compost i perlita.

Si aneu a la cooperativa agrícola, podeu trobar d’altres substrats de marques menys conegudes. No us faci res mirar la part de darrera per veure’n la composició. Això si, penseu que sempre existeix la possibilitat de fer-vos vosaltres mateixos la mescla desitjada.

Mantillo
Això del mantillo és tot un món. No n’hi ha dos que siguin iguals. Suposadament, el mantillo és la capa superficial de materia descomposada que es pot trobar als boscos. I dic suposadament perquè cada vegada que me n’he mirat les composicions em trobo que cada marca diu la seva.
Per exemple, he fet servir en alguna ocasió una marca que a la bossa hi posa “Mantillo Compost Orgánico”. I l’he comprat perque per les indicaciones sembla que és compost, amb lo que sempre he interpretat la paraula “mantillo” com a sinònim de  “compost”.
De tota manera tingueu en compte que el “mantillo” no ha de ser entès com a substrat base sino com a una opció més per millorar el substrat de les torretes quan ja hi hàgim cultivat.

Recebo
Pel que tinc entès, és un substrat especial per la gespa i que porta compost i sorra. No me’l miro mai. Potser m’equivoco però en cap cas el consideraria per a l’hort.

Fibra de coco
És una opció molt utilitzada per alguns companys amb horts urbans en pisos, pel seu baix pes. Això si, sempre l’haureu de barrejar amb algun tipus d’adob perque per si sola, la fibra de coco no aporta cap tipus d’aliment al substrat, és químicament inert.
Els que l’utilitzen, la barregen amb humus de cuc en una proporció del 60% de fibra de coco i un 40% d’humus.

Resumint-ho una mica… en la meva opinió, gairebé qualsevol substrat de tipus universal és apropiat per començar l’hort. Desconfieu de marques molt econòmiques o dels sacs de terra de les botigues “dels xinos” perque no són de gaire qualitat.
Penseu que sempre podrem millorar el substrat en els anys que vindran. I és que quan s’acabi la collita de la temporada, sempre és bo regirar tot el substrat i afegir-hi adob, humus, o el que preferim.

Quan el substrat és nou de trinca, té prou propietats nutritives com per estar un parell de mesos sense fer-hi gairebé res apart de regar. A partir d’aquí ja podrem començar a adobar-lo de la manera que ens resulti més còmode.

Us deixo uns quants enllaços per si voleu llegir les experiències d’altres companys amb hort urbà i treure’n les vostres pròpies conclusions.

Macetohuertos: La elección del sustrato
Tierra para siembra en macetohuerto
Sustrato para macetohuerto
Cultivo acabado, macetón arreglado (molt interessant sobre com renovar un substrat utilitzat)

Per part meva, res més. Tinc la sensació de no haver-me explicat massa bé tot i que he intentat recopilar el màxim de informació per tal que trieu amb coneixement de causa. Però això del substrat és una mica relatiu, hi ha a qui li agrada més un tipus de barreja que una altra.
A mi m’agrada posar-hi molta perlita a la barreja. Tinc la sensació de que les torretes aguanten millor la calor dels mesos d’estiu. Però això és només una opció d’entre moltes, mai serà el mateix un hortet com el meu situat en un clima mediterrani que un que estigui en alta muntanya.

Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.