Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Cultius » Varietats cultivades: Esbergínies Fairy Tale

Varietats cultivades: Esbergínies Fairy Tale

451 0

Començo aquesta nova secció sobre les varietats d’hortalisses que cultivo a l’hortet amb les fantàstiques Esbergínies Fairy Tale.

Es tracta d’un híbrid americà, especial per a horts urbans que m’ha sorprès agradablement tant per la seva productivitat com per lo meloses que són les esbergínies. Aquest dissabte passat en vam collir una dotzena i mitja i les vam fer a la planxa només amb oli i sal, estaven boníssimes!

Una petita fitxa sobre com he dut a terme el seu cultiu:

Origen de les llavors: Me les va enviar en Silbante, que a la seva vegada les havia comprat a Tomato Growers
Germinació: Ràpida, van sortir als 8-10 dies en el germinador. (22 de Febrer)
Repicat: A torretes petites per tal de reservar-les mentre no tenia lliures les torretes definitives per estar encara acabant les collites d’hivern (9 de Març)
Transplantament: 28 d’Abril.
Tipus de contenidor: Torretes quadrades de 30×30. Una planta per torreta (n’he cultivades dues)
Tipus de substrat: L’habitual que faig servir des de fa tres anys (barreja del substrat existent amb fems de cavall en proporció 3-1).
Reg: Segons les seves necessitats hídriques. En ple estiu, a raó de gairebé 1/2 litre d’aigua per torreta diàriament.
Adobat: Guano líquid a partir dels 15 dies de germinar a raó de la meitat de la dosi, quinzenalment. En el moment del transplantament vaig suspendre l’adobat i al cap de 15 dies vaig tornar a adobar amb humus de cuc afegit de manera superficial a les torretes cada 15 dies.
A partir de l’inici de la floració, adob líquid Jarcas Potasio de manera quizenal segons la dosi indicada pel fabricant.
Mida de la planta: En aquests moments, deu fer mig metre. Però segueix creixent i fent noves flors.
Floració: La planta fa ramallets de flors que van de tres a cinc unitats. El màxim d’esbergínies que he agafat d’un ramallet han estat quatre. Cuatllen el 95% de les flors pel que la producció és molt bona.
Fruits: Els fruits són allargats, no gaire grans (màxim 12-15 cms), d’un preciós color lila. Quan comencen a passar-se, es tornen agrisats. Però n’he collit també algun i de gust estava bo.
Llavors: Al tractar-se d’un híbrid, no he guardat llavors.
Comentaris: Per la seva producció em penso que el tipus de torreta és apropiat, tot i que possiblemente dóni millor collita en una de més capacitat.
La recomano si es volen cultivar esbergínies en horts urbans perquè és molt productiva respecte a d’altres varietats que poden fer fruits més grans però en menys quantitat (tipus Black Enorma).

Més informació sobre el tema
Més fotografies d’aquestes esbergínies cultivades a casa meva
Se’n pot comprar llavor a: Tomato Growers, Burpee, ContainerSeeds, ReimerSeeds, TerritorialSeed

Deixa un comentari

Your email address will not be published.