Cultiu de ruca (rúcola)

La ruca (rúcola) és una hortalissa molt fàcil de cultivar en els nostres horts urbans. Creix ràpidament i no presenta gaires problemes de cultiu. Segurament l’heu menjada en alguna ocasió en algun restaurant o bé sobre una pizza. Té un gust fort, lleugerament picant.

El seu nom científic és Eruca sativa i és una espècie de planta silvestre i conreada dins la família de les Brassicàcies, és a dir, parent directe de la col.

Com cultivar-la en els nostres horts urbans?

La ruca és ideal per a aprofitar aquelles jardineres no gaire altes o fins i tot les torretes petites que podem tenir per casa. No és gens exigent en quant a profunditat però a la vegada cal tenir-la controlada perquè creix ràpidament i ens pot envair l’espai que li destinem.

Hi ha diverses varietats, en un viatge a Itàlia vaig comprar dos sobres de llavors. En un posava “Rúcola cultivada” i a l’altre, “Rúcola selvàtica”. Suposadament la “selvàtica” és l’autèntica, fa la fulla molt més fina que la de la fotografia que acompanya aquesta entrada. També es diferencien en que les llavors de la “selvàtica” són minúscules, gairebé com un polsim mentre que les de la “cultivada” són més grans, similars a les dels raves.
Ignoro quina de les dues varietats es pot trobar aquí, però de sobres de llavor en trobareu segur. El que no existeix és planter de ruca, igual que tampoc n’hi ha de raves. S’han de cultivar a partir de llavor.

En el moment de sembrar-la, tot i que la llavor és minúscula, cal parar compte en repartir-les una mica. Creix tant atapeïda que si es fa ombra ella mateixa només aconseguirem plantes molt minces.

També hem de tenir en compte el cicle de la hortalissa. Jo la cultivo durant tot l’any sense problemes. Però es comporta de manera diferent segons la estació. M’explico:

És una planta de cicle molt curt. Si la plantem a l’estiu podrem observar que en un mes i mig o dos comença a fer flor, el que ens indica que la planta ha arribat al final del seu cicle vital. Germina, creix i fa flor per fer llavor.

Les temperatures altes de l’estiu provoquen que el cicle sigui molt més ràpid que a la tardor o l’hivern, pel que si ens agrada, convé anar-ne sembrant cada mes o mes i mig a l’estiu i cada tres mesos aproximadament a l’hivern.

Per recol.lectar-la només cal sortir a l’hort amb unes tisores i anar tallant les fulles que necessitem. Si no l’arranquem totalment, seguirà produïnt fulles fins que comenci a fer flor.
Les flors també són comestibles, tot i que tenen un gust més picant que les fulles.

Al ser de la familia de les Brassicàcies, fa les llavors d’una manera que a mi em va resultar molt curiosa quan la vaig sembrar per primera vegada. Quan la flor s’asseca, apareixen unes tavelles i a dins hi ha les llavors. Intenteu deixar que alguna planta acabi el seu cicle per tal de conseguir-les.

Espero que us animeu a cultivar ruca si us agrada. Un dels avantatges que tenim als nostres horts urbans és que fàcilment podem fer amanides variades perquè sempre podem recol.lectar les fulles de les diferents varietats d’enciams sense haver d’arrancar tota la planta.

Fitxa de cultiu de la rúcola al web d’Horturbà
El meu agraïment a en Rafelín per permetre’m utilitzar la seva fotografia de la rúcola en flor i amb tavelles.

Un pensament a “Cultiu de ruca (rúcola)”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *