Xarxa de custòdia del territori

Llegint un article sobre els tomàquets que s’han cultivat aquest any al Parc Agrari de Sabadell, he anat a parar a un telèfon, i del telèfon i de l’amabilitat de la Núria, la noia amb qui he parlat, a un web d’una ONG que desconeixia: La Xarxa de Custòdia del Territori (XTC)

Cada vegada em sembla més increïble que hi hagi tanta informació interessant a Internet i que se’ns en passi tanta. Més que res perquè la XTC està duent a terme en aquests moments la 3a Setmana de la Custòdia del Territori, amb un munt d’activitats interessantíssimes i de les que val la pena ajudar a divulgar.

Però abans de res, deixeu-me que us expliqui què és el que he entès que fan els de l’XTC. Ells, al seu web ho defineixen així:

Custòdia del territori f. [cast. custodia del territorio; angl. land stewardship; fr. intendance du territoire] 1. Filosofia que es concreta en un conjunt d’estratègies i tècniques que intenten generar la responsabilitat de propietaris i usuaris del territori en la conservació dels seus valors naturals, culturals i paisatgístics i en l’ús responsable dels seus recursos. 2. Procediment d’acord voluntari entre un propietari i una entitat de custòdia del territori en base a un dels diferents mecanismes d’acord de custòdia possibles, amb o sense base jurídica.

Potser si us poso un exemple ho entendreu millor. Concretament el de com he entès que deu funcionar a nivell del Parc Agrari de Sabadell.
Per una banda hi ha un senyor, propietari d’unes terres als afores de Sabadell que les dedica a l’agricultura.
Per altra banda, hi ha l’Ajuntament, que vol que aquestes terres se segueixin explotant de manera agrícola. Però vol protegir-les en aquest sentit.
Aquí és on entra la XCT, posant en contacte les dues parts i oferint-los tots els mitjans que estiguin al seu abast per a que aquesta conservació del territori sigui possible.
El fet que es posin d’acord l’entitat i el propietari es fa sempre sota la voluntarietat de les dues parts, tot i que després, gràcies a la mediació de la XCT ambdúes puguin arribar a ser beneficiàries d’ajuts i/o altres recursos.

El cas és que tot plegat té un cert punt de romanticisme, però vista la quantitat d’Entitats col.laboradores que consten al web, està clar que de feina, en fan.

La Setmana de la Custòdia del Territori té una web on expliquen el que fan, les activitats programades, un bloc on expliquen les que ja s’han realitzat, i on podeu informar-vos més sobre aquesta associació.
Demà dissabte, i dins del marc de la setmana, hi ha una visita al Parc Agrari de Sabadell. Com que no hi he estat mai i el cert és que en tinc curiositat, espero poder-hi anar. Ja informaré aquí al bloc de com ha anat la cosa.
Feu una ullada a les activitats perquè n’hi ha de molt interessants. Salut!

Un pensament a “Xarxa de custòdia del territori”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *