Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Materials » Com aconseguir llavors

Com aconseguir llavors

456 0

He rebut un email d’en Vinnie preguntant-me com conseguir llavors apropiades per als nostres horts urbans en torretes. També sobre com fer-ho per conseguir-ne a través del fòrum d’Infojardin.

Suposo que tot és entrar en una roda on ofereixes i així reps. Quan vaig començar a participar a Infojardín hi va haver molts companys que em van oferir les seves llavors de manera totalment desinteressada, fins i tot cobrint ells les despeses de tramesa per correu.

Però ja que em demana consell, li diré com es fa habitualment o si més no, com ho faig jo.

El primer és aconseguir llavors, comprant-les. Hi ha molts llocs on trobar-ne, ja sigui adreçant-se a un viverista, a la cooperativa agrícola de la teva zona o per Internet.
El problema d’Internet és sovint que les pàgines són de comerços online que es troben a Anglaterra, França o d’altres països, però de debó val la pena comprar en algun d’aquests llocs perquè (en la meva opinió), hi ha un assortit increïble de llavors d’hortalisses apropiades per cultivar en torretes i jardineres. (Veieu el tema Comprar llavors d’hortalisses baby)

Quan porteu un parell d’anys cultivant els vostres horts urbans segurament us adonareu que és mil vegades millor cultivar una varietat d’esbergínia que sigui molt productiva tot i que el fruit sigui petit que sembrar-ne de varietats “normals” i només poder recolectar-ne una, dues o tres per torreta.

A més, aquestes varietats són les més buscades entre els hortolans urbans, pel que sempre us serà més fàcil intercanviar llavors amb un altre si els que li oferiu és una varietat específica per aquest tipus d’hort que un senzill – tot i que molt bó- enciam meravella. També les llavors amb “denominació d’origen” tenen força èxit, així que si a casa vostra és típica alguna varietat de tomàquet, pebrot o qualsevol altra hortalissa i teniu manera d’aconseguir-ne, busqueu-les (normalment a la vostra cooperativa agrícola en trobareu llavor).

Un cop tenim un petit assortit de llavors, s’han d’oferir. En el cas d’Infojardín hi ha un subfòrum que es diu Intercambio de semillas, esquejes y plantas. Hi podeu accedir clickejant aqui.
Feu un llistat de les llavors que teniu per intercanviar i de les que esteu buscant. També és útil encetar el missatge a l’inrevés, és a dir, si esteu buscant una varietat en concret, enceteu el missatge com a “Busco llavors de XXX” i a dins hi escriviu el que podeu oferir a canvi.

En alguns casos, podeu trobar missatges de companys que ofereixen llavors que us interessen però potser el que vosaltres li podeu oferir no ho vol o ja ho té. En aquests casos de vegades funciona demanar-li si te’n pot enviar unes poquetes i que tu pagues les despeses d’enviament. Si ho accepta, el que es fa és el següent: demanar-li l’adreça i enviar-li un sobre amb un segell dins d’un altre sobre. Així, no ha de comprar ni el sobre ni el segell i només ha de accedir a regalar-te les llavors.

Jo normalment compro sobres de llavors i no m’importa regalar-les. Això si, sempre dóno prioritat als companys amb els que ja he fet un intercanvi o amb els que la relació ha esdevingut una amistat. Alguns m’envien llavors sense jo demanar-los-les perquè les han comprades i han pensat que em podrien interessar. És fantàstic que això passi però és clar, per arribar a aquest grau de confiança s’ha de ser una persona participativa i col.laboradora (en la meva opinió).

Normalment no cauen massa bé les persones que entren al fòrum només per demanar sense oferir res a canvi. Però en general, en aquesta comunitat hi destaca el bon ambient i hi ha persones que són generoses fins a graus impensables, oferint les seves llavors de manera absolutament desinteressada.

Espero haver-vos ajudat a iniciar-vos en l’intercanvi de llavors i que d’aquesta manera en pogueu conseguir moltes!!!!

Fotografia extreta del web Compagnia del Giardinaggio

Deixa un comentari

Your email address will not be published.