Com renovar el substrat de les torretes

Macetas-preparadasDe vegades m’oblido de que els companys sudamericans estan en una estació diferent de la nostra. Per això li agraeixo a en Profe Manuel, de Mèxic la seva consulta sobre com renovar el substrat de les torretes.

És molt, molt important renovar i netejar el substrat abans d’iniciar un nou cultiu. Els nostres companys hortelans de terra-terra l’adoben i la llauren abans de sembrar. Perquè no hauriem de fer el mateix nosaltres?

Anem a sanejar el substrat de les torretes i jardineres per fer-lo més esponjós i retornar-li els nutrients que han desaparegut seguint aquestes passes:

Eliminar les restes del cultius anteriors

No n’hi ha prou d’arrencar les mates de tomàquets, pebrots, faves o enciams. Hauriem d’eliminar totes les arrels que hi puguin quedar, ja que es creen terrons que fan més dur el substrat.

Remoure el substrat

La pluja, la sequera, les arrels o senzillament el temps que fa que el substrat està dins la jardinera fa que moltes vegades es formi un substrat compacte i impermeable, que se separa de les parets del contenidor. Si treiem tot el substrat ens serà més senzill eliminar les arrels que hi puguin quedar. Si tinc temps (i ganes), faig servir un sedàs, així de pas si hi ha alguna pedreta la separo per posar-la al drenatge.

Airejar el substrat amb perlita si fos necessari

Amb el substrat airejat i lliure d’arrels, és el moment d’afegir-hi perlita si ho considerem necessari. La perlita és un material químicament inert, semblant a les boletes de porexpan però amb una gran capacitat de retenció d’aigua. Això la fa ideal per a airejar i mantenir l’humitat de les torretes tot i que no és extrictament necessari afegir-lo.

Afegir nutrients al substrat

Aquest és un punt important però difícil a la vegada, ja que és complicat recomanar un adob en concret. Cada hortelà té les seves preferències. Jo faig servir adob de caball. Podeu fer servir aquest, compost, humus de cuc o fems d’un altre animal. En qualsevol cas el més important és que hi afegiu alguna cosa. El substrat haurà perdut nutrients durant el cultiu anterior i n’hi hem d’aportar per a les hortalisses que hem de sembrar.

Omplir les torretes

Ja podem tornar a omplir les torretes amb el nou substrat. Estarà més esponjós, airejat i llest per a tornar a ser utilitzat. De vegades poso humus de cuc o compost a dalt de tot del substrat, aplicant d’aquesta manera el mètode de les parades en crestall a les torretes.

Podeu ampliar la informació llegint aquestes entrades:
Triar un substrat per l’hort I, II i III
Parlem d’adobs (Introducció)

O consultant aquests missatges a Infojardín:

  • http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=56344
  • http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=72014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *