Cultiu de faves

Una de les reines a l’hivern és la fava. És una planta molt agraïda que funciona força bé en els horts urbans i que no té gaires problemes llevat del pugó que li surt a l’arribar la primavera però que és fàcilment controlable.

Consells de cultiu (Extrets de la web d’Horturbà)

Una mica d’història

La fava és un cultiu que forma part de l’agricultura mediterrània des de l’edat del ferro. A la Grècia antiga eren molt apreciades i les dedicaven al déu Apol·lo.

Tot i que l’orígen botànic no és molt clar, hi ha qui el situa en el continent africà però altres fonts el situen a l’Orient mitjà.

Actualment és el plat nacional egipci i el seu cultiu està molt extés arreu del món, sobretot en les zones fredes com és el cas dels Andes americans.

Propietats nutricionals

Com en totes les lleguminoses, les faves tenen un contingut en proteïnes elevat comparat amb altres hortalisses. També és destacable el contingut en calci, fibra i vitamines B1 i B2.

Hom diu que les flors tenen propietats antidiürètiques, depuratives i antireumàtiques. El consum de faves ajuda a baixar el nivell de colesterol.

Es consumeixen cuites al vapor o bullides. Poden acompanyar altres verdures o carns en saltejats o guisats. La fava seca és lleugerament indigesta i cal posar-la en remull i coure-la bé per evitar problemes estomacals.

Tenen fama de provocar malsons si es mengen de nit. Antigament es pensava que les ànimes dels morts hi vivien a dins i no deixaven dormir tranquil.

Una mica de botànica

El nom llatí de la favera és Vicia faba. Pertany a la família de les lleguminoses. Les espècies de la família de les lleguminoses tenen la particularitat d’associar-se amb un bacteri anomenat Rhizobium, el qual obté nitrògen de l’atmòsfera que la planta aprofita. Aquesta associació anomenada simbiosi es dóna a les arrels de la planta formant uns petits nòduls molt característics i que són molt fàcils d’observar a simple vista.

És una planta anual, o sigui, que el seu cicle de vida no dura més d’un any. Les fulles són compostes, dividides en fulles més petites anomenades foliols. La tija és molt característica doncs té una secció rectangular. Pot créixer de 80 a 180 cm d’alçada. Com en totes les lleguminoses, el fruit de les faves és una tavella a l’interior de la cual hi ha la llavor. Se sol consumir la llavor tendra però també es pot collir seca i, en alguns llocs de litoral mediterrani es consumeix amb la tavella inclosa.

Varietats

Les varietats de fava es classifiquen per la duració del seu cicle i pel tamany de la planta.

Per cultivar en l’Horturbà és aconsellable les varietats de cicle més curt i de menor creixement. Tot i això, les varietats més grans també es desenvolupen bé a la taula de cultiu.

Com cultivar

A la favera no li agrada la calor i resisteix bé les baixes temperatures. És per això que es cultiva típicament a la tardor i l’hivern tot i que també es poden fer sembres primaverals.

Es sembra la llavor entre setembre i desembre. En llocs de muntanya, amb hiverns molt freds, la sembra se sol fer a la primavera. Es sembra en forats de 4-5 cm de profunditat, a uns 30-40 cm de distància i s’hi posen tres llavors per forat. El moment de la collita depèn de la varietat i del clima però pot allargar-se bona part de la primavera.

Associacions de cultiu

S’associa bé amb blat de moro i la col.
És incompatible amb la mongeta, el pèsol, les cebes i els alls.

Malalties i problemes

Cargols i baboses
Pugó
Taques foliars

A títol personal puc afegir que cada any cultivo les faves en dos tipus de torretes: unes fan 30 cms de diàmetre i 40 d’alçada i les altres són quadrades de 25×25. A les més grans hi poso 4 llavors i a les més petites 3. I sense problemes, acostumen a ser força productives.
Animeu-vos a plantar-les i a consumir-les tendres amb la tavella inclosa. Una truiteta de faves tendres té un gust excepcional, i a mi personalment crues m’encanten.

Bona collita!!!

Fitxa tècnica a Infojardín
Fitxa tècnica a Infoagro
Missatges on es tracta el tema del pugó a les faves a Infojardín

8 pensaments a “Cultiu de faves”

 1. Enhorabona pel teu magnífic bloc, fa dies que el segueixo i cada cop em sorpren més la gran quantitat d’informació que s’hi pot trobar. Avui mateix havia fet plans per a demà sembrar les faves (segons el calendari lunar sembla un bon dia) i entro al teu bloc i em trobo tota la informació a punt. El meu hort és a la vora del riu Matarranya, una mica fred, però l’any passat vaig tenir una collita de faves prou acceptable (encara me’n queda una bossa al congelador…).
  Ricard

 2. Hola Ricard, gràcies per passar-te per aqui i per les teves paraules.

  De tota manera, pensa que els meus escrits estan adreçats a hortolans urbans que cultiven en torretes i jardineres, eh?

  Molta sort amb les faves i bona collita!

 3. Hola, jo acabo de plantar en uns testos d’uns 30 cm de diàmetre i només he ficat una llavor per test, veig que tu fiques més. Es poden ficar més? I després com surten les mates?
  Es la primera vegada que ho faig…
  Gràcies per avançat

  1. Hola Roger!
   Sempre poso tres llavors i les deixo créixer totes tres (o dues, si és que alguna falla).
   Les faves són força productives i ja veuras com apart d’una mica de pugó no tens cap problema. Salut!

 4. Es la primera vegada que planto faves i ja he recollit la primera collita! Però ara no sé què he de fer: he de mantenir la mata tal i com està, o l’he de podar, o arrancar? Veig que a les arrels están brotant nous esqueixos.
  Em podeu ajudar? Moltes gràcies!

  1. Normalment s’arranquen quan es fa la collita, que ha de donar-se de baix cap adalt.
   Els esqueixos que surten de baix són relativament normals i en funció de les temperatures podrien donar lloc a noves plantes si s’allarga la temporada.

   Espero haver estat d’ajuda, salutacions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *