Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Cultius » Aclarint dubtes sobre els tomàquets cherry

Aclarint dubtes sobre els tomàquets cherry

1.17K 4

Fa alguns dies que na Xuta em va deixar una consulta sobre els tomàquets de penjar, concretament una varietat que he cultivat que es diu “bombilla”.

Em demanava que què tal els tenia. Doncs aquí els veus a la foto: penjats a la entrada de casa i tant macos com quan els vaig collir, ara ja farà un parell de mesos. Són sucosos i ideals per sucar pa, tot i que són petits, amb un d’ells n’hi ha per una llesca ben untada o dues així per sobre.

Però he titulat aquesta entrada com ho he fet, perque la mateixa noia em deia que volia comprar-ne llavor (dels “bombilla”) i afegia:

Per tal de comprar llavors saps si es diuen aíxí? el tomàquet bombilla tb s’anomena als cherrys però amb forma allargada, no?

Doncs no, Xuta, la cosa no va així. En les webs que venen llavors trobaràs que els tomàquets cherry es diuen “cherry” o “cerise” habitualment. En pàgines en castellà o català els trobaràs sota el nom de “cereza”, “cirera” i en alguns casos anomenen “cherry tipus pera” quan són allargassats.
En qualsevol cas, hem d’entendre que habitualment els tomàquets de tipus cherry tenen aquesta mida en concret: la d’una cirera.

I a més, els podeu trobar de port determinat i indeterminat. Això vol dir el següent:

-Port determinat – La planta no creix més d’uns determinats centímetres. Habitualment acostumen a fer uns 30-40 cms d’alçada i són molt productius. Van bé en torretes petites, de 15-18 cms de diàmetre com a mínim.

-Port indeterminat – La planta creix molt més en alçada i són més prolífics. Alguns fan grups de flors de fins a 70 tomaquets però obviament necessiten una torreta de diàmetre superior. Jo els cultivo en les meves quadrades de 30×30 sense problemes.

Espero haver aclarit alguns dubtes. Els tomàquets “bombilla”, que són de penjar, no pertanyen a la categoría dels cherrys. Si més no, els que jo he cultivat amb aquest nom. Són tomaqueres normals de port indeterminat. Però en torretes m’han resultat bé i són força prolífics. Si en voleu llavor, envieu-me un email i miraré de fer-vos-en arribar 😉

4 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.