Problemes amb el planter: les tijes s’enfosqueixen i es moren

M’escriu en Rafa i em diu:

Resulta que tinc unes llavors germinades i les tinc amb uns cotons, han crescut uns 3cm.
Doncs resulta que he trasplantat unes quantes a uns gots de petit suiss foradats per sota i hi he posat terra. La tomaquera es va enfosquint pels petits troncs fins que arriben a morir. Què puc fer perque no em passi i els pugui trasplantar a terra sense que se’m morin?

Rafa, això que t’ha passat crec que és força habitual quan es comença a preparar planter. A mi em va passar també el primer any però ja veuras com a partir d’ara no et tornarà a passar més.

Si busques al Google “Damping off” o “Estrangulamiento del tallo”, trobaràs molta informació sobre el teu problema. La causen els fongs als que ho has posat “a huevo” fent germinar les teves llavors en cotó.

I és que hem de tenir en compte que les llavoretes són molt delicades quan germinen, i que tant de mal els pot fer l’excés com la manca d’humitat.

Quins fongs? Doncs aquí ja no hi arribo, però potser aquesta informació d’Infoagro et pot ajudar a determinar quin d’ells és:

Las principales enfermedades producidas por hongos son las siguientes:

Pythium spp.- Las plástulas jóvenes afectadas presentan un estrangulamiento del hipocotilo que progresa desde el cuello, doblándose la plántula y quedando tumbada sin perder el color verde, mientras que, al principio, no se detecta ninguna alteración o podredumbre en el sistema radicular. Cuando afecta a plantas con varias hojas verdaderas la afección se caracteriza por un pudrición blanda del cuello, de aspecto acusoso y color pardo-amarillento, que estrangula levemente al tallo. A medida que la enfermedad avanza, en el sistema radical se observa una podredumbre blanda pardo-amarillenta cada vez más extendida, que termina con una desorganización y disgregación de las raíces.

Rhizoctonia solani.- Las plántulas jóvenes afectadas por este hongo, en lugar de estrangulamiento como en el caso de afecciones por Pythium, presentan un chancro a nivel del cuello, de color marrón-rojizo que también las hace caer sobre el sustrato. En plantas con varias hojas verdaderas también se producen lesiones tipo chancro en el cuello, podredumbre que llega a extenderse por la raíz principal.

Phytophthora spp.- Provoca en las plántulas podredumbres en raíz y cuello de color pardo, a veces con un leve adelgazamiento localizo del cuello.

Fusarium oxysporum. Esta enfermedad produce estrías necróticas en los tallos que alcanza a veces longitudes superiores a 1 mm, amarillamiento de las hojas basales y marchitez y muerte de las plantas. Al realizar un corte transversal a los tallos se aprecia una coloración de una parte o de todo el sistema vascular. Sobre las estrías se observa frecuentemente un moho de color rosa a naranja. Las fuentes de inóculo más importantes son el suelo, las semillas y las conidias del hongo diseminadas por la acción del viento o por salpicaduras del agua de lluvia. En el suelo este hongo es capaz de conservarse durante años gracias a sus clamidiosporas, cuya gruesa pared les permite resistir las condiciones más diversas y ser dispersadas por los aperos u operarios como el agua de riego y el viento.

Com podem evitar que ens passi això?

-D’entrada, amb molta higiene. És convenient utilitzar substrat nou per a fer el planter i netejar bé amb aigua i llexiu els contenidors que utilitzem per a fer-lo.
-Regant quan veiem que el substrat està sec. Mantenir-lo contínuament humit afavorirà el creixement de fongs i més encara si utilitzem algun plàstic per tapar el planter (d’aquí que s’aconselli destapar-lo de tant en tant).

Personalment, no sóc partidària de germinar les llavors sobre cotons. I no és per la possibilitat de que hi creixin fongs, sino perque al passar-les a terra és fàcil que es trenquin.
És més… m’estimo més tocar molt poquet les llavors si no és estrictament necessari, i per això intento fer el planter en safates de plàstic amb forats grans que els permeti crèixer fins a haver-les de transplantar directament a les torretes i jardineres.

Obviament, aquest no és necessàriament el millor sistema, sino el meu sistema. De vegades m’he trobat amb que no podia disposar de les torretes on havien d’anar els cultius d’estiu perque els d’hivern encara estaven produint i he hagut de transplantar-los a contenidors més grans.

Per acabar, et deixo l’enllaç a un missatge del fòrum on Cambium planteja un tema similar i d’on he extret la fotografia per aquesta entrada.
Sort!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *