Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Cultius » Aromàtiques: El julivert

Aromàtiques: El julivert

1.79K 1

Vés per on, al julivert li ha donat per florir!

I és que això significa que n’haig de tornar a sembrar, perque el julivert és precisament una d’aquelles plantes de cicle bianual. Quan floreixi, es morirà.

No sé si n’heu sembrat mai, de julivert. És de les plantes que més triga a sortir, però després és molt agraïda.
Per més que n’agafis fulles i fulles, ella segueix produint, i gairebé diria que com més la retalles, més fulles fa.

Si us animeu a sembrar-ne, us recomano que ho feu molt superficialment, apenes cobrint les llavors amb una mica de substrat, que heu de mantenir humit. Pot trigar gairebé un mes a sortir, així que paciència!

Buscant informació sobre la planta, he trobat algunes coses molt interessants a la Viquipèdia.
D’entrada, un anunci adalt de tot on s’indica que d’alguna manera, aquesta entrada està supervisada pel Departament de Botànica Farmacèutica de la UB.

També m”ha cridat l’atenció que el seu nom en català, s’allunyi tant del científic (Petroselinum crispum) i de com es diu en altres llengües: Perejil (castellà), Parsley (anglès), Persil (francès). Però segons el Diccionari Etimològic que tinc per casa, podria venir del llatí vulgar jolium viride, que s’assembla bastant més a Julivert, no? (Com diria un amic meu… interessant però inútil XD)

També m’ha cridat l’atenció algunes de les seves propietats medicinals:

Contribueix a eliminar les flatulències i obre la gana ja que és un bon carminatiu. Gràcies a la seva propietat com a diürètic s’usa per a l’eliminació de líquids corporals, sobretot en casos d’obesitat, malalties reumàtiques i cardíaques associades amb l’acumulació d’aigua al cos. La presència d’apiol i miristicina fan que sigui un bon emmenagog i s’usi per alleujar els dolors de la menstruació.
De forma externa s’usa com a col·liri ocular per alleujar irritacions de l’ull, com relaxant en infusions i per combatre l’halitosi.

Ull amb les contra-indicacions

Els olis essencials del julivert no són recomanables a dones en període de gestació o lactància, a causa del seu efecte úter-estimulant i les seves propietats abortives, i tampoc en casos d’hipotensió arterial o insuficiència renal. A més, està contraindicat en persones amb malalties neurològiques com epilèpsia, Parkinson, etc.

Caram amb el julivert! I tot això només perque a l’obrir la finestra he vist que li havia donat per florir!

Tanta informació m’ha fet pensar en que ja comença a fer calor i que ja mateix podem començar a preparar un fantàstic taboulé.

L’any passat en buscava la recepta i el que més em va convèncer va ser el de [Des]enfocada, un bloc que ja fa algun temps que visito i del que he manllevat la fotografia del tabulé del costat.

Diuen que com més julivert dugui el Tabulé, més bo està. Ho he provat amb quantitats importants i a mi m’agrada. A més és molt refrescant!

Us recomano que feu un tomb pel bloc de la Silvia, hi ha coses molt interessants! Hi trobareu informació sobre com fer sabó a casa, receptes de cuina, i també sobre Ubuntu i la seva traducció al català.

Per acabar una cosa més sobre el julivert: Va genial tenir-ne al congelador picat, dins d’una carmanyola. El dia que veig que la mata està frondosa, la repelo, i pico les fulles amb uns quants grans d’all i cap al congelador. Sobretot, no l’apreteu molt perque d’aquesta manera us serà més fàcil agafar-ne la quantitat que necessiteu per cuinar.
Salut!

One Comment

  • *Eva* ha dit:

    Hola! Gràcies pel teu comentari al meu bloc. M’alegro que t’hagi agradat la coca de llardons.
    Jo els llardons els compro a una xarcuteria a Barcelona.
    salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.