Recopilació de dubtes habituals – III

Els hortets estan ja en plena efervescència, oi? Les tomaqueres ja tenen flors, els pebrots fan l’estirada, i a mi m’arriben alguns mails amb preguntes que poden ajudar més d’un, així que poso aquí les respostes per si et poden orientar una mica:

Carbassons
En Barusi (que el pobre assegura tenir “un virus assassí de tomàquets”), em diu que espera tenir més sort amb els carabassons, i que només em cal penjar un video sobre com distingir les flors masculines de les femenines.
Aquest video i més informació sobre el tema els podeu trobar en aquests missatges:
Carbassons!
Flors mascle i femella en les cucurbitàcies
Polinització manual dels carbassons

Substrat i barreges

En rauldm81 i en JAVIER han començat aquest any el seu hort urbà i tenen dubtes sobre com utilitzar l’adob i si ho han de barrejar inicialment amb el substrat.

A veure, anem a pams: si el que es compra per primera vegada és un substrat de qualitat (posem per exemple, un de la marca Compo), hem de tenir present que aquest substrat ja porta incorporats una sèrie de nutrients que permetrà a les nostres hortalisses viure bé i sense mancances durant una temporadeta.
Per tant, d’entrada no caldria fer cap barreja, a no ser que voluntàriament es vulgui reduir el pes de les jardineres i llavors s’hi afegeixi fibra de coco, per posar un exemple.

Les barrejes de substrats s’han de fer sempre amb alguna finalitat en concret, no perque si. Un sac de substrat nou és tot el que ens cal per començar si no tenim ganes de marejar la perdiu. Com també ho és començar inicialment amb una barreja de fibra de coco i humus de cuc.

Crec que el problema és que des de la ignorància pròpia del que comença, quan penses en substrat tots pensem en sacs de terra. I és normal! No està malament començar així ni us heu d’angoixar pensant que ho heu fet malament. Un bon substrat és bo per començar. Però que sigui bo, no aquelles terribles bosses de “qui-sap-què” que venen als xinos…
Aquests missatges potser us poden ajudar:
Triar un substrat per l’hort I
Triar un substrat per l’hort II
Triar un substrat per l’hort III

Adobs

La pregunta sempre és la mateixa: quan s’ha de començar a adobar? I amb què?
Us recomano que li doneu una ullada a aquesta entrada:
Parlem d’adobs – Introducció

El que sí us puc explicar és com ho faig jo: cada setmana afegeixo un petit grapadet d’humus de cuc per sobre de les torretes. Un grapadet petit, eh? Aprofito per regar amb aigua barrejada amb els lixiviats del vermicompostador, normalment el mateix dia que hi afegeixo l’humus.

Si no tinc humus perque l’he fet servir per renovar el substrat, ho faig amb guano en pols, però llavors rego només amb aigua.

Penso que quan es comença no cal embolicar-se amb més coses, tot i que també he provat adobs amb dosis altes de N, P i K que m’ha funcionat bé. Però això ja ho explicarem un altre dia, perque és un tema molt interessant.

Als que heu iniciat els cultius amb un substrat nou, us diria que podeu començar a afegir adob líquid o en pols a partir del mes i/o mes i mig. I siusplau, no hi poseu boletes blaves d’adob, això feu-ho amb les plantes de flor, però no amb el que després us menjareu!

Renovar el substrat

Cibelina (que està molt contenta perque tot li està “sobrevivint”!!) em demana si cada any compro substrat nou o l’aprofito.
Afortunadament, s’aprofita! T’imagines els agricultors llençant tota la terra dels seus camps? XD
En aquesta entrada pots llegir com ho faig més o menys:
Renovar el substrat de les torretes

Per acabar, us volia dir que he inscrit aquest bloc als Premis Blocs Catalunya. No ho faig amb la intenció de guanyar, sino amb la de difondre això que fem nosaltres, aquesta colla de pirats!

Per votar, no cal registrar-se, només anar a la pàgina del meu bloc i fer click en el botó vermell que posa “Vota’m!”.
A sota hi ha un feed amb els ultims missatges del bloc. També els podeu votar fent click en la icona del polze amunt, ja que això també suma punts.

Us agrairé molt que hi perdeu una estoneta si aquest bloc us ha ajudat en alguna ocasió. Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *