I avui a la ràdio parlarem de maduixes

Això de la secció de la ràdio m’anima a seguir fent cosetes al bloc, tot i que em fa anar més de cul del que ja anava! Però és molt divertit i m’ho passo molt bé amb en Manolo i en Carles, que amb les seves preguntes em recorda molt les inquietuds que tenia quan vaig començar amb l’hortet.

Sembla que hi ha algú a la emisora que està molt interessat en cultivar maduixes aquest hivern. Doncs res, el cultiu de les maduixes és molt senzill, així que aprofitarem per ampliar una mica més el tema aquí tot i que n’hem parlat ja d’altres vegades.

Buscant alguna ilustració sobre aquesta planta he trobat la que veieu a l’esquerra. Em sembla fantàstica! S’hi aprecien molt bé tots els detalls i l’he compartit al Facebook perque d’aquesta manera tothom pugui seguir les explicacions durant el programa.

I és que les maduixeres tenen quelcom que les fa màgiques. A mi sempre m’ho han semblat! I no és ni més ni menys que la seva reproducció per estolons.
Ja us en vaig parlar en aquesta entrada, però deixeu-me explicar-vos una altra vegada què són això dels estolons.

Un estoló, en botànica, és un brot lateral sorgit de la base d’una planta.
Els estolons poden ser superficials com en el cas de la maduixera, que serveix de reproducció vegetativa, o subterranis i aleshores després del procés de tuberització poden donar lloc a un tubercle com és el cas de la patatera.
Els estolons superficials poden arrelar en els nusos i donar origen a diversos individus que cada vegada resulten més petits com més lluny siguin de la planta mare.
La reproducció vegetativa espontània a través dels estolons fa que les plantes sovint es comportin com invasores ja que és molt més ràpida que a través de llavors. (Extret de la Viquipèdia)

S’ha entès, oi? Doncs bé, ara arriba la pregunta del milió: què hem de fer amb els estolons? I quan surten?

Els estolons surten quan a la planta li sembla. O si més no, així m’ha passat a mi. Uns anys apareixen mentre es formen les maduixes, d’altres més tard…. El que hem de tenir present és que aquesta és la manera més senzilla de conseguir noves plantes i que ho hem d’aprofitar.

Què hem de fer? Doncs molt senzill: deixar que la nova planta que creix al final de l’estoló, arreli allà on nosaltres vulguem.  Normalment formen una tija que va creixent de manera paralel.la al terra, i quan el seu propi pes fa que toquin el substrat, allà s’ancoren i fan arrels.
Això podem evitar-ho controlant-ne el creixement i posant petites torretes sota els estolons, o al costat de la jardinera. Fixeu-vos en aquesta fotografia de la meva amiga Candín:

La longitud dels estolons li han permès no haver de fer invents estranys. En qualsevol cas, no us preocupeu massa, és molt senzill conseguir noves mates per l’any següent. I si no els falta aigua i nutrients, podreu menjar maduixes durant moooolts mesos!

Darrerament rebo més informació de blocs sobre horticultura gràcies a nous contactes al Twitter i al Facebook, són dues eines genials! Gràcies a això he descobert un blog totalment recomanable i que té una entrada fantàstica sobre el cultiu de les maduixeres. És el blog d’en Felix Maocho. No us perdeu la seva secció sobre horticultura i sobretot, la entrada sobre les maduixes que és de 10!

Per acabar, us haig de posar una recepta de cuina. Cada cop que penso en les maduixes em vé al cap lo boníssim (i fàcil!!!) que queda aquest Semifred de maduixes del bloc de cuina de la Dolorss. Ja fa algun temps que vaig trobar-lo buscant receptes i des de llavors segueixo aquesta noia de Balaguer.
Com que una imatge val més que mil paraules, us el deixo perque acabeu aquesta entrada bavejant.
Salut!!!

6 pensaments a “I avui a la ràdio parlarem de maduixes”

 1. Les maduixes, que en son de bones, jo en tinc de plantades al terra, en un racó del jardí i amb un parell d’anys s’ha fet una gran catifa.

  El semifred, que us haig de dir… bonissim!
  Gràcies Ester.

 2. Aquesta tarda has sortit per la ràdio, però no per la que tu et penses. Els de RAC-1 s’han posat a fer ‘zapping’ per les emissores i he sentit que parlàveu de maduixes. Com que fa poc que en vaig comprar pel meu hort urbà, he buscat ràpidament hi he escoltat alguna cosa encara i he trobat aquest bloc fantàstic que tens.
  Felicitat pel bloc, m’ha animat a tornar a plantar alguna cosa més: rúcula com vaig fer l’any passat o herba de canonges si et trobo.
  Jordi

 3. Gràcies a tu, Dolorss per compartir les teves meravelloses receptes. No saps la de vegades que m’has ajudat!

  Un bloc xocotet. Em deixes ben parada. He sortit al programa del Clapés? Això ho haig de buscar!!!! Quina gràcia!
  Si vols sentir els programes que s’han emès fins ara, els vaig penjant a http://picarona.podomatic.com/

  Molta sort amb les maduixes i a veure si t’animes també amb les faves, que són molt i molt fàcils de cultivar. Salut!!!

 4. Agraït de la teva recomanació però he de reconèixer, perquè és de justícia, que la majoria de les dades que apareixen al meu blog procedeixen del fòrum d’Horticultura d de Infojardín (per suposat totalment recomanable http://www.infojardin.com/foro / forumdisplay.php? f = 29) una de les persones més actives és Picarona. El meu mèrit en gran part es redueix a haver “passat a net” i sistematitzat el que allà es parlava.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *