Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Materials » Agafa el teu compost!

Agafa el teu compost!

603 0

Fa un parell de setmanes, en Manolo Garrido, del programa de la ràdio em va donar aquest flyer i em va preguntar: “En podem parlar un dia?”. “És clar!”, li vaig dir, ja que els vallesans tenim la gran sort de que el Consorci de Gestió de Residus posa a la nostra disposició gratuïtament el compost que s’obté del reciclatge de la orgànica que dipositem al contenidor marró.

I si dic que “tenim sort”, és perque em consta que no a totes les comarques, ni comunitats autònomes es retorna als ciutadans l’esforç de reciclar.
Aquesta tarda he aprofitat per parlar-ne una mica, i m’ha semblat convenient fer-ho també aquí, ja que aquesta és una època de l’any en que hi ha molta gent que comença amb l’hort urbà i és bo saber què és el compost, perquè servei i sobretot, com utilitzar-lo.
Què és el compost?
Resumint-ho molt, diríem que és el resultat de reciclar la matèria orgànica per tal d’utilitzar-lo com a adob.
Compostar no és res nou, s’ha fet tota la vida. Teniu present alguna vegada haver vist el femer d’un pagès? Em refereixo a aquella pila de fems d’animals, palla, branques, fulles, i tot de residus que de vegades fa tanta pudor. Us sona?
Doncs el procediment del compostatge és el mateix: apilar la matèria orgànica per tal de que un procés aeròbic la descomposi i d’aquesta manera obtenir un adob ric en nutrients per utilitzar-lo a l’hort.
A les nostres cases podem realitzar també aquest procediment de vàries maneres. En comptes d’una pila de residus, podem abocar-los dins d’un compostador per obtenir el mateix resultat. El compost, si es fa bé, no fa pudor. Com a molt, podem trobar-hi algunes mosquetes, però res de realment molest. 
Si vivim en un pis i no tenim gaire espai, podem fer vermicompostatge, del qual ja us he parlat varies vegades aqui al bloc, En aquest video podeu veure’n el funcionament:
Com fer servir el compost?
Heu de quedar-vos amb la idea de que el compost (o el vermicompost, també anomenat humus de cuc), és un adob. 
I com a tal el podem fer servir tant abans d’iniciar un cultiu com durant el cultiu.
És molt convenient (per no dir obligatori), adobar el substrat abans d’iniciar un cultiu. Això si, sempre i quan ja hàgim cultivat anteriorment en aquell substrat. No és necessari afegir res a una bossa de substrat nova, acabada de comprar, ja que ja porta l’adob de sèrie i podem córrer el risc de cremar les plantes per excès d’adob. 
En el cas de que tingueu jardineres o torretes on heu cultivat aquest hivern o bé alguna d’abandonada per casa, us recomano que n’aboqueu el contingut i el barrejeu amb compost. La “dosi” seria d’un terç de compost per dues de substrat.
Aprofiteu per eliminar arrels, pedretes, i per desterronar la terra. La farà més esponjosa i us resultarà més fàcil preparar la “dosi”. El que jo faig és utilitzar un petit contenidor de la mida aproximada d’una tarrina d’un litre de gelat per fer la barreja. L’omplo dues vegades de substrat, una de compost i ho aboco dins d’una galleda on ho remeno. D’aquí ho trasllado a la jardinera i/o torreta definitiva. 
És clar que podeu fer-ho a ull, però a mi em va bé fer-ho d’aquesta manera, així que ho comparteixo amb vosaltres per si algú té dubtes sobre com fer-ho.
Si el cultiu ja està avançat i creieu que heu de tornar a adobar el substrat, podeu afegir una capa d’uns dos cms de gruix sobre el substrat de la jardinera. Abans de fer-ho, està bé remenar superficialment el substrat i sobretot, emplenar els voltants del contenidor ja que com haureu comprovat, a base d’anar regant el substrat no només baixa de volum sino que també acostuma a separar-se de les parets de la jardinera.
Un cop afegida la capa de compost, podeu regar amb normalitat.
Jo visc al Vallès, com puc aconseguir el compost?

El compost el podeu trobar dins de saques com la de la foto a les deixalleries de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Rellinars, Rubí, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Sabadell i Terrassa.

Heu de portar algun tipus de contenidor (sacs, cubells…) i omplir-los amb una pala que hi ha.
En el flyer que han repartit hi posa que no t’en pots endur més de 50 litres per persona, però amb aquesta quantitat en teniu per moooltes jardineres.

Teniu present que 1 kg de compost té un volum aproximat de 2 litres, o sigui que 50 litres vindrien a ser sis cubells de fregar, per a que us en feu una idea i prepareu els recipients.

Si no sou del Vallès Occidental però a la vostra comarca també hi ha compost gratuit, us animo a que ho comenteu aquí, o a la pàgina del Facebook o per Twitter. Serà interessant conèixer iniciatives semblants d’arreu i difondre’n la informació.

Salut i bones collites!!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.