Coses “normals” a l’hort

Sempre dic que una de les coses més boniques de tenir un hort és descobrir el procés de les hortalisses.
El primer any és ple de descobriments: com són les fulles, amb quina rapidesa es desenvolupen, com són els fruits, quant de temps triguen a formar-se…
Però la inexperiència es torna angoixa quan sembla que alguna cosa no rutlla bé del tot.

Us deixo un llistat de coses que poden semblar problemàtiques però que és normal que passin a l’hort. Són ganes de posar-se nerviós per no-res.

És normal que les fulles més baixes de les mates de tomàquet es posin grogues

En general, les fulles més antigues de la majoria d’hortalisses són les primeres en assecar-se. Comencen posant-se grogues i aquí és on salta l’alarma per a molts hortelans.
Calma: és normal.
Això és aplicable als tomàquets, pebrots, esbergínies, carbassons, carbasses, cogombres, mongetes i enciams.

En canvi, si que hem d’alarmar-nos si les fulles que s’esgrogueixen són les més noves o de la part superior de la mata. Pot ser indicatiu d’una plaga o d’alguna deficiència (aigua, nutrients, etc).


(Gràcies a @ester_segarra per la foto) 

És normal que alguns carbassons es posin grocs i s’assequin
Les cucurbitàcies originen una pila de preguntes en general, i això es deu a la existència de flors masculines i femenines, que han de ser fecundades per a que el fruit en qüestió prosperi i comenci a desenvolupar-se.

Mentre que en la majoria d’hortalisses el fruit es veu crèixer després d’assecar-se la flor, en les cucurbitàcies, els “projectes” de fruit estan enganxats a les flors femenines. Per això molta gent es posa trista quan veu que els seus carbassons/cogombres/carbasses/melons/síndries es posen grocs i s’assequen.

És normal: la flor femella no ha estat fecundada i per tant el fruit no pot prosperar. Més informació aqui.

És normal que els enciams/bledes/espinacs s’espiguin

Algunes varietats d’aquestes hortalisses no són molt apropiades per a ser cultivades a l’estiu. Per això veurem que s’espiguen ràpidament.
Personalment no cultivo bledes ni espinacs a l’estiu, però si ho feu, intenteu col.locar-les en algun lloc on no els doni gaire el sol.
La varietat d’enciam que és més apropiada per aquesta època és l’anomenada “Maravilla d’estiu”. Però també podeu cultivar d’altres varietats si intenteu col.locar-les en zones una mica més ombrívoles (darrera de les jardineres amb hortalisses altes, per exemple).


És normal que algunes varietats de carbassons tinguin taques blanques a les fulles
No us alarmeu si surten taques blanques, no té perquè ser oidi. Algunes varietats presenten aquestes taques de manera natural. Podeu aprendre a diferenciar-les aqui.

Segur que hi ha moltes altres coses normals, però aquestes quatre són les que em pregunten més sovint. Us vé al cap alguna més?

Com deia  @nuestrohuertito la setmana passada al Twitter, també és normal “ir 5 min. para ver cómo están los calabacines y quedarte 4 horas haciendo de tó”.

Però d’això no ens queixem, oi?
Aquest és el tema que vaig tractar la setmana passada al “Tarda de ràdio” de Radio Sabadell.
Podeu recuperar l’audio en aquest enllaç
Salut!!!

2 pensaments a “Coses “normals” a l’hort”

 1. Hola Ester,
  Estava mirant els possibles problemes que pot presentar l’hort perquè en tinc un i no sé trobar enlloc si és normal o què he de fer… El cas és que acabo de plantar (fa tres dies), i he plantat mongetes, tomaqueres, pebroteres i enciams. I no sé perquè però els enciams s’han quedat moixos… des de l’endemà que els vaig plantar, i no sé si és que els falta aigua o els n’hi sobra o he d’esperar a que s’adaptin a la terra o què passa…
  Ara per ara estic regant a primera hora del matí (quan encara no ha sortit el sol) i a última hora (quan ja no hi ha sol). De moment no he vist que millorin, i ahir vaig veure que algunes tomaqueres i mongeteres els passa el mateix, estan moixes…
  Saps què he de fer?
  Moltes gràcies!!
  Anna.

  1. Hola Anna,

   Em temo que estas regant massa, i es deuen estar ofegant literalment. Encara no fa tanta calor com per necessitar dos regs diaris.
   Si enterres el dit al substrat, hi notes humitat? Et recomano suspendre totalment el reg, deixar que s’assequi el substrat i si segueix fent calor, d’aqui a un parell de dies tornar a enterrar el dit. Si el notes sec, ja podras regar.
   De moment amb un reg cada dos dies i pel matí, n’hi hauria d’haver prou. Són plantetes bebé que necessiten humitat però no tanta aigua.
   Sort!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *