L’escarola, el nou hort cooperatiu de la Creu Alta

L'Escarola, huerto cooperativo en la Creu AltaM’encanta el seu eslògan: “Davant la degradació del barri, prenem les eines”.

I m’encanta el lloc: el solar de l’antic cinema Euterpe 77 pels més joves, Cine Fernando pel meu pare i crec que la iaia m’havia explicat que hi havia hagut el Cercle Republicà. I si no és així, que algú em rectifiqui, si us plau.

En qualsevol cas, quan el cinema va tancar les seves portes com a tal, va ser una esglèsia evangèlica durant una temporada per acabar finalment derruït, al més pur estil Cinema Paradiso. Fa anys, més de deu potser, que és un solar abandonat, tancat, amb herbots altíssims i gats que hi entren i surten, segurament a caçar rates.

Que algú hagi decidit recuperar-lo pel barri, em sembla fantàstic. En aquest cas, la notícia em va arribar a les orelles dijous passat, durant una reunió amb altres Entitats de Sabadell que estan mirant d’iniciar projectes similars. Ahir per la nit algú ho deia al Twitter. I avui aquests joves ho han fet realitat.

A l’hora de dinar he vist una circular que han repartit, convidant als veïns a formar-hi part. Només he hagut d’obrir la porta i caminar 20 metres, perque aquest solar és just darrera de casa els pares. Els he trobat entaulats, amb cara de cansats però plens d’il.lusió i amb força feina feta.

De feina n’hi ha. Ja n’han feta molta avui, eliminant gran part de les males herbes que ocupaven l’espai. Diuen que no han trobat rates, però si algun gat. Millor així.

Ara, a tirar endavant, a seguir i a engrescar els veïns. En sé d’algun de molt vellet a qui podria enredar. En sap un pou però ja està molt gran, ja només va al seu hort si els fills l’hi porten en cotxe. Fins a l’Escarola només hauria de caminar 300 metres. I segur que hi aniria de bon grat.

He sabut que el solar no és municipal, sino d’una entitat privada. M’agradaria pensar que davant la impossibilitat de construïr-hi res, el cediran per aquest ús. És d’un banc. Una Caixa. Les dues coses.

Molts hi hem pensat, en fer un hort aquí. Els Llamps i Trons ho han fet. Ells tenen l’atreviment que als més grans potser ens falta.

Per això m’agradaria demanar als responsables de l’Obra Social d’aquesta entitat que s’ho pensin quan se n’assabentin (que dic jo que els haurà d’arribar, la notícia d’aquesta okupació, no?).

Aquest hort al barri no és el caprici de quatre joves. Hi ha molta gent darrera que s’hi engrescarà, i s’hi pot fer molta feina. Feina de la bona, creant un espai de reunió intergeneracional, ensenyant com cultivar un hort urbà, i fent barri.

I als de la Creu Alta ens agrada molt, això de fer barri.

Gràcies, Llamps i trons! (Per cert, jo sóc tro)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *