La Xarxa Catalana de Graners a Pagesos de ciutat. Sabeu com funcionen?

xarxa-catalana-de-graners-esporus

Heu sentit a parlar mai de la Xarxa Catalana de Graners o de la Red de Semillas? Com que ara estem en plena efervescència “planteril”, fa unes setmanes ens vam posar en contacte amb la  Xènia Torras, responsable del projecte Esporus per convidar-la a participar al Pagesos de ciutat i que ens expliqués com funcionen, com consegueixen les llavors i quins mètodes de conservació i propagació utilitzen..

Esporus és un dels bancs de llavors de la Xarxa Catalana de Graners, que a la seva vegada forma part de la Red de Semillas de la que ja hem parlat alguna vegada al bloc. Cada dia que passa estic més convençuda de l’agraïment que els devem a les persones que treballen en aquest tipus d’iniciatives, promovent la recol·lecció, estudi, conservació i propagació de varietats típiques de cada zona. Conservant aquest tresor que són les llavors antigues.

Quins són els objectius de la Xarxa Catalana de Graners

  • Denunciar i lluitar contra la privatització/especulació vers la biodiversitat.
  • Reivindicar i fomentar el dret de guardar, reproduir, multiplicar, intercanviar, donar, compartir, vendre i regalar lliurement les llavors de varietats tradicionals per part de pagesos i aficionats.
  • Coordinar els graners de la Xarxa, empoderar-nos i tenir incidència política en tot el relacionat amb les llavors agràries, i fer-ho de forma asembleària i horitzontal.
  • Donar suport a la creació de nous graners
  • Elaboració de fitxes comunes de caracterització agronòmica, organolèptica i etnobotànica
  • Crear una base de dades comú
  • Coordinar la recerca, preservació i multiplicació de varietats tradicionals i la seva cultura associada
  • Fomentar un model d’agricultura diversificada, local i familiar/col·lectiva
  • Recolzar i coordinar-se amb projectes afins per la sobirania i autonomia alimentària, l’accès a la terra i l’aigua.
  • Divulgar la tasca que duem a terme  [Extracte del seu Web]

Esporus va nèixer l’any 2002 per donar resposta a les necessitats del sector. El Banc és un projecte de l’Associació l’Era, que al seu cop està molt vinculada a l’Escola Agrària de Manresa, pionera del cultivo ecològic ja als anys 90.

Parlavan sovint de la necessitat de conservar aquest tipus de varietats i el mateix camí els va portar a iniciar una prospecció que pel que sembla no va ser fàcil, ja que havien de recòrrer a horticultors d’edats avançades, guanyant-se prèviament la seva confiança. L’estudi de cada varietat és molt complert: s’ha de prendre notes de tot els que t’expliquen els dipositaris, ja que d’aquestes notes se’n poden extrapolar molta informació com ara descobrir rutes històriques d’interecanvi econòmic entre comarques.

Un cop recollides les llavors, el primer que fan és emplenar una fitxa amb uns mínims d’informació agronòmica i cultural. Tenen un calendari de multiplicació i cada any sembren unes 60 varietats de les 270 enmagatzemades al banc de llavors. Les conserven en una càmera frigorífica a una temperatura de 5-8ºC i un 40% d’humitat. Les guarden ben seques, dins de pots de vidre amb tapa i gel de sílice  o guix com a secant..

Com podem accedir a aquest tipus de llavors els horticultors aficionats?

La Xènia ens va explicar que hi ha diversos mètodes: comprant-les en un Banc de Llavors, com a pagament per la feina que han fet els horticultors que les han reproduïdes, apadrinant-les, és a dir: cultivant-les i comprometent-nos a retornar-les per a que segueixi havent-n’hi stock i també mitjançant algun intercanvi per d’altres que hi poguem aportar.

També ens va explicar que anualment celebren una reunió i que aquest any es farà a Roda de Ter (Osona), el 7 d’Abril. Més informació aquí.

Pot ser que tingueu un Banc de la Xarxa Catalana de Graners més aprop de casa del que us penseu. Us deixo l’enllaç al llistat de Bancs i a la seva pàgina de Facebook per si es va actualitzant i se’n creen més.

ets-el-que-menges

En el mateix programa vam tenir a la Montse Vallory, xef especialitzada en alimentació natural i col·laboradora habitual del web  Ets el que menges, una visita obligada si esteu interessats en temes d’alimentació i salut. La Montse ens va parlar sobre la conveniència de consumir llavors en els nostres àpats, de les seves propietats nutritives i consells per utilitzar-les a la cuina..

Moltes gràcies a la Xènia, la Montse i a la Cristina pel seu testimoni com a pagesa de ciutat: va ser un autèntic plaer aprendre de vosaltres.
Per acabar, us deixo l’enllaç al Podcast:

 Ir a descargar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *