Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Materials » Com renovar el substrat de l’hort

Com renovar el substrat de l’hort

818 8

renovar-substrat-hortUn cop has acabat el primer cicle de cultiu et preguntes: I ara? Com haig de renovar el substrat de l’hort? 
Durant aquest temps només t’han preocupat les plantes. Cuidar-les, evitar que les plagues s’hi instal·lin, aconseguir una bona producció i meravellar-te de com és el cicle de cada hortalissa.

Però s’acaben els cultius d’hivern, el planter és ple de noves varietats, i les ganes de començar amb les d’estiu fan que ens preguntem quin és el pas següent.

Recordo el primer any com si fos ahir. Era com una esponja absorbint tot el que explicaven a Infojardin, valorant les experiències d’altres “maceto-hortelanos” que em mereixíen tot el respecte però atenta també als horticultors de terra-terra. Finalment vaig acabar fent un mix entre tot esperant encertar.

Consideracions prèvies

El dia que us vaig proposar parlar sobre com renovar el substrat de l’hort al #TemaDelMes, us comentava que revisant la entrada que vaig publicar el 2008 me n’havia adonat de que actualment ja no ho faig exactament igual. I penso que us haig d’explicar perquè.

Quan vaig començar, no hi havia tanta informació com ara respecte als diferents tipus de substrats disponibles i la conveniència d’utilitzar la famosa barreja de fibra de coco i humus de cuc.
El 2005, si volies començar a cultivar un hort urbà, el que feies era acostar-te al viver, comprar un sac de terra i utilitzar-lo per cultivar. Si a més et donava per comprar un munt de jardineres podia passar-te el que a mi: que unes setmanes compraves substrat de la marca A, altres de la marca B i la pròpia experiència durant el cultiu t’ensenyava quin d’ells era millor.

Què vull dir amb “quin substrat és el millor”?

Em refereixo a les conclusions a les que arribes a base d’anar cultivant i valorant la qualitat de cadascun d’ells: la seva capacitat de retenció d’aigua, si es compacta poc o molt, el seu color, la seva composició… És habitual anar aprenent sobre la marxa, i a partir d’aquest moment el fet de decantar-se per una o per una altra de les marques disponibles al mercat és una decisió que prens en funció del que acabo d’explicar. Llegeixes que la turba es poc ecològica i ho entens, però no us vull enganyar: com més gran n’és el percentatge, més fantàstic em semblava el substrat.

Arribats a aquest punt, el meu mètode per renovar el substrat era el que us explicava el 2008:

  • Eliminant restes de cultius anteriors
  • Buidant totalment torretes i jardineres per així barrejar el substrat de la marca A amb el de la marca B en un intent per millorar-lo
  • Afegint  perlita per afavorir la respiració de les arrels
  • Afegir adob (que podia ser compost, fems de cavall o humus de cuc)

Ladrillo de fibra de coco hidratándose

 Però… vaig descobrir la fibra de coco

I a partir de llavors tot va canviar. Crec que va ser a l’stand d’ Horturbà, a Biocultura Barcelona quan vaig veure per primer cop com era la barreja de fibra de coco amb vermicompost. El vaig tocar i em va semblar meravellós, amb una pila d’avantatges respecte al que estava utilitzant: flonjo, porós, lleuger… Recordo haver pensat en lo bé que s’hi devien sentir les arrels de les hortalisses en ell i la ràbia que em feia no haver-lo utilitzat des del començament.

A partir d’aquell moment vaig decidir que cada cop que em toqués renovar el substrat de les torretes, afegiria una bona quantitat de fibra de coco. I així ho vinc fent des de llavors: buido totes les jardineres, elimino restes d’arrels i elaboro una nova barreja utilitzant el substrat anterior, vermicompost de collita pròpia i fibra de coco.

Amb els anys, el substrat ha millorat moltíssim. És clar que no és el mateix que fer servir la fibra de coco i l’humus de cuc d’entrada, però amb tantes jardineres com tinc i substrat universal en elles no el llençaré, no us sembla? D’altra banda la meva esquena està més que agraïda d’haver rebaixat considerablement el pes de les jardineres: Més fibra de coco = menys pes.

Espero que aquesta explicació us serveixi d’ajuda i que ens expliqueu com ho feu vosaltres o quins dubtes en teniu al respecte. Salut!

8 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.