Hort vertical Vertiflor

Aprofitant l’espai amb els horts verticals de Vertiflor (Sorteig!!)

huerto-vertical-vertiflor

Cada casa és un món i una de les consultes que rebo més sovint és per aprofitar l’espai vertical d’un balcó per crear-hi un hort.

Apart de les torretes de fang o ceràmica que es pengen o d’invents estranys amb estanteries per col·locar-hi jardineres sobre elles, a les xarxes socials s’hi comparteixen idees molt interessants que heu vist de ben segur: que si un palé de peu, canalons de PVC que es tallen pel mig tot al llarg i es converteixen en jardineres a mida… Totes elles tenen un punt al seu favor que em sembla molt interessant: li donen una segona vida a quelcom que ja es considera un residu. Ja sabeu, allò de les “tres erres”: RRR – Reduïr, reutilitzar i reciclar.

Valorant aquestes idees des d’un punt de vista crític

Que em semblin bones idees no vol dir que no els hi trobi “peròs”. Un d’ells és el pes. Posem per exemple l’ús d’un palet de format estàndard, el d’un europalet és de prop de 25 kgs, als que s’hi ha d’afegir els del substrat, les plantes i el de l’aigua de reg. Cap problema si el fem servir per donar vida a la paret d’un pati, però em sembla excessiu de pes per a un balcó.

Un altre recurs molt utilitzat és el de reciclar garrafes i ampolles d’aigua penjant-les de diferents maneres. He llegit opinions de tot tipus i no tinc gaire clar que reciclar aquest tipus d’envasos PET per a utilitzar-los en un hort urbà, amb la exposició solar que comprta, sigui el més aconsellable.

També el tema estètic és important, i si no, mireu què em va dir ma mare el dia que vaig començar l’hortet al seu pati: “Sobretot, que quedi una cosa bonica i recollida. No treurem els trastos de ton pare per posar-hi els teus. Si ho fas, fes-ho bé”. I com que no era a casa meva, vaig intentar que la meva okupació fos del seu grat, fàcil de netejar i mantenir.

La proposta d’hort vertical de Vertiflor

Quan en @perevertiflor es va posar en contacte amb mi per presentar-me les seves jardineres verticals em va venir al cap una foto que havia vist en que s’utilitzaven bosses de penjar sabates amb una finalitat similar. En aquell moment vaig pensar que el teixit que s’utilitza per aquestes bosses és molt fi, i de fet es diu “teixit sense teixir”, i que pel seu pes acabarien deformant-se i fins i tot descosint-se amb la pèrdua de terra que això pot ocasionar.

Vaig tenir la oportunitat de veure el sistema que proposa Vertiflor fa un parell de setmanes a  El meu hortet urbà i em van agradar molt. No només per la comoditat que suposa poder treure-les i tornar-les a posar, sino també pel material, que segons m’havia comentat en @perevertiflor, és un tipus de feltre.

vertiflor-jardinera-vertical
Jardinera vertical Vertiflor

Ignorant de mi, m’esperava un feltre semblant al que he comprat algun cop per fer disfresses però no té res a veure. De fet, el millor que té en la meva opinió (apart de que és gruixut, d’uns 6-7 mm) és que es tracta d’un residu post-consum al que li han trobat una utilitat. El feltre s’elabora a partir de retalls de material de tapisseria de vehicles. Un cop triturat fabriquen amb ell aquest feltre, que és de polièster 100%, el que ens assegura que durarà molts anys. A més, el “sobre” que forma cada una de les bosses, és doble per la part de davant, el que li dóna més cos, reforçant-lo.

El feltre permet un bon drenatge de l’aigua i que a més, no es floreixi, que és una de les preguntes que em feia. A Vertiflor em van donar resposta a tots els meus dubtes: mesures disponibles, pes del kit sense plantes, i també amb plantes i regat (uns 20 kgs per al kit de 15 butxaques)

Total, que me n’he demanat un per la paret del balcó i me n’han ofert un de gratuït per sortejar-lo entre els lectors del bloc. Què us sembla?
El que rifem és com el que veieu en la foto adjunta i que medeix 25 cms d’ample per 1 metre d’alçada. El pes de l’estructura i les butxaques de feltre buits és de 1,5 kgs sense plantes i d’uns 6 kgs amb les plantes i acabat de regar.

Em sembla una idea fantàstica especialment pel cultiu de maduixes, aromàtiques i enciams. Per les maduixes m’imagino que serà super pràctic: els fruits quedaran penjats cap a fora pel que evitarem que es podreixin a l’estar en contacte amb el substrat.

I un benefici més en el que pensava aquesta tarda: a l’estar clavat a la paret servirà poc o molt com a aïllant tèrmic, el que m’anirà de conya perque la paret on penso penjar-lo s’escalfa d’allò més a l’estiu.

Us vé de gust una rifa?

Doncs vinga, obrim la participació des d’avui i fins divendres en les respostes del bloc en castellà. Expliqueu-me què hi plantarieu, en aquestes jardineres, i passeu-vos per la pàgina de Vertiflor al Facebook , feu-li click al “M’agrada” o comenceu a seguir-los a Twitter  i divendres per la nit farem el sorteig entre totes les respostes.

Malauradament, no és possible enviar la jardinera fora de la peninsula pel cost del transport, però podeu participar-hi tots els lectors.

Jo ja estic esperant la meva, que és més gran, a veure si puc instal·lar-la ben aviat i posar-hi les aromàtiques que ja no sé on posar-les. Així podré recuperar algunes jardineres per altres coses 😉

Us deixo un video per a que veieu què fàcil és muntar-les. Espero les vostres respostes pel sorteig!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *