Calendari de sembra, transplantament i recol·lecció d’hortalisses

formigues-hort-urba

Fa alguns dies vaig refer el calendari de sembra, transplantament i recol·lecció d’hortalisses que ja hi havia al bloc per afegir-hi més informació. Ara podrà servir tant pels que feu hort a terra com en contenidors.

A primer cop d’ull, hauria de sobtar la manca d’informació en algunes fileres. En les bledes, per exemple, s’hi indica quan sembrar i recol·lectar, però no es diu res del transplament. No és un error meu, ho he fet expressament. Ara us ho explico.

Taronja – Sembra
Verd – Transplantament
Granate – Recol.lecció

 

Com sembrar els diferents tipus de llavors

Aquests darrers mesos hem estat parlant molt de preparar el planter, de com regar-lo, cuidar-lo i de com proporcionar-li llum per evitar que se’ns espigui per manca de llum, però en cap moment us vaig explicar que hi ha algunes varietats d’hortalisses amb característiques peculiars de les que no es té costum de preparar planter. Anem a veure quines són:

Hortalisses d’arrel

No es recomana preparar planter d’aquest tipus d’hortalisses, és millor sembrar-les directament allà on les cultivarem (a l’hort o a les jardineres). Perquè?  Doncs perque en el moment en que les treiem de la safata del planter per ubicar-la a l’hort podem trencar-ne les arrels, que a la vegada són el fruit. Té la seva lògica, oi? Per tant al calendari no hi trobareu indicacions per transplantar els alls, els raves i les pastanagues.

Per sembrar-les, cal regar bé la zona on les ubicareu,fer una ratlla no gaire fonda amb un llapis en el substrat i dipositar-les d’una en una. Recordeu que per norma s’aconsella no cobrir les llavors amb més de tres vegades la seva mida de substrat, així que en aquest cas serà una cosa moooolt lleugera i delicada. Els que fem hort urbà en jardineres no trigarem res, en canvi els que teniu un hort gran podeu fer-ho com ens ensenya en Miracebo en aquest video:

Hortalisses de grana grossa

Tampoc hi trobareu indicacions d’aquelles hortalisses que tenen la grana (la llavor) grossa o que germinen amb molta rapidesa. Amb això no vol dir que no sigui viable preparar planter si ens resulta més fàcil, sino que podem sembrar-les directament al lloc on les hem de cultivar. Entre elles hi ha els carbassons, els pèsols, les faves, les mongetes i els cogombres. Menció apart per les patates, que sempre es planten directament a terra.

Les bledes i els espinacs

Aquestes són dues varietats de les que podem preparar planter si ho volem, però no tinc costum de fer-ho. Per comoditat, utilitzo el mateix sistema que per les hortalisses d’arrel, ja que m’agrada collir-les quan són molt petites per menjar-les crues en amanida. Per això les sembro bastant més juntes del que s’indica en el calendari i per collir-les les tallo amb unes tisores per evitar endur-me’n les arrels.

Les maduixes

Les maduixes no surten habitualment als calendaris de sembra tot i que podeu trobar-ne llavor als comerços habituals. El motiu és molt senzill: la seva reproducció per estolons fa que sigui una mica absurd esforçar-se en germinar llavors. Us ho vaig explicar aqui i ho vam ampliar recomanant-vos la visita al bloc El huerto del López per aprendre més sobre com ho fa per propagar-les.

Espero que el calendari us sigui d’utilitat, salut!

3 pensaments a “Calendari de sembra, transplantament i recol·lecció d’hortalisses”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *