bulbs-safrà-hort-urbà

Ja teniu el safrà preparat per sembrar?

bulbs-safrà-hort-urbàPel que sembla, el 2013 ha estat extraordinari pel que fa a la collita de bulbs de safrà. Fa uns dies vaig rebre un correu d’en José Ramón (@azafranesjiloca), en el que m’ho explicava, amb aquell puntet d’orgull del que conrea la terra amb esforç i amb amor. Més encara quan tota la collita està dedicada a un sol producte, com és el cas del safrà.

En el seu mail, s’oferia a enviar-me uns bulbs de regal per a que ho veiés per mi mateixa. Li vaig demanar que siusplau, hi posés una mostra de cada una de les mides que comercialitzen per tal de fer-ne una comparativa. Espero que en la fotografia ho pogueu apreciar, vaig quedar realment sorpresa al comprovar que els bulbs dels que em parlava eren realment grans, gairebé de la mida d’una cabeça d’alls.

En el paquetet m’hi adjuntava informació sobre el seu cultiu. Ja us en vaig parlar l’any passat, però penso que val la pena fer-ne menció, pel que copio textualment:

Per sembrar els bulbs hem de tenir la terra ben adobada amb adob natural (fems), el millor seria el de vaca, però si no és possible pot servir el d’ovella, gallina, etc.

Un cop afegits els fems, es remouen amb la terra en la que hi traçarem uns solcs d’aproximadament 15-18 cm. on hi posarem els bulbs amb la cúa cap amunt i amb una distància entre ells d’uns 12-14 cm. Un cop sembrats, taparem el solc a l’obrir-ne el següent. 

El bulb sembrat no l’hem de treure de la terra en 5 anys, ja que cada any ens donarà la rosa del safrà (el primer any en dóna poc o gens per ser planta nova).

El 5è any i a finals de Maig, primers de Juny, es treu de la terra ja que a més de donar-nos flor durant aquests anys es multipliquen, pel que de cada bulb sembrat en podrem recollir de 8 a 10 de nous, que es treuen del terra com una panotxa bruta i que després netejarem. D’aquesta feina s’en diu “esfarfollar”, que és treure’n vàries capes de pell deixant només la última i treient-li el cul per així tenir-la en condicions i sembrar-la de nou al cap d’uns mesos, iniciant així un nou cicle de cultiu de 5 anys.

El moment de sembrar-los és ara, al Juliol. I després d’intercanviar uns quants correus, han tingut l’amabilitat d’oferir 5 bulbs gratuïts a qui faci una comanda online al seu web. Només cal que escriviu  “hemos accedido a través de Picarona” en la casella de missatge on també podeu indicar quin és l’horari d’entrega de la comanda.

Ja tinc ganes de sembrar-los, tot i que esperaré a finals de mes per fer-ho (haig de buscar alguna jardinera per posar-hi els nous bulbs). Mentrestant, us deixo aquest video emès a Aragon TV en el que podreu aprendre més sobre el cultiu, tot de termes curiosos sobre el seu procès i sobretot, conèixer les persones, als membres d’aquesta familia que cultiva safrà ecològic.
De tot cor els desitjo que la collita del proper any sigui tan extraordinària com la d’aquest.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *