Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Inici » Materials » L’adob a l’hort (1a part)

L’adob a l’hort (1a part)

1.6K 2

adob-hortUna de les coses que més em va costar acabar d’entendre és la funció que fan els adobs a l’hort. Potser perquè la meva única experiència amb plantes abans de cultivar hortalisses havia estat amb les ornamentals de casa i algunes orquídies, a les que sempre adobàvem amb adobs líquids o amb les conegudes “boletes blaves”.

Recordo que se’m feia estrany quan llegia als companys d’Infojardín parlant de fems, compost i altres adobs per l’hortet i pensava que quines ganes de complicar-se, amb lo fàcil que era allò d’agafar una ampolleta, prendre el tap per mesura i barrejar-ho amb l’aigua de la regadora. Però és que els adobs són molt més que aliment per les plantes, i poc a poc ho vaig anar entenent.

El cert és que junt amb el reg, aquest és un dels temes que genera més dubtes, així que m’agradaria començar una sèrie de diversos articles per explicar-vos el que sé sobre ells, esperant que ajudi a entendre la seva importància als que esteu començant.

L’adob com a aliment de les plantes

L’adob serveix per alimentar la planta. Pot semblar una afirmació banal, però en els cursos veig que hi ha molta gent que no acaba d’entendre aquest concepte.
Per fer-ho més entenedor, m’agrada utilitzar un exemple molt senzill: les persones bevem i mengem. Les plantes també. Si les persones només beguéssim aigua, acabaríem morint-nos. Les plantes també.

La diferència està en la manera en que ens alimentem els humans i les plantes. Nosaltres podem menjar líquids i sòlids. Elles, en canvi, necessiten sempre aigua per menjar. I és que la utilitat de l’aigua amb què reguem no és només la d’hidratar les plantes. Aquesta aigua permet dissoldre els nutrients presents a la terra per permetre que les arrels les absorbeixin i els portin a les fulles, on té lloc la fotosíntesi que vindria a ser l’equivalent a la nostra digestió.

Si reguem les plantes però no hi ha nutrients presents al substrat, és com si només els donéssim de beure. I la manca de nutrients les afectarà inevitablement. És per això que és molt, molt important l’adobat de la terra de l’hort o dels contenidors que estem utilitzant, ja que sempre ha d’haver-hi menjar a disposició de la planta.

L’adob com a estructurant de la terra de l’hort

L’adob, però, serveix per una altra cosa més: estructura i millora la textura de la terra o del substrat. I aquesta és la raó per la qual utilitzem un adob sòlid com ara els fems, el compost o l’humus de cuc. Si mai heu obert una bossa d’algun d’aquests productes haureu vist que el seu aspecte és similar al d’una terra fosca i flonja. Quan el barregem amb la terra del  nostre hort o amb el substrat de les jardineres, millorem la seva textura apart d’aportar-hi nutrients, i això no ho conseguirem amb l’adob en boletes o amb el líquid.

Aquesta millora es nota especialment en un hort a terra, independentment de si és argilosa o sorrenca. I és per això que en alguns manuals parlen de l’adob com l’aliment no només de les plantes: també de la terra.

Per avui ho deixarem aqui. M’agradaria molt llegir els vostres dubtes als comentaris, ja que em serviran per anar desenvolupant el tema en futures entrades.

Aprofito per recordar-vos que teniu fins a final de mes per enviar les vostres fotos pel sorteig de productes hortícoles. Trobareu més informació seguint el banner 😉

2 Comments

  • Berta ha dit:

    Molt interessant! Sempre que hem fet cursos amb agricultors ecològics (Mariano Bueno, Gaspar Caballero…) ens han insistit molt i molt en la importància de la qualitat del compost.
    Nosaltres ens hem trobat amb el “problema” que a l’hora d’anar-lo a buscar no sabem ben bé què hem de demanar… i fins i tot la gent que el ven no et sap explicar ben bé en què consisteix allò que tenen. Quin és l’origen, a quins processos ha estat sotmès…
    Seria interessant poder compartir llocs, qualitat i preus del compost.
    L’últim lloc que hem trobat és “Futur ecològic” a Terrassa i ens ha agradat!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.