Aprèn a cultivar el teu hort urbà

Llibres d’horticultura per Sant Jordi (2015)

,
1.26K 0
Inici » Materials » Llibres d’horticultura per Sant Jordi (2015)

llibres-sant-jordi-2015

S’acosta Sant Jordi i tots els autors han presentat ja les seves novetats editorials. Jo, per la meva banda, he hagut d’afegir una lleixa més a la biblioteca perquè sembla que la darrera tendència són els llibres de cuina amb productes del territori. No expliquen com conrear un tomàquet, però descobrirem noves varietats i les seves possibilitats culinàries. Benvinguts siguin perquè faran bona feina, especialment entre els cuinetes que a més, són els grans prescriptors dels productes de proximitat. Comencem?

jordi-puig-hort-segon-origen

Fa alguns mesos vam tenir la oportunitat de conèixer l’ambientòleg Jordi Puig al programa de ràdio, i ja ens va avançar que estava acabant aquest llibre, tota una biblia que descriu 320 varietats locals que ha anat recopilant al llarg de 10 anys d’investigació i recerca oral i documental.

L’Hort Del Segon Origen és un manual d’horticultura redactat seguint el fil argumental del Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo. Aquest és el llibre que ajuda l’Alba a començar a cultivar un hort, i pretén explicar com l’horticultura, la fructicultura i la cria d’animals que feien els nostres avis, amb els coneixements i les tècniques modernes, poden ser un tresor que ajudi a alimentar les generacions futures d’una manera sana i respectuosa amb l’entorn.
Editorial Barcino.

mariano-bueno-lombricompost

El nou llibre d’en Mariano Bueno és Elabora tu propio lombricompost. Al llarg de les seves 120 pàgines podreu iniciar-vos o aprofundir en la pràctica de la vermicultura per obtenir el vostre propi humus de cuc. Descobrireu diferents maneres d’elaborar-lo en funció del volum de residus i l’espai que disposeu a casa, com fabricar un vermicompostador i com cuidar-lo sense problemes.
La Fertilidad de la Tierra Ediciones.

huertos-balas-paja
Huertos en balas de paja, d’en Joel Karsten ens descobreix una nova tècnica que consisteix en convertir una bala de palla en medi de cultiu. Conforme es va descomponent proporcionarà nutrients a les hortalisses que hi cultivarem i al final de la temporada podrem afegir-la a la pila del compost. Haig d’anar a buscar una bala de palla perquè em moro per intentar-ho. Si no teniu problemes amb l’anglès (o amb el traductor de Google), podeu visitar el seu web Straw Bale Gardening.
Ediciones Blume.

huerto-metro-cuadrado-niñosSi us va agradar el seu primer llibre, a Huerto en 1 m2 para niños hi trobareu un grapat d’activitats per adaptar el seu mètode del metre quadrat a la pràctica conjunta d’adults i nens.
L’hort pot convertir-se en un espai on a més de cultivar hi podem aprendre ciències, matemàtiques, conservació de l’aigua i autosuficiència.
Ediciones Blume.

No voldria deixar-me un títol més relacionat amb les herbetes per tots aquells interessats en el tema. Es tracta de Cocinar con plantas silvestres , editat per La Fertilidad de la Tierra, en el que l’autor descriu, fotografia i presenta 142 plantes silvestres (algunes d’elles considerades herbes adventícies), detallant les seves característiques, els llocs on es reprodueixen i possibles confusions.

Cuina del territori

Us deia al començament que hi ha un grapat de publicacions on l’eix vertebrador són les diferents varietats locals i productes amb IGP de la nostra terra. Entre aquests títols he pogut fullejar:
Sa i Català, d’Albert Calls publicat a Ara Llibres.
Terra De Tomàquets, de Pere Romanillos i Cristina Viader publicat per RBA
La Cuina dels Vallesans, de Pep Salsetes publicat per Farell Editors
La Cuina Amb Denominació D’Origen, de Pep Nogué publicat per Cossetània

#ModeAutobomboON

llibre-hort-catala

Aquest serà el segon Sant Jordi del meu Pagesos De Ciutat però el primer de la seva versió en castellà Hortelanos De Ciudad, així que si heu de fer un regalet o no ho havíeu fet abans perquè al pare, la tieta o una amiga no llegeix bé en català, ara ja no teniu excusa!

Dijous pel matí estaré signant llibres al Mercat Central de Sabadell, de 10 a 13 h i per la tarda a la parada de Viena Edicions a Barcelona, a la Rambla Catalunya, 48.
Si voleu passar-vos a fer-la petar una estona, estaré encantada de saludar-vos. Feliç Sant Jordi!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.