Search
Close this search box.

Com començar un hort urbà?

Ajuda per novells

Taula de continguts

Busques informació sobre com començar un hort urbà?

Has arribat al lloc correcte, ja que en aquest missatge hi he recopilat totes les entrades del blog pensades per a que aquelles persones amb coneixements bàsics (o nuls) sobre agricultura es puguin iniciar en el cultiu d’hortalisses a casa.
Quan vaig començar, tot era nou per mi i vaig cometre un grapat d’errors ocasionats per la inexperiència. No patiu: una mica d’informació com la que trobareu a continuació us ajudarà a evitar-los.

 

llibre-pagesos-de-ciutat

 

Comprar Pagesos de ciutat a Amazon (también en castellano)

També us hi ajudarà Pagesos de ciutat, el meu primer llibre, publicat el 2014. És un manual per a novells en el que s’hi va explicant, pas a pas, tot el que cal saber: materials, ubicació de l’hort, fitxes de cultiu de les hortalisses més habituals i consells sobre com cultivar-les, calendari de sembra, com guardar llavors…

Començar un hort urbà implica assimilar una sèrie de conceptes que poden ser nous per tu, encara que tinguis experiència amb plantes d’interior o d’exterior. Aquí trobaras un grapat d’informació endreçada perquè puguis aclarir molts dels dubtes que segur que tens en aquests moments. 
Espero que et sigui útil!

Què necessites per començar un hort urbà a casa

materiales-huerto-en-macetas

El primer: ganes de fer-ho i d’aprendre! Potser alguns conceptes et sonin estranys ara mateix, però els aniràs entenent amb la pràctica.
El secret per a que un hort urbà funcioni i sigui productiu, és procurar que totes les plantes hi trobin allò que necessiten:

  • L’espai vital mínim que els cal per créixer
  • Algunes hores de sol directe sobre les seves fulles
  • Aigua i nutrients imprescindibles per créixer
  • I que les deixem respirar: literalment

D’altra banda hi ha tots els materials que necessitem per començar a conrear:

  • Llavors, planter, esqueixos o plantes adultes
  • Testos, jardineres o taules de cultiu de la mida apropiada per cada varietat d’hortalissa. Per abreujar, m’hi refereixo com a “contenidors”
  • Substrat o terra on plantar-les
  • Aigua, regadora o mànega de reg
  • Adobs i fertilitzants per alimentar-les

Com començar un hort urbà

como-empezar-huerto-urbano

Després de molts anys conreant en testos i ensenyant com fer-ho, crec que la millor manera de començar un hort urbà és seguint aquestes pases que et detallo a continuació. Hauras de prendre algunes decisions (com per exemple, quina terra o testos comprar), i vull evitar que cometis alguns dels meus errors dels que ningú no em va avisar.

A més de consells i enllaços on ampliar informació, trobaràs resposta a alguns dels dubtes més freqüents que pots tenir en aquests moments al final de l’article. Som-hi!

Pas 1 – Decideix quines hortalisses, aromàtiques o fruiters vols conrear a casa

Agafa llapis i paper per fer una llista de les hortalisses, plantes aromàtiques i fruiters que t’agradaria tenir a l’hortet. A continuació, consulta el calenadri de sembra, on hi trobaràs 3 dades importants:

  • Època de conreu
  • Mida de test i/o jardinera recomanada per cada planta
  • Necessitat de sol directe

 

Apunta-les al costat de cada una de les hortalisses triades per saber què necessita cada una. Normalment pensem que totes les plantes es cuiden de la mateixa manera, però veuras que no és així.

El calendari de sembra i trasplant de l’hort, mes a mes

    • Què plantar al gener
    • Què plantar al febrer
    • Què plantar al març
    • Què plantar a l’abril
    • Què plantar al maig
    • Què plantar al juny

    • Què plantar al juliol
    • Què plantar a l’agost
    • Què plantar al setembre
    • Què plantar a l’octubre
    • Què plantar al novembre
    • Què plantar al desembre

Quines hortalisses cultivar a cada època de l’any?

El primer pas per planificar un hort implica saber quines hortalisses pots conrear en cada estació de l’any. La majoria cal sembrar-les abans per trasplantar en començar la temporada i quan se’n fa la collita, s’arrenca la planta per plantar una altra cosa.

Això és bastant diferent de que fem amb les plantes ornamentals, que viuen a cada nostra durant molt de temps.
Et deixo una llista perquè et vagis fent una idea:

Tot l’any Primavera-estiu Tardor-hivern

Bleda
Ceba
Enciam
Espinac
Pastanaga
Rave
Remolatxa



Albergínia
Blat de moro
Carbassa
Carbassó
Cogombre
Luffa
Maduixa
Meló
Mongeta
Luffa
Pebrot
Ruca (rúcula)
Síndria
Tomàquet

All
Api
Calçots
Canonges
Carxofa
Col
Escarola
Fava
Pèsol
Porro
Safrà



Conrear una planta fora de temporada no sol anar bé. Els tomàquets, per exemple, necessiten les temperatures càlides de la primavera i l’estiu per créixer, fer flors i tomàquets. Pots sembrar-los quan vulguis, però amb el fred, la planta deixaria de créixer i mor a temperatures inferiors als 0ºC. És millor esperar a la primavera.

L’etern dilema: començar l’hort amb llavors o amb planter?

enviar-semillas

Hi ha poques coses més gratificants que veure créixer una planta que has sembrat tu mateix. Però iniciar aquest procés des de la llavor pot ser complex si t’estas iniciant i per això sempre recomano començar l’hort urbà amb planter.

S’anomena planter o plançó a les plantes de mida petita, llestes per ser trasplantades a l’hort i començar a conrear. T’estalviaran prop de mes i mig de temps i cures, que és el que més o menys trigarien la majoria de llavors en arribar a la mida del planter que pots comprar per pocs diners.

No et vull enganyar: és molt bonic ser-hi des de bon començament, i ser tu qui posa a la terra la llavor de quelcom que acabarà a la cuina de casa. Però igual que si fos un nadó, aquesta llavor necessita tenir-ne una sèrie de cures durant les primeres etapes de la seva vida.

Germinar llavors no és difícil, però pots estalviar-te aquest procés excepte amb algunes varietats molt concretes que sí cal sembra directament a la terra de l’hort.

Dubtes freqüents sobre germinació de llavors i plantes per l’hort:

Pot ser complicat trobar llavors o plantes de determinades hortalisses. Per exemple, els espigalls, la borraina, el card, els grelos o les tagarnines són verdures habituals i molt apreciades en l’àmbit local o provincial que en canvi, no es coneixen ni es comercialitzen a d’altres indrets.
D’altres, com el safrà, les maduixes o els calçots, només es troben en l’època de l’any en que s’inicia el seu conreu. Mai fora de temporada.

como-empezar-hortalizas-macetas

 

Una part del meu hort al pati, amb els seus testos, jardieneres, horts verticals i moltes plantes! Té molta llum durant el matí i sol directe només per la tarda

Testos, jardineres, taules i llits de cultiu, horts verticals o en escala… tots són contenidors o recipients que serveixen per contenir el substrat en el que plantarem. I aquesta és la seva importància a l’hort urbà: mantenen la terra de cultiu i per la seva forma, mida o alçada, ens faciliten la feina.

Són importants, però no són el més important: una tomaquera prefereix que la plantis en una terra bona que no pas créixer en un test bonic. Si per economia has de prioritzar, recicla i reutilitza contenidors. I gasta els teus diners en un bon substrat per hort urbà.

El que sí que és important dels contenidors, és la seva mida. Cada planta necessita un espai mínim vital per poder créixer correctament. I amb l’espai suficient, totes les plantes es desenvolupen bé i produeixen.
Aquesta taula t’ajudarà a fer-te una mica a la idea de com va:

Mides de test recomanades per conrear hortalisses

d’1 a 10 litres de 10 a 20 litres más de 20 litres
All
Api
Canonge
Ceba
Enciam
Escarola
Espinac
Fava
Pèsol
Rave
Remolatxa
Pastanaga
Bleda
Cogombre
Coliflor
Mongeta
Patata
Pebrot

Albergínia
Carbassa
Carbassó
Col
Meló
Síndria
Tomàquet



Dubtes freqüents sobre testos o torretes

Pots llegir aquests articles per ampliar informació:

Tots els tests són aprofitables i s’hi pot conrear. En funció de la seva mida, serviran per una hortalissa o una altra. També pots reutilitzar un grapat d’andròmines: caixes de fruita o de porexpan, pots de pintura, garrafes d’aigua… imaginació al poder!

 

Pas 3: Emplena els tests amb substrat o terra de conreu

tierra-sustrato-huerto

 

Barreja de fibra de coco i humus de cuc a les taules de cultiu. El resultat és un substrat lleuger i amb una gran capacitat de retenció d’aigua

Quan es cultiva en torretes, el més habitual és emplenar-les amb sacs de substrat. A diferència de la terra dels camps o del bosc, un substrat és una barreja de diferents materials que facilita el creixement de les plantes que s’hi conreen.

I és que pel fet d’estar creixent en un test i no a terra, les plantes tenen una sèrie de necessitats específiques que els diferents substrats ens poden solucionar:

  • Retenen més l’aigua i els nutrients
  • Pesen poc, són lleugers i esponjosos
  • Permeten un bon creixement de les arrels

 

Al comerç especialitzat hi pots trobar diferents tipus de terra per a plantes així com els materials necessaris per preparar les teves pròpies barreges. La oferta és realment àmplia, i pot ser que t’atabali una mica (a mi em va passar el meu primer any).

Dubtes freqüents sobre substrats

Els substrats no són barats, però pensa que els faras servir per conrear durant molts anys. Els pagesos no llencen la terra dels seus camps al fer la collita: hi afegeixen adob, llauren, i hi tornen a plantar. A una altra escala, faràs el mateix, renovant aquest substrat per retornar-li la fertilitat i acollir noves plantes.
Pensa en el substrat com el lloc en què les teves plantes mengen i beuen: compra una bona terra i notaras la diferencia.

Pas 4: Col·loca les plantes a ple sol

guisante-tirabeque-al-sol

 

Pèsols tirabecs a ple sol. Curiosament, la producció és més elevada quan arriben a l’alçada on reben més hores de llum solar directa

Per fer les coses bé, és molt important ser conscient de l’espai disponible, que pot ser a un balcó, a una terrassa o a un pati pavimentat com és el meu cas. La ubicació de l´hort i les hores de sol que rep al llarg del dia són fonamentals.

La majoria d’hortalisses prefereixen estar a ple sol i per això és recomanable que l’hort rebi un mínim de 5 o 6 hores de sol diàries per obtenir bons resultats.

Sempre és millor que un hort estigui a ple sol que a l’ombra, ja que solucionar un excés de sol és senzill fent servir malles d’ombreig. El més problemàtic seria tenir poques hores de sol, perquè lamentablement, afecta la producció de determinades hortalisses.

Distribueix les hortalisses segons les seves necessitats de llum

Perquè et facis una idea, totes les hortalisses que produeixen fruits (i amb això em refereixo a síndries i melons, tomàquets o pebrots), necessiten moltes més hores de sol que aquelles que només fan fulles, com els enciams.

I cal tenir-ho present a l’hora de col·locar tant les torretes com les plantes que cultivaràs a cadascuna. Comença donant prioritat a aquelles que necessiten més hores de sol i acaba per les que en necessiten menys.

De fet, no hi ha hortalisses de sol i hortalisses d’ombra. Totes elles necessiten sol. Però el que sí que és cert és que algunes acusen més la seva falta mentre que altres es poden desenvolupar força bé a l’ombra, però amb molta llum.

Dedica un dia sencer a analitzar el sol que rep cada racó del teu futur hort urbà. Segur que saps a quina hora li dóna més o menys, però… és a tot arreu igual o tens un racó més ombrívol? Fes un croquis i marca l’hora que comença a rebre els raigs solars i durant quant de temps. Et serà molt útil per distribuir els tests i les plantes per primera vegada.

Pas 5: Rega, fertilitza, entutora i protegeix les teves plantes

 

El reg que més agraeixen les plantes és aquell que va amarant la terra lentament, com ho faria la pluja

No, no he oblidat un pas important: el de la sembra directa o el trasplantament de les hortalisses. Tens informació sobre aquests processos als articles sobre cada planta, tot i que sol ser molt semblant en tots els casos.

Però ara ens centrarem en les tasques de manteniment de l’hort, que inclouen el reg, la fertilització, l’entutorat i la supervisió de les plantes per detectar plagues, malalties o problemes.

El reg de l’hort

L’aigua és més important del que penses. No només serveix per donar de beure a les plantes: també els permet menjar els nutrients que hi ha a la terra. Un bon reg hauria d’amarar la terra lentament i en profunditat, ja que així es mantindrà humida durant més temps.

Cada quant cal regar l’hort?

La pregunta del milió i que té una única resposta: cada cop que ho necessiti. Oi que tu beus més a l’estiu que a l’hivern, o més quantitat que un nadó? Doncs la teva tomaquera acabada de trasplantar tampoc necessitarà tanta aigua com quan faci metre i mig i estigui en plena producció.

La periodicitat en el reg ve determinada pel tipus de planta, la calor de cada època de l’any, i també per la mida del test: com més petit, més sovint hauràs de regar.

Adobs i fertilitzants

abonos-y-fertilizantes

 

Això que veus a la foto és humus de cuc. Oi que sembla terra? Doncs aquest és l’aspecte de la majoria de fems que es fan servir a l’hort

No oblidis que les teves plantes també mengen quan les regues. Recordes allò de la fotosíntesi que ens van ensenyar a l’escola? En regar, l’aigua dissol els nutrients presents a la terra perquè la planta els pugui absorbir per les arrels. A partir d’aquí, entren a la saba de la planta, que els trasllada a les fulles, on té lloc la fotosíntesi amb ajuda del sol i blablabla… Sense nutrients, no hi ha alimentació. I sense adobs i fertilitzants, la planta es torna dèbil, menys resistent a les plagues i produeix molt menys.

Un sac de substrat nou conté nutrients, però no són infinits. Les plantes se n’alimenten i… oh, sorpresa! arribarà un moment en què s’acabaran i els hauràs de reposar.

Quan passarà això? Doncs depèn del cultiu, perquè algunes plantes mengen més que altres, especialment les que han de formar fruits (tomàquets, pebrots, albergínies, carbassons, melons, cogombres, etc). Però calcula que al cap d’un parell de mesos d’haver començat a conrear amb un substrat nou de trinca, les plantes ja s’hauran cruspit tots els nutrients.

 

Si no adobem amb regularitat, difícilment tindrem un hort urbà productiu. Recorda que els nutrients alimenten la terra i que a sota, s’hi dónen una sèrie de processos que alimenten les plantes. Els nutrients, s’esgoten per dues vies: una, que seria l’alimentació de la planta. I l’altra, cada vegada que surt aigua pels forats de drenatge. 

Aspres i tutors per les plantes

Algunes hortalisses necessiten aspres o tutors, que no són altra cosa que pals o canyes que sostenen la planta. Les tomaqueres de fruits grans, per exemple, acabarien tombades a terra si no es subjecten, perquè les tiges no són prou fortes per aguantar el pes de la planta amb tots els seus fruits. A altres, com els cogombres o els pèsols, els agrada créixer verticalment, per la qual cosa buscaran sempre algun lloc on agafar-se gràcies a uns rínxols que els creixen a la tija i que reben el nom de circells.

Algunes plantes que en principi no necessiten tutor, ens el poden agraïr en determinades situacions, com per exemple si tens l’hortet en una terrassa amb molt de vent. També si l’espai on cultives és estret i les plantes tendeixen a inclinar-se o a envair l’espai de pas.

Protegeix les teves plantes: insecticides, fungicides i preventius

 

Pugó negre (Aphis fabae) a les faves. Tot i que és normal que s’hi presenti, és empipador trobar-te’l a les plantes

No t’enganyaré: en un moment o altre, tindràs problemes a l’hort. Però, com és possible tenir pugons en un àtic al centre de la ciutat?
Doncs perquè estàs cultivant plantes, i la vida d’alguns insectes gira al voltant d’aquestes plantes, fins i tot en entorns urbans. Alguns són beneficiosos i d’altres perjudicials. Malauradament, no ens podem quedar únicament amb els que ens ajuden: tenir un hort, implica el pack al complert.

El millor de tot plegat és que els insectes i els fongs són bastant predictibles i tenen un modus operandi que es repeteix any rere any. Probablement pagaràs la novatada i patiràs per algunes plantes, però aprendràs a reconèixer els problemes, prevenir-los i estar preparat en el futur.

Quines plantes es poden conrear en un hort urbà

Pots conrear les plantes que vulguis sempre i quan el teu clima ho permeti  i tinguis un test prou gran. He anat creant articles sobre les hortalisses més habituals, que vaig actualitzant conforme segueixo aprenent-ne més.

Hortalizas de fruto Hortalizas de hoja Hortalizas de raíz
Alcachofa
Calabacín
Chayote
Fresa
Guisantes
Habas
Judía
Physalis / Alquequenje
Pimiento
Tomate
Canónigos
Espigalls
Lechuga
Kale
Rúcula

Ajo
Azafrán
Calçots
Cebolla
Patatas

Un darrer consell

Sigues crític amb la informació que pots trobar a Internet  i no et creguis tot el que veus. Segueix creadors de contingut que t’ensenyin els seus horts i et parlin de les seves experiències (bones o dolentes). Desconfia dels que afegeixen coses rares a la terra i elaboren preparats que “valen or per les teves plantes”.

Busca perfils de poblacions properes, perquè tindran un clima semblant al teu. Llegeix, informa’t i experimenta. Assisteix a un dels molts tallers que s’imparteixen a vivers i gardens per aclarir dubtes i on podras formular les teves consultes.

Començar un hort urbà t’obrirà la porta a un consum més conscient i a valorar la feina del pagès.



Dubtes freqüents en començar un hort urbà

 
Què es pot conrear en un hort urbà?

​​Pots cultivar qualsevol tipus d’hortalissa, sempre que el teu clima ho permeti i disposis d’un test de la mida necessària. Perquè ens entenguem, serà complicat collir plàtans a la península o plantar faves a l’estiu.

Aprendràs quines hortalisses es conreen a cada època de l’any i per què no pots plantar-les fora de temporada.

Quina és la millor època per començar un hort urbà?

Qualsevol moment de l’any és bo per començar.
A l’hivern tot és més lent i a l’estiu, més ràpid. Però mai és tard: sempre hi ha hortalisses per conrear!

Necessito molt de temps per cuidar d’un hort urbà?

Començar un hort suposa algunes hores de feina: planificar els cultius i comprar els materials, col·locar els tests o contenidors, començar a sembrar o trasplantar… Res que no puguis fer en un cap de setmana, o en dos si l’espai del què disposes és gran.

El manteniment diari no hauria d’ocupar més de 10 minuts o menys del teu temps, segons l’època de l’any. Tot dependrà de la quantitat de testos i de les dimensions del teu hort.

És car muntar un hort urbà?

Depèn dels materials que puguis tenir ja a casa i de les ganes de reciclar i reutilitzar. Pots fer servir testos i jardineres, substituir-los per caixes o calaixos, però no hauries d’intentar estalviar diners amb la terra o al substrat on plantar.

La bona notícia és que aquest substrat és reutilitzable, i l’any vinent no l’hauràs de tornar a comprar.

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *