Search
Close this search box.

Què plantar al Desembre

que plantar al desembre a l'hort urbà

Aquest mes és una mica estrany a l’hort. I ho sento, però no puc dir “ui si, pel desembre pots plantar un munt de coses”. No és veritat: aquest mes comença l’hivern, arriba el fred i ja és tard per plantar o sembrar segons què. El creixement de les hortalisses s’alenteix i sembla que es queden com a suspeses en el temps. Però vegem què hi podem fer.

Què plantar al Desembre en un hort urbà

Hortalisses de fulla: api, bleda, borratja, col (de brussel·les, espigalls, llombarda, kale, xinesa), enciam, escarola, espinac, ruca.
Hortalisses d’arrel: all, ceba de cicle curt, ceba tendra, escalunya, nap, porro, rave, remolatxa i pastanaga.
Hortalisses de flor i fruit: fava, pèsol nan o de mata alta, tirabec.
Plantes aromàtiques i medicinals: cerfull, créixens, menta de gat (Nepeta cataria), julivert de fulla llisa i arrissada, farigola.
Flora auxiliar: alissum, borraina, calèndula, caputxina, lobèlia,pensament i viola.
Adobs verds: fava, fenogrec, mostassa blanca, veça. 
Fruits vermells: nabiu blau i vermell, gerds vermell i groc, goji, grosella vermella i negra, mora.

Què es pot plantar en un hort en testos aquest mes?

Doncs la veritat és que poca cosa. El problema de sembrar al desembre és que la temperatura de la terra ja és molt freda, i això no ajuda precisament ni el creixement de les plantes ni la germinació de les llavors. Però és clar, jo intento posar-me al teu lloc i penso que hi pot haver mil motius pels quals encara no tens l’hort de tardor-hivern en marxa. Potser t’han regalat una taula de cultiu aquest Nadal i ets aquí amb totes les ganes de començar el teu hort urbà.

En realitat, tot depèn de la zona on vius i del fred que hi pugui fer. Penso en unes amigues andorranes i una altra del Pallars, per exemple, i ho comparo amb el meu hivern aquí, a Sabadell. Pel que m’expliquen, som com la nit i el dia.

Si trasplantes res durant aquest mes, assegura’t de disposar d’un hivernacle o una manta tèrmica per protegir les plantes del fred. Es diu que la majoria d’hortalisses d’hivern aguanten bé les temperatures baixes, però has de saber que això passa quan s’han trasplantat amb antelació, han crescut i estan ben arrelades i establertes.
Un plançó té tots els números per no prosperar si el trasplantes sense protecció i les llavors de sembra directa poden germinar o no en funció de la temperatura exterior.

Hortalisses de fulla

Les escaroles resisteixen millor les baixes temperatures que els enciams, i per això és habitual cultivar-les a zones de muntanya o amb hiverns més durs. A més, hi ha varietats de fulles molt dolces i menys amargues que les que es troben a les verduleries.

Les cols de tota mena aguanten bé el fred, que a més, els dóna millor sabor. O almenys això diuen els pagesos professionals, que estan més bones si “els toca el fred”. També pots sembrar o trasplantar bledes, api, borratja, espinac i ruca.

Hortalisses d’arrel

Desembre és la data límit per plantar alls, tant si els vols per collir-los tendres com perquè formin cabeces que colliràs al juny.
Si a la teva zona fa molt de fred, pots preparar planters de ceba (tria varietats tardanes o de cicle curt) i porros: els podràs trasplantar a finals d’hivern, quan ja no hi hagi risc de gelades.

Si volies plantar calçots però ja no trobes cebes de sembra, per què no ho intentes amb una altra varietat de ceba? Pots utilitzar qualsevol ceba com a llavor, sigui dolça o no. Enterra-la al substrat i vés cobrint-la conforme vagi creixent: aconseguiràs cebes tendres o spring onions perquè qualsevol ceba és capaç de tornar a brollar. Ni que sigui com a experiment, observar-ne el comportament és sempre interessant.

L’escalunya és un bulb del gènere Allium emparentada amb l’all i la ceba. Té un sabor particular i m’encanta en alguns plats, probablement influenciats per la proximitat amb la cuina francesa, on es fa servir molt. Aquests bulbs allargats es donen molt bé en test, i d’un de sol, en treuras entre quatre i cinc. Si et ve de gust tastar el seu sabor i el seu cultiu, pots sembrar els que es troben a les verduleries.

Naps, raves, remolatxes i pastanagues germinen amb dificultats si fa fred i creixen poc pel mateix motiu. No desesperis si és el teu primer any, no estàs fent res malament.

Hortalisses de flor o fruit

Ja és tard per sembrar o plantar coliflors i bròquils perquè no es podran desenvolupar amb el fred. Si trasplantes ara, el més probable és que formin caps petits que et decebran. Si tens testos grans sense fer servir, aprofita’ls per experimentar el creixement de les hortalisses que sols cultivar en torretes més petites: comprovaràs com poden arriben a créixer si disposen de més espai.

A zones càlides pots seguir sembrant tirabecs, pèsols nans o de mata alta i faves. En zones fredes, és millor esperar fins a finals d’hivern per evitar neu i gelades.

Fruits vermells

Continua sent bona època per trasplantar gerds, nabius, groselles i móres. Potser et semblarà que estàs plantant pals en comptes de plantes, i és que tot i resistir bé les baixes temperatures, solen perdre les fulles amb el fred. No et preocupis: les plantes segueixen vives. Si tens por que es congelin, utilitza una bona capa d’encoixinat per protegir les arrels (jo faig servir escorça de pi) i cobreix-les amb vel tèrmic.
A finals d’hivern els borrons començaran a inflar-se i brotaran amb l’arribada de la primavera.

Si tens maduixes plantades, segur que han format un munt d’estolons que hauran arrelat al mateix test. Deixa’ls tal qual durant l’hivern perquè acumulin hores de fred. Les seves fulles es posaran vermelloses: no passa res, és normal. A finals d’hivern podràs seleccionar els estolons i trasplantar les maduixes a arrel nua a noves jardineres perquè tinguin més espai per créixer.

Tasques de l’hort al Desembre

Escarola perruqueta: és la que més m’agrada per fer el xató

El millor de l’hort al desembre és la calma amb què tot creix, la (gairebé) absència d’insectes i el temps per fer altres tasques, no tan relacionades amb les plantes però igualment importants a l’hort. Aprofita per posar a punt les eines, ordenar l’armari o la caseta de l’hort, revisar com vas de productes (adobs, fertilitzants i fitosanitaris) i fes una llista del que necessitaràs. Si ho vas comprant de mica en mica, gastaràs el mateix però la butxaca ho agraeix.

Planifica els conreus que vols fer a la primavera i l’estiu tenint en compte la quantitat de testos, jardineres i la seva disponibilitat. Et serà útil per programar les sembres, cercar noves varietats o fer intercanvis amb altres hortelans.

L’aturada vegetativa

Encara que sigui una cosa normal, no està de més recordar-ho: les hortalisses de l’hort de tardor i hivern alenteixen el creixement amb les baixes temperatures. Pensa als arbres de fulla caduca dels carrers i parcs de la teva ciutat: a la tardor van perdre les fulles i es passaran tot l’hivern en stand-by esperant l’arribada de la primavera.

A l’hort, això passa amb la majoria d’arbustos de fruits vermells, alguns fruiters i, en menor mesura, amb les hortalisses. No és una parada hivernal com la dels arbres, però el més normal és que creixin més lentament, i no t’hauria de preocupar. Fa fred i tu tampoc passes tant de temps a la terrassa, oi?

Aprofita per escriure la carta als Reis (o al Pare Noel)

Segur que el Pare Noel o els Reis agrairan saber què t’agradaria que et portessin com a regal. I si tens un hort, per què no demanar allò que necessites i que no et compres perquè no trobes el moment? Potser per primavera voldràs instal·lar un sistema de reg per degoteig, afegir més tests, aconseguir unes llavors en concret, un bon humus de cuc per renovar la terra… (Psst, les llavors són perfectes perquè les cagui el tió!)
Si ets un home, et recomano que a més de posar-lo a la carta, ho verbalitzis en qualsevol conversa que tinguis aquest mes: els Reis ho agrairan.

Plantar tomàquets al desembre

Cada any, la mateixa història: es poden plantar tomàquets al desembre? Doncs sí… i no. Pots començar a fer planter si disposes d’un hivernacle calefactat, un germinador casolà o prou espai dins de casa per posteriorment repicar i mantenir aquestes plantes amb vida fins que arribi el moment de trasplantar (a partir de març, abril o maig, segons la teva ubicació) .
Ho pots fer? Si és així, endavant!

La majoria dels que cultivem en testos vivim a cases o pisos on l’espai és limitat, i no és el mateix tenir cura d’una safata de planter que d’una safata amb testos i planter repicat.
Sí, és cert que hi ha varietats de tomàquets més primerenques que altres com el Cor de Bou, però… tindràs testos lliures de cultius en els propers mesos? I el més important… les temperatures exteriors a la teva ciutat seran aptes per trasplantar-les sense la protecció d’un hivernacle?
T’aconsello que rumiis abans de començar a sembrar: tens temps de sobres per sembrar tomàquets al gener, febrer i fins i tot al març.

Rotació de cultius a l’hort d’hivern

El que vas plantar a l’estiuEl millor que pots plantar al desembre
Tomàquet, pebrot, albergínia (solanàcies)Api, pastanaga (umbel·líferes), all, ceba, escalunya, porro (liliàcies)
Carbassa, carbassó, cogombre (cucurbitàcies)Fava, pèsol (lleguminoses), col, bròquil, coliflor, romanesc, rave (crucíferes)
Pastanaga, cebaBleda, escarola, espinac, enciam, remolatxa

I tu, què plantes al desembre al teu hortet?

Doncs la veritat és que sempre miro de plantar coses que estan fora de temporada, o una mica al límit senzillament per experimentar i aprendre. També aprofito aquest mes per intercanviar llavors amb altres companys, comprar-ne d’altres en pla auto-regal de Nadal i posar una mica d’ordre a la caseta de l’hort.

Planifico els cultius de primavera i estiu, poso al dia el meu diari de l’hort i penso en continguts útils per a xarxes i per al bloc. Però sobretot, gaudeixo molt del Nadal! Si t’han regalat una Ponsètia, et deixo l’enllaç a l’entrada sobre les cures de la planta de Nadal perquè la gaudeixis durant les festes i et torni a florir l’any vinent.
Bones Festes!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *