Search
Close this search box.

Què plantar al Novembre

que plantar al novembre

Al novembre tenim menys hores de llum per fer feina a l’hort i arriben els primers freds i gelades de tardor. Encara ets a temps de plantar algunes hortalisses, aromàtiques i flors auxiliars que ocuparan l’hort o el jardí durant els propers mesos.

Què plantar al Novembre en un hort urbà

Hortalisses de fulla: api, bleda, borratja, col (de brussel·les, espigalls, llombarda, kale, xinesa), enciam, escarola, espinac, ruca.
Hortalisses d’arrel: all, calçots, ceba, ceba tendra, nap, porro, rave, remolatxa i pastanaga.
Hortalisses de flor i fruit: bròquil (romanesc, verd, morat), coliflor, fava, mongeta, llentia, pèsol i tirabec.
Plantes aromàtiques i medicinals: cerfull, coriandre, créixens, menta de gat (Nepeta cataria), julivert de fulla llisa i arrissada, farigola.
Flora auxiliar: alissum, borratja, calèndula, caputxina, pensament i viola.
Adobs verds: fava, fenogrec, mostassa blanca, veça.
Fruits vermells: nabiu blau i vermell, gerds vermell i groc, goji, grosella vermella i negra, mora.

Què es pot plantar en un hort al novembre?

novembre-calendari-hort

Accepta’m un consell: no deixis passar més dies per plantar. Que una hortalissa sigui considerada d’hivern o que pugui resistir temperatures sota zero, no vol dir que creixerà sense problemes si la trasplantes quan faci fred. Les hortícoles necessiten arrelar i començar a desenvolupar-se abans que les temperatures baixin més: tingues en compte que el terra també es refreda.
Cols, coliflors i bròquils en són un bon exemple. Encara ets a temps de trasplantar, però ja fas tard si pensaves començar el cultiu des de llavors.

A continuació et deixo informació bàsica sobre totes les hortalisses que pots sembrar o plantar al novembre, alguns vídeos i consells sobre la mida de test o jardinera més apropiat per a una sola planta.

Hortalisses de fulla

Tot i que sempre hi ha algunes excepcions, són les més ràpides a créixer i pots anar recollint les plantes per fulles. La majoria admeten ubicacions en semiombra, o en espais molt lluminosos on no rebin els raigs del sol directament sobre la planta.

Bleda

Germinació als 10-12 dies, collita als 3-4 mesos. Tens varietats de penca blanca, vermella i groga.
Grandària de test: 10 litres mínim per collir-les per fulles. 20 litres si vols que la planta es desenvolupi més.

Api

Germinació als 12-15 dies, collita per fulles a partir de 3-4 mesos.
Grandària del test: 10 litres

Borratja o borraina

Germinació als 6-10 dies, collita als 2-3 mesos. Floreix a finals d’hivern – principi de primavera, ideal per atraure pol·linitzadors al teu hort.
Grandària del test: 15-20 litres

Col (pell de galàpet, de brussel·les, espigalls, llombarda, kale, xinesa)

Encara pots aconseguir plançons de diferents varietats, però és tard per començar el seu cultiu des de llavor. Collita a partir dels 2 mesos, segons la varietat.
Grandària de test: 20-25 litres segons la varietat.

Escarola

A zones d’hivern càlid encara pots començar aquest cultiu des de llavor, trigarà uns 6-8 dies a germinar. A zones d’hivern fred, el millor és aconseguir plançons. Collita a partir dels 2-4 mesos.
Grandària de test recomanada: 4 litres.

Espinac

Germinació als 10-12 dies, collita als 2-3 mesos. Ideal per a jardineres poc profundes.
Grandària de test recomanada per plantar espinacs: 2 litres.

Enciam romà, batavia, fulla de roure, llarg, cabdells 

Germinació als 6-9 dies, collita a partir dels 2 mesos. Pots combinar varies plantes en una jardinera de balcó, trasplantant a portell (en ziga-zaga) per aprofitar millor l’espai.
Grandària de test per plantar enciams: 2 litres.

Rúcula

Sembra directa o planter, germinació als 8-10 dies. Collita per fulles al cap d’1 mes. Les seves flors són comestibles. Ideal per a jardineres poc profundes.
Grandària test per plantar ruca: 1 litre.

Hortalisses d’arrel que pots plantar al novembre

Recorda que les llavors d’aquestes hortalisses s’han de sembrar directament a la terra de l’hort. Si fa molt de fred a la teva zona, pots “abrigar-les” cobrint la terra amb un cartró després de sembrar i regar. Pots treure’l quan comencin a germinar.
En general, les hortalisses d’arrel admeten ubicacions a semiombra, amb poques hores de sol directe.

All

Sembra directament els grans d’all als testos. Pots collir-los tendres al cap de 3-4 mesos o deixar-los més temps perquè formin cabeces (collita al juny).
Grandària de test recomanada per plantar alls: 3 litres.

Calçots

El calçot, igual que la ceba tendra, neix d’una ceba de calçot ja formada. Al novembre ja estàs al límit per plantar aquestes cebes, normalment a l’octubre desapareixen de les botigues. El que sí que pots fer és preparar planters de les cebes que et serviran per plantar calçots l’any que ve: les colliràs a finals de primavera.
Grandària de test recomanada per plantar calçots: 5 litres per bulb.

Ceba

Germinació 10-12 dies, collita al cap de 5 mesos o abans si les prefereixes tendres. Tria varietats de cicle curt, que són les que es desenvolupen millor en aquesta època.
Grandària de test recomanada per plantar ceba: 3 litres.

Nap

Sembra directa, germinació als 6-8 dies, collita a partir dels 3 mesos.
Grandària de test recomanada: 3 litres per a varietats petites, 6-8 litres per als més grans.

Porro

Sembra directa o planter, germinació als 12-15 dies. Collita a partir dels 6-7 mesos.
Grandària de test recomanada: 6 litres mínim i amb bona profunditat si és possible. Cal calçar-los, cobrint-ne la base de terra conforme van creixent per aconseguir que hi hagi més part blanca.

Rave

Sembra directa, germinació als 6-9 dies. Collita al cap de 4-6 setmanes, de les plantes més ràpides que pots cultivar en testos i jardineres petites.
Grandària de test recomanada: 1 litre

Remolatxa

Sembra directa o planter, germinació als 10-12 dies. Collita a partir dels 3 mesos.
Grandària de test recomanada: 4 litres

Pastanaga

Sembra directa, germinació als 15-20 dies. Collita a partir dels 3-4 mesos segons la varietat.
Grandària de test recomanada: 2 litres

Hortalisses de flor o fruit

No esperis més per trasplantar coliflors i bròquils. Són plantes que creixen molt lentament amb el fred, cosa que influeix en la mida final dels caps. El mateix passa amb les faves i els pèsols: en climes càlids les pots sembrar ara, però hauràs d’esperar fins a finals d’hivern o principi de primavera a zones més fredes.

Bròquil

Únicament des de planter. Collita en 3-4 mesos.
Grandària de test: 20-25 litres.

Coliflor

També és tard per començar aquest cultiu des de llavor, però pots trobar plàntules llestes per trasplantar a gardens i centres de jardineria. Collita dins de 4 o 5 mesos, segons la varietat.
Grandària de test: 20-25 litres.

Faves

Germinació als 8-12 dies i collita a partir dels 2 o 5 mesos (hi ha varietats més precoces que altres). Pots preparar planter però és una llavor gran que es “mareja” menys si la sembres directament als testos.
Grandària de test per plantar faves: 15 litres.

Mongetes

Germinació als 8-10 dies, collita a partir dels 2 mesos. Hi ha varietats de mata alta i baixa, planes, rodones i amb la tavella tacada o de colors. Pots preparar planter però germinen perfectament a la terra del test hort.
Grandària de test: 15 litres.

Pèsols i tirabecs

Germinació als 10-12 dies. Pots preparar el planter o sembrar les llavors directament a la terra de l’hort. Tens varietats de mata baixa o nanes, de mitja alçada i de mata alta a més dels deliciosos tirabecs o estirabecs, que es consumeixen amb tavella inclosa. La collita comença als 4 o 5 mesos.
Grandària de test per plantar pèsols: 10 litres.

Fruits vermells

També pots plantar gerds, nabius, groselles i móres al novembre. A la tardor, les temperatures i la humitat que aporten les pluges ajuden a que les plantes arrelin i s’estableixin bé. Utilitza un substrat especial per a plantes acidòfiles i testos de 20 litres com a mínim.

Són plantes que viuran durant molts anys al teu hort. A l’estiu, agraeixen estar a l’ombra o sota una malla d’ombreig, així que tingues-ho en compte quan decideixis la seva ubicació a la terrassa, al pati o al balcó.

Tasques de l’hort al novembre

que-plantar-novembre

Protegir l’hort i els tests del fred

La natura és sàvia, i les hortalisses que cultivem a la temporada de tardor-hivern resisteixen temperatures per sota dels 0ºC. Però quan cultivem en testos, les arrels no tenen una gran capa de terra per sobre al seu voltant que les «abrigui». Es veuen limitades per la mida del contenidor, que pot ser més o menys aïllant segons el material en què estigui fabricat. No està de més tenir preparats alguns materials per si cal protegir les plantes de les gelades.

Manta tèrmica

La manta tèrmica és una mena de teixit sintètic, de color blanc i que es comercialitza en diferents gruixos (el més habitual és de 17g/m²). És permeable, deixa passar els raigs UV i una vegada sobre les plantes, les protegeix del fred. No facis servir plàstic per cobrir les plantes: no és transpirable.

Hivernacles

Tot i que no sempre disposem de prou espai per instal·lar-lo, l’hivernacle protegeix les plantes del fred i el vent i és molt útil tant per allargar com per avançar el cultiu de determinades hortalisses. Planteja-t’ho si vius en una zona amb un hivern rigorós.

Protecció dels tests

També pots abrigar els testos, especialment els de fang o terracota que es poden esquerdar amb els canvis bruscs de temperatura. Possiblement el material més fàcil de trobar per embolicar-los sigui el paper de diari o el cartró. Encara que es mulli, no es desfà, i aïllarà els testos del fred.

També pots fer servir plàstic de bombolles, però recorda que el plàstic no és transpirable.

Mulch o encoixinat

L’encoixinat… aquest gran desconegut que manté la humitat de la terra a l’estiu i escalfa les arrels a l’hivern. El mulch és una capa d’un material orgànic o inorgànic que s’estén sobre la capa superior de la terra dels tests o de l’hort.

Eliminar els darrers cultius d’estiu

Si necessites els tests (i amb tota la pena del món), arrenca les últimes plantes del teu hort d’estiu. Cull les llavors d’alfàbrega, fes pesto per congelar o asseca’n les fulles.

Decideix si val la pena mantenir pebrots i albergínies a l’hortet tenint en compte que passaran tot l’hivern sense produir i perdran les fulles amb l’arribada del fred. Si has aconseguit un hivernacle, podràs allargar la collita una mica més.

Canviar la pauta de reg

Si durant l’estiu vas estar regant les plantes al capvespre, ara hauràs de sortir a regar amb una llanterna. No ho dic de broma: a tots ens costa canviar d’hàbits i el canvi horari no ens beneficia precisament. A mi, em costa molt adoptar-m’hi, i m’entristeix que a les 17:30 ja sigui de nit.

Però a la tardor i l’hivern, les plantes es beneficien d’un reg matinal, encara que això suposi sortir a l’hort al matí, amb la tassa de cafè a la mà. Té la seva lògica: mentre que a l’estiu reguem a la tarda per evitar la calor intensa, a l’hivern ho fem al matí per evitar el fred intens. Tingues-ho en compte si vius en un lloc on sol glaçar o nevar!

Revisar les plantes

Atenció a cargols i llimacs, que amb les pluges s’activen i fan de les seves per la nit. Personalment, el que em funciona millor és revisar els testos i utilitzar fosfat fèrric. La revisió la faig fixant-me especialment en les rebaves de la part superior dels testos, ja que solen amagar-s’hi. També pots trobar llimacs a la part de sota de plats i testos. El fosfat fèrric són uns grànuls que es reparteixen sobre la terra dels testos tot i que jo acostumo a posar-los a terra, sobre el paviment. Se’l mengen durant els seus desplaçaments i desapareixen sense deixar rastre.

Rotació de cultius de tardor a testos

El que vas plantar a l’estiuEl millor que pots plantar al novembre
Tomàquet, pebrot, albergínia (solanàcies)Api, pastanaga (umbel·líferes), all, ceba, porro (liliàcies)
Carbassa, carbassó, cogombre (cucurbitàcies)Fava, pèsol (lleguminoses), col, bròquil, coliflor, romanesc, rave (crucíferes)
Pastanaga, cebaBleda, escarola, espinac, enciam, remolatxa
No et capfiquis si no tens manera de fer canvis a les torretes. Sol ser difícil per als que tenim poc espai on cultivar. Afegeix una bona proporció d’humus de cuc, fems o el teu adob habitual, i a plantar!

I tu, què plantes al novembre al teu hort?

Doncs la veritat és que poca cosa, perquè som molt aficionats a collir bolets i els caps de setmana de tardor solem anar al bosc. Aquest hobby m’obliga a planificar l’hort amb antelació, tot preparant-ho tot per evitar haver de plantar al novembre. La majoria de plantes (enciams, cols, faves) ja estan creixent i si les pluges acompanyen, gairebé no requereixen atenció.

El que sí que acostumo a fer durant aquest mes, és anar reposant els cultius que anem consumint: que arrenco uns quants raves, doncs sembro uns quants raves. Quan queda un test buit, l’utilitzo per trasplantar una cosa que m’interessa. L’hort és una mica així: cal aprendre a treballar l’espai perquè sempre estigui en producció.

És una cosa que costa interioritzar, especialment al principi, quan encara no saps quant de temps trigaràs a collir tal o tal hortalissa. Però amb l’experiència, és molt més fàcil i formarà part del teu dia a dia com a pagès de ciutat.

Explica’m: què plantaràs aquest mes de novembre al teu hort urbà? Alguna hortalissa o experiència que vulguis compartir? Et llegeixo als comentaris.

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *