Si has acabat l’estiu una mica saturat per haver de regar constantment, et porto bones notícies: l’hort a l’octubre és molt més tranquil, menys exigent en reg, cures i resulta molt productiu.
Aquest és un bon mes per plantar o sembrar alguns cultius que ens acompanyaran durant la temporada de tardor i d’hivern.
Què plantar a l’octubre en un hort urbà
Hortalisses de fulla: api, bleda, borratja, canonge, col (de brussel·les, llombarda, kale), escarola, espigalls o col brotonera, enciam, espinac, grelo, ruca.
Hortalisses d’arrel: all, calçots, ceba, ceba tendra, nap, porro, rave, pastanaga, remolatxa, xirivía.
Hortalisses de flor i fruit: bròquil (romanescu, verd, morat), coliflor, fava, llentia, mongeta, pèsol i tirabec.
Plantes aromàtiques i medicinals: cerfull, coriandre, créixens, farigola, julivert de fulla llisa i arrissada, menta de gat, sajolida.
Flora auxiliar: borratja, calèndula, caputxina, pensament i viola.
Fruits vermells: nabiu blau i vermell, gerd vermell i groc, goji, grosella vermella i negra, mora.
Adobs verds: fava, veça, fenogrec, mostassa blanca.
L’hort a l’octubre és un hort que creix en semiautomàtic, ideal si no tens gaire temps o ganes de sortir a la terrassa o al balcó. La baixada de temperatures i les pluges són ser bones aliades i el comportament d’aquestes hortalisses (em refereixo a la seva manera de créixer), també.
A diferència de les plantes que han ocupat els nostres testos durant els mesos d’estiu, ara no cal podar, ni esbrollar res, les plagues són més puntuals, reduïnt la seva activitat i gairebé (només gairebé), desapareixent.
Per això sempre dic que l’hort de tardor és un hort tranquil, i que el millor que pots fer és no deixar la terra abandonada fins a la primavera.
L’hort d’octubre, planta a planta
Pots començar el teu hort des de llavors o des de plantes. Els planters o plançons (el nom varia segons la zona), són plantes joves de la mida apropiada per ser trasplantades a l’horta.
Germinar llavors no és un procés difícil, però cal saber com procedir per evitar cometre errors de principiant (sembrar a massa fondària, no mantenir la humitat necessària, etc). T’ho explico tot en aquest article: Com germinar llavors.
Però des de la sembra fins que la planta creix fins a una mida apropiada per trasplantar a l’hort, poden passar un parell de mesos ben bons. I en aquest moment de l’any, a l’Octubre, et deus trobar en una d’aquestes situacions:
- Encara ets a temps de trasplantar però ja vas tard per sembrar. Amb les cols, per exemple, l’època de sembra recomanada s’acaba a l’agost. Si les sembres ara, trasplantaràs quan faci fred i les plantes ja no podran créixer com ho farien amb les temperatures de tardor d’aquest mes.
- Ets a temps de sembrar i també de trasplantar, però estàs que et mors de ganes de començar el teu hort urbà. Compra planter: és barat, t’estalviarà temps, cures i tindràs el teu hort llest en minuts.
A continuació et deixo informació bàsica sobre totes les hortalisses que pots sembrar o plantar a l’octubre, alguns vídeos i consells sobre la mida de test o jardinera més apropiat per una sola planta.
Hortalisses de fulla
Encara que sempre hi ha algunes excepcions, les hortalisses de fulla amb les que fem amanides són les més ràpides a créixer i pots collir-les per fulles. La majoria admeten ubicacions amb semi-ombra o fins i tot en espais molt lluminosos però on els raigs del sol no incideixen directament sobre les fulles.
Api
Germinació als 12-15 dies, collita de fulles a partir de 3-4 mesos. Seguiran produïnt fins que arribi la calor, moment en el què solen pujar a flor per fer llavor.
Volum del test: 10 litres.
Bleda
Germinació als 10-12 dies, collita als 3-4 mesos. Tens varietats de penca blanca, vermella i groga.
Volum de test: 10 litres mínim per collir-les per fulles. 20 litres si vols que la planta es desenvolupi més i collir penques ben grans.
Borratja o borraina
Germinació als 6-10 dies, collita als 2-3 mesos. Floreix a finals d’hivern – principi de primavera (als pol·linitzadors els encanta!)
Volum de test: 15-20 litres
Canonge
Sembra directa o planter, germinació als 8-10 dies. Collita a partir dels 2 mesos.
És una planta resistent al fred que s´adapta molt bé a les jardineres de balcó, ja que pots cultivar diverses plantes juntes. + info: Com plantar canonges
Volum del test: 2 litres
Col (brotonera, de brussel·les, espigalls, llombarda, kale, xinesa)
És tard per començar des de llavor, és millor adquirir plançons. Collita a partir dels 2 mesos, segons la varietat.
Volum de test: 20-25 litres segons la varietat.
Escarola
A zones d’hivern càlid encara pots començar aquest cultiu des de llavor, trigarà uns 6-8 dies a germinar. A zones d’hivern fred, el millor és aconseguir plançons. Collita a partir dels 2-4 mesos.
Volum de test recomanat: 4 litres.
Espinac
Germinació als 10-12 dies, collita als 2-3 mesos. Ideal per a jardineres poc profundes.
Volum de test recomanat: 2 litres. +info: Com plantar espinacs
Grelo
Sembra directa, germinació als 6-8 dies. Collita a partir dels 2 mesos.
No els he cultivat mai, però veient el seu marc de plantació a terra (30×30), imagino que en testos 10-15 litres creixerien bé.
Enciam romà, batavia, fulla de roure, llarg, cabdells de Tudela
Germinació als 6-9 dies, collita a partir dels 2 mesos. Pots combinar diverses plantes en una jardinera de balcó, trasplantant a portell (en ziga-zaga) per aprofitar millor l’espai.
Volum de test: 2 litres.
Llentia
Germinació als 8-10 dies. Collita al cap de 4-5 mesos. Una altra planta que no he cultivat mai, ho haig de provar en testos. Ho has provat, tu? Deixa un comentari: entre tots aprendrem!
Ruca, ruqueta, eruga
Sembra directa o planter, germinació als 8-10 dies. Collita per fulles al cap d’1 mes. Les seves flors són comestibles. Ideal per a jardineres poc profundes.
Volum: 1 litre. + info: Com plantar ruca (rúcula)
Hortalisses d’arrel
A les hortalisses d’arrel no els agrada massa que les remenem i creixen millor si les sembrem directament a la terra de l’hort. Però és clar, sempre hi ha algunes excepcions: el planter de ceba, porro i remolatxa existeix i dóna bons resultats. Però difícilment en trobaràs de pastanagues o de xirivies.
En general, les hortalisses d’arrel admeten ubicacions a semiombra, amb poques hores de sol directe.
All
Sembra directament els grans d’all als testos. Pots collir-los tendres al cap de 3-4 mesos o deixar-los que formin cabeces (collita al juny).
Grandària de test recomanada: 3 litres. + info: Com plantar alls
Calçots
El calçot, igual que la ceba tendra, neix d’una ceba de calçot ja formada. En trobaràs en comerços físics i en línia des d’agost fins a mitjans d’octubre. Però també pots començar el planter de les cebes per fer calçots l’any vinent: les colliras a finals de primavera.
Grandària de test recomanada: 5 litres per bulb. +info: Com plantar calçots
Ceba
Germinació 10-12 dies, collita al cap de 5 mesos o abans si les prefereixes tendres. Tria varietats de cicle curt, que són les que es desenvolupen millor en aquesta època.
Grandària de test recomanada: 3 litres.
Xirivia
Germinació als 20-25 dies, collita a partir dels 4 mesos.
Grandària de test recomanada: 4-5 litres.
Nap
Sembra directa, germinació als 6-8 dies, collita a partir dels 3 mesos.
Grandària de test recomanada: 3 litres per a varietats petites, 6-8 litres per a les més grans.
Porro
Sembra directa o planter, germinació als 12-15 dies. Collita a partir dels 6-7 mesos.
Grandària de test recomanada: 6 litres com a mínim i amb una bona fondària. Cal calçar-los, cobrint-ne la base de terra conforme van creixent per aconseguir que hi hagi més part blanca.
Rave
Sembra directa, germinació als 6-9 dies. Collita al cap de 4-6 setmanes, de les plantes més ràpides que pots cultivar en testos i jardineres petites.
Grandària de test recomanada: 1 litre
Remolatxa
Sembra directa o planter, germinació als 10-12 dies. Collita a partir dels 3 mesos.
Grandària de test recomanada: 4 litres
Pastanaga
Sembra directa, germinació als 15-20 dies. Collita a partir dels 3-4 mesos segons la varietat.
Grandària de test recomanada: 2 litres
Hortalisses de flor o de fruit
No esperis més per trasplantar cols, coliflors, bròquils i carxofes perquè agraeixen les temperatures càlides de la tardor per començar a créixer. Són plantes ho fan molt lentament si fa fred, per la qual cosa les colliràs més aviat petites.
Pel que fa a les faves i els pèsols, la millor època de sembra sol variar segons la climatologia de la zona. En climes càlids les pots sembrar ara, però hauràs d’esperar fins a finals d’hivern o principi de primavera a zones més fredes.
Bròquil
És una mica tard per començar des de llavor, busca’ls de planter. Collita en 3-4 mesos.
Grandària de test: 20-25 litres.
Coliflor
També fas tard per començar aquest cultiu des de llavor, però pots trobar plàntules llestes per trasplantar als vivers i als gardens. Collita en 4 o 5 mesos, segons la varietat.
Grandària de test: 20-25 litres.
Pèsols i tirabecs
Germinació als 10-12 dies. Pots preparar planter si ho prefereixes o sembrar les llavors directament a la terra de l’hort. Tens varietats de mata baixa o nanes, de mitja alçària i de mata alta a més dels deliciosos tirabecs o estirabecs, que es consumeixen amb la tavella. La collita comença als 4 o 5 mesos.
Grandària de test: 10 litres. +info: Com plantar pèsols
Fava
Germinació als 8-12 dies i collita a partir dels 2 o 5 mesos (hi ha varietats més ràpides que d’altres). Diuen que: “Si vols tenir un bon favar, sembra’l per la Verge del Pilar” (12 d’octubre). Pots preparar-ne planter però és una llavor gran que es “mareja” menys si la sembres directament als testos.
Grandària de test: 15 litres. + info: Com plantar faves
Mongetes
Germinació als 8-10 dies, collita a partir dels 2 mesos. Hi ha varietats de mata alta i baixa, planes, rodones i de colors. Pots preparar-ne planter però germinen perfectament a la terra de les torretes.
Grandària de test: 15 litres.
Fruits vermells
Si vols gaudir de gerds, nabius, groselles i mores l’any que ve, és bon moment per trasplantar tots aquests arbustos. A la tardor, les temperatures i la humitat que aporten les pluges ajuden a que les plantes arrelin i s’estableixin bé. Necessitaràs un substrat especial per a plantes acidòfiles i testos de 20 litres com a mínim.
Tingues en compte que són plantes que viuran durant molts anys al teu hort i que algunes tenen punxes. En zones molt càlides, agraeixen estar a l’ombra durant els mesos d’estiu. Valora si podras col·locar una malla d’ombreig) per protegir-les.
Tasques de l’hort a l’octubre
Eliminar cultius d’estiu
Segur que encara tens torretes amb tomàquets madurant, i mates de pebrot o d’albergínia que van començar a florir en baixar les temperatures. La manca d’espai et farà dubtar entre arrencar les plantes o mantenir-les a veure si encara pots collir alguna cosa més.
Com més baixin les temperatures, més costarà que els tomàquets acabin de madurar. Pots tallar el brot principal de les plantes perquè concentrin la seva energia a engreixar i madurar aquests fruits que encara estan verds.
Sempre pots collir-los i deixar-los madurar a la cuina. Això si: no tenen el mateix gust que quan maduren a la mata. Talla les plantes i si estan sanes, tira-les al compostador.
Les mates de pebrot i albergínia poden viure d’un any a l’altre sempre que el teu hivern sigui suau i no hi hagi gelades. Però això implica perdre un espai productiu durant els propers mesos, i només tu pots decidir si val la pena mantenir un test hipotecat amb una planta en repòs durant tot aquest temps.
Modificar i revisar la programació o pauta el reg
Si tens un sistema de reg per degoteig, cal modificar-ne la programació. Ja no fa tanta calor i la periodicitat pot ser més espaiada. Para atenció a la previsió meteorològica: les hortalisses de tardor i hivern són molt menys exigents en reg i si va plovent amb regularitat, gairebé no caldrà regar.
1) Revisa si el teu programador es pot activar únicament quan tu vulguis (l’opció sol anomenar-se “reg manual”): si és així, només caldrà prémer el botó el dia que hagis de regar totes les plantes. Si fas servir goters regulables, recorda que pots tancar-los totalment si algun test és buit o si les plantes que cultives necessiten menys reg que d’altres.
2) Si prefereixes regar manualment o vius en una zona plujosa, treu les piles del programador fins que el tornis a necessitar. La carcassa d’aquests programadors es fabriquen amb materials que resisteixen tant les altes com les temperatures baixes, així que el pots deixar a la intempèrie. Si pel que fos, prefereixes desar-lo, no oblidis taponar la mànega per evitar que hi entri pols, terra o bestioles que podrien obturar els goters.
Rotació de cultius de tardor a les torretes
Sé que és difícil fer rotacions de cultius als testos. Normalment fem servir els més grans per a les mateixes hortalisses un any rere l’altre, i on solem plantar tomàquets a l’estiu, cultivem cols a l’hivern. Les cols i coliflors són hortalisses força exigents en nutrients que necessitaran un molt bon adobat previ si anteriorment vas conrear-hi solanàcies (tomàquet, pebrot, albergínia, patates, tabac).
El que vas plantar a l’estiu | El millor que pots plantar a la tardor |
Tomàquet, pebrot, albergínia (solanàcies) | Api, pastanaga (umbel·líferes), all, ceba, porro (liliàcies) |
Carbassa, carbassó, cogombre (cucurbitàcies) | Fava, pèsol (lleguminoses), col, bròquil, coliflor, romanesc, rave (crucíferes) |
Pastanaga, ceba | Bleda, escarola, espinac, enciam, remolatxa |
I tu, què plantes a l’Octubre al teu hort?
El meu hort urbà es distribueix en dos espais: una terrassa que fem servir per estendre roba (i on hi toca el sol durant gairebé tot el dia) i el pati inferior (amb sol directe durant les hores les hores centrals).
A la terrassa, acostumo a plantar faves a la majoria dels meus testos quadrats. A les puntes hi tinc dos testos enormes en què poso algun tipus de bròquil o coliflor i un hort en escala en què vaig variant cada tardor-hivern.
Al pati tinc fixes algunes plantes en jardineres grans de fusta: els arbustos de fruits vermells, el Physalis, un maracuià i un racó amb la meva petita col·lecció de cactus i suculentes. Hi ha una taula de cultiu on sempre hi ha hortalisses de fulla: enciams i plantes “noves” que no he cultivat mai i que vaig provant i/o rotant (tatsoi, shisho, mostassa, mizuna).
A terra hi tinc unes jardineres de poca fondària (com les de balcó) on acostumo a plantar espinacs o bledes. També alguns testos grans que no sempre estan lliures en aquesta època: algunes de les meves varietats de bitxo són molt productives a la tardor, així que les deixo al seu aire i mantinc les plantes vives d’un any per l’altre. El meu clima mediterrani, amb hiverns suaus, m’ho permet.
Al centre, hi ha un caixó gran de cultiu on alguns anys he plantat calçots, i altres, cols. Pots veure-ho més o menys en el vídeo: així també em coneixes una mica més.
Què plantaràs al teu hort aquesta tardor? Alguna experiència que vulguis compartir?
Et llegeixo als comentaris.