Search
Close this search box.

L’hort urbà a l’abril de 2013

macetohuerto-abril-2013

Com estan els vostres horts urbans? El meu està així en aquests moments del mes d’abril de 2013, amb algunes coses plantades i la resta de torrhets buides ja de faves i pèsols, esperant els nous cultius d’estiu.
A la foto podeu observar com han crescut els planters que em van regalar els amics de @Agrorganics: pebrots a la dreta i enciams i alfàbrega als racons de cada una de les torretes, tot esperant els tomàquets que encara estan per trasplantar. Al pati d’abaix, enciams que comencen a espigar i dels que vull guardar llavors.

El planter

El planter segueix creixent a bon ritme, aquest any he preparat força varietats de cirerons que tenia encara per provar i la resta són els habituals al meu hort Urbà: els Ditmarcher de Peret, els cherrys de Candín (rebesnets d’un sobre comprat de Vilmorin fa segles i que s’han anat renovant any rere any) i els Tumbling Tom de Thompson & Morgan. Com a noves varieras tinc uns Tigerella, uns cherry pera que veurem com surten, i uns altres anomenats Tamina.

I pebrots. ‘Els pebrots que no faltin! Hi ha Bitxos d’Ybarra que em va enviar CaballoLoco, Nyores, Pebrots de la República, i els meus preferits: els Pebrots Blancs o Bitxo de Berga. De blancs no tenen res, són d’un groc cridaner però són deliciosos, amb una pell super fina i per fregir queden fantàstics.

Els cogombres, carbassons i albergínies estan plantats ja, aquest any en la terrassa superior a veure què tal prosperen. La parra va al seu rotllo i no sé molt bé com guiar-la, si portar-la cap a la paret o millor penjar-la d’uns fils, què em recomaneu? Tinc fustes i canyes per fer invents si cal, i la meva experiència és “0” amb el raïm.

Tinc algunes cosetes pendents de sembrar encara: cogombrets dels que es preparen en vinagre que espero posar en una jardinera que segueix ocupada, uns zapallos trompeta que va enviar en Gauchito (i que seran sorpresa, espero que no creixin molt!), I algunes flors: calèndula , alyssum, gelosia argentina i roselles ornamentals de la Maria Neus d’Eivissa. Els clavells de moro han sortit sols i en tinc un munt per tot l’hort.

Sorpresos?

Hi ha gent que es sorprèn en conèixer què planto al meu hort, especialment pel que fa als tomàquets. Em pregunten, “I no poses tomàquets grossos? I no tens tomàquets de penjar? “.
Doncs no, no planto altra cosa que no siguin cirerols. Ja ho vaig provar els primers anys i finalment, vaig desistir. Existeixen tantes varietats de cherry i m’agraden tant en les amanides que prefereixo collir-ne un. munt a tan sols 8 tomàquets d’una mata. A més, puc assecar-los a el sol, posar-los en oli i donar-los mil usos més tard a la cuina.

En els cursos ho dic sempre: dins del que “toca”, cal plantar el que a tu t’agrada. Només faltaria! I a mi m’encanten les coses rares, ni que sigui una sola vegada, per veure com és la planta, les seves flors i les seves fruites. Si m’agraden, les adopto per a l’any següent i si no, a una altra cosa.

Teniu res d’especial aquest any als vostres horts? Alguna hortalissa nova o adoptada d’algun conegut? Què és el que us fa més il·lusió cultivar?

Crec que aquest serà un any fantàstic, de moment pinta bé. Salutacions!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *