Search
Close this search box.

I tu, què cultives al teu Hort Urbà?

tomaquet-cirerol-2013

Ahir vaig rebre un mail de l’Andrés que em feia un comentari curiós. M’explicava que porta temps seguint-me al blog i que li sorprenia veure que no cultivo algunes de les varietats d’hortalissa de les que parlo, que veia pocs tomàquets a les meves fotos però molts pebrots i una obsessió malaltissa per la luffa en els meus comentaris a Twitter.

Què cultives en el teu hort urbà?

collita-pebrots-2013

Tal i com li vaig prometre per correu, la resposta a aquesta pregunta és ben senzilla: s’ha de cultivar el que tu t’agradi i que es dóni bé en la teva zona. No veureu gaire sovint fotos de pastanagues, raves i altres hortalisses d’arrel perque senzillament no m’apassionen. De tant en tant en sembro per donar-li el gust al meu home, però no perquè m’agradin excessivament. En canvi, no hi falten mai enciams de diferents varietats i (ara en diré una de grossa), mil varietats de tomàquet xerry però poques (o cap) de tomàquets “dels normals”.
Que perquè? Doncs perque he comprovat que no em resulten excessivament productius comparats amb els xerrys, i perque a més tinc la possibilitat de trobar tomàquet ecològics i a bon preu directament del pagès.

Cal provar-ho tot i després decidir

Posar en pràctica allò de l’assaig-error es molt útil quan ja portes més d’un any cultivant. En canvi, sempre recomano que el primer estiu com a pagès s’ha d’experimentar, provar tots aquells cultius que t’agradin i valorar què tal ens han anat. Cal veure quina ha estat la seva productivitat i aprendre dels errors, mirar quins problemes has tingut i si els hauries pogut evitar d’alguna manera. També si l’espai que t’ocupen s’ho val. Per exemple: fa anys que vaig deixar de conrear maduixes, que m’encanten, senzillament perque ocupen massa espai durant massa temps. I personalment, no em compensa.

La meva passió pels pebrots

Diria que tinc un 60% de torretes ocupades per pebrots. Picants, dolços, grans, petits… m’encanten! Especialment les piparres, aquells bitxos que es venen en conserva i amb els que al Pais Vasc preparen les gildas. Es tracta d’una varietat lleugerament diferent a la que molts cultiven com a “bitxos de posar en vinagre” perque són bastant més primetes i petites. Fa un parell d’anys que en Caballoloco (un amic vasc d’Infojardín) me’n va passar unes llavoretes i des de llavors no deixo de cultivar-ne cada vegada més i omplir pots i pots per consumir-les durant l’hivern.

En general, els pebrots es donen molt bé en l’hort urbà. I en el meu cas, amb zero plagues, el que encara m’anima més a cultivar-los. Només es tracta de preveure quants som a casa i plantar-ne un bon nombre de mates per tenir prou collita per una menjada. Us ho explico perque aquest any vaig tenir problemes amb el planter de pebrots de Padrón i la feina és meva per ajuntar-ne prous per fer-ne una freginada.

I vosaltres? Heu deixat de cultivar alguna cosa perque us resultava poc productiva o us donava problemes? Ja sabeu que sóc molt tafanera i m’encantaria saber-ho. Salut!

Em votes als Premis Blogs Catalunya 2013?

Com l’any passat, ja s’ha obert el procés de votació popular als Premis Blogs Catalunya 2013, i m’hi he tornat a presentar.
Si aquest blog et serveix d’ajuda de tant en tant i m’ho vols agraïr d’alguna manera, el teu vot és molt important per mi! (uixxx, sembla que faci campanya electoral!)

Per votar no cal registrar-se prèviament a la pàgina, ja que hi pots accedir amb el teu usuari de Twitter o Facebook. Pots aprofitar per fer una ullada a les diferents categories, conèixer blogs més que interessants, i passar-te per Sostenibilitat i Medi Ambient per donar-me un cop de mà. Moltes gràcies!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

2 respostes

    1. Gracies, Nani! Ja falta poquet per final de mes, que será quan publiqui totes les aportacions al “Tema el mes”. Gràcies!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *