Arxiu de la categoria: Events

100 collites de Pagesos de Ciutat

carles-ester-radio

Demà emetem el programa nº100 de Pagesos de ciutat, que es diu molt ràpid!

Gràcies a tots els hortelans que ens heu explicat les vostres vivències i què us va portar a començar a cultivar un hort.
Als enginyers agrícoles, pagesos professionals, professors universitaris, biòlegs, micòlegs i ambientòlegs que ens heu ajudat a entendre (i aprendre) com es comporten les nostres hortalisses.
Als guardians de llavors que treballeu perque no es perdi aquest tresor únic que depén del vostre (nostre) esforç, als bancs de llavors i a les entitats de custòdia.
A les Universitats, ADVs, Sindicats i Institucions que ens heu ajudat sempre a contactar amb la persona més apropiada per parlar-nos d’un tema concret.
Als emprenedors que heu posat tota la vostra il·lusió en projectes que ens han de facilitar el cultiu i heu volgut compartir-ho amb nosaltres.
Als cuiners i blocaires que ens heu explicat receptes increïbles per utilitzar la collita dels nostres horts i a totes les cooperatives, grups de consum i horts comunitaris, socials i terapèutics que ens heu obert les vostres portes per explicar-nos què feu.

Gràcies també a Ràdio Santa Perpètua , i la quarantena de municipis que ens emeteu a les vostres emissores a través de La Xarxa​ per creure en el nostre projecte i a en Carles Baldellou​, en Xavi Nusas​, en Diego Fernández i en Diego Lázaro per fer-ho possible.

Però sobretot, gràcies a tots aquells que ens m’heu emocionat amb les vostres paraules, que sou la majoria. Poder transmetre aquest sentiment a través de la ràdio, per mi,  no té preu.

Pagesos de ciutat a La XarxaPodeu recuperar els programes al web de La Xarxa, escriure’ns un correu a pagesosdeciutat@gmail.com i seguir-nos a Twitter i Facebook.

Presentació de “Pagesos de ciutat” a la Llibreria El Pebre Negre

Hola!

Tot i que ja fa uns quantes mesos de la publicació de Pagesos de ciutat, segueixen sorgint oportunitats de presentar-lo en xerrades-col·loqui com la del proper divendres a la  Llibrería Pebre Negre de Barcelona. Aquest format que ens hem empescat (el de xerrada-col·loqui) em fa sentir molt més còmode que el típic “he vingut a parlar del meu llibre”, en el que sento que haig d’explicar el rotllo de la meva vida. I a més, fomenta la interacció amb els assistents, a la que potser hi estic més avessada pels cursos i tallers.

pagesos-de-ciutat-pebre-negre

La d’aquest divendres em fa una especial il·lusió, perquè serà la primera en la que el meu “pagesos” estarà acompanyada per “l’hortelanos”, la edició en castellà. Si esteu rumiant regalar-ne un per Nadal i el voleu dedicat, ja sabeu on trobar-me. Us esperem!

Com arribar a la Llibreria Pebre Negre

C/Clot, 41. 08018 Barcelona
Metro: Clot (L1, L2) i Glòries (L1)
Renfe: Clot-Aragó
Carril bici al costat

1er Aplec d’Agricultura Urbana

aplec-horticultura-urbanaComencem la setmana amb un compte enrere, i és que cada dia tenim més aprop el 1er Aplec d’Agricultura Urbana. En vam parlar en el programa de fa un parell de setmanes, i ara ja el tenim gairebé a tocar. Amb ell, un munt de possibilitats d’aprendre, relacionar-nos amb d’altres pagesos de ciutat i seguir fent xarxa al voltant de la horticultura. El programa ja està disponible i ara només cal ajudar a fer-ne difusió per a que tothom s’engresqui a assistir! Us deixo tota la informació aqui, esperant que us animeu a participar-hi!

On i quan es fa?

Divendres 10 i dissabte 11 d’Octubre a l’Espai Jove La Fontana, al barri de Gràcia de Barcelona. Es troba a Gran de Gràcia, 190, molt aprop de la parada de la Linia 3 (la verda) de Fontana i a només a uns minuts a peu de la del FGC de Gràcia.

Activitats gratuïtes, tallers i grups de treball

S’hi han previst dos grups d’activitats: les gratuïtes i obertes a tothom que es realitzaran a l’exterior de l’edifici, a la placeta annexa i els tallers i grups de treball, que precisen d’inscripció prèvia i es repartiran en les diferents sales de l’edifici. El preu de 5 € és únic i permet accedir a totes les activitats. Personalment ho considero més un donatiu que una altra cosa, quan veieu les propostes ja em direu què us semblen 😉
El programa separa les activitats en dos blocs (en funció de si són a dins o a fora de l’edifici i per tant, gratuïtes o de pagament). A l’hora de dur-lo cap aqui m’ha semblat que per donar un cop d’ull ràpid i veure quines m’interessen estaria millor posar-les per ordre horari, així puc veure quines coincideixen. Hi he indicat de quin tipus són per no donar lloc a confusions.

Durant tot l’Aplec (Activitats gratuïtes)

 • Del pot a l’hort! Porta un recipient qualsevol i emporta’t un hort. Gots, tetrabrics, ampolles, caixes de fruita, jardineres… No importa la mida ni la forma, qualsevol recipient serveix per començar a ser un hortolà. Porta’l i podràs omplir-lo de substrat i plantar les hortalisses de la temporada.
 • Gúguel hort . Marca en el mapa on està el teu hort i fem un mosaic verd dels horts de la ciutat.
 • Exposició: Horts Urbans, espais de transformació. La Biodiversitat, l’Experimentació i creativitat, la Participació veïnal i comunitària, la Producció Agroecològica, l’Educació i la Transformació són els conceptes que hem destacat com aquelles múltiples i diverses finalitats que pot tenir un hort urbà tal i com l’entenem i el coneixem nosaltres. Cada un d’ells s’ha exposat en un panell, que conté un seguit d’imatges i un text que convida a la reflexió.

Divendres 10 d’Octubre

 • 17:00h [Activitat gratuïta] Taller. Per on començar a fer un hort.
  Les nocions bàsiques per iniciar l’hortet, incloent els conceptes bàsics de conreu, temporades, reg i sembra de planter. Per engrescar la pràctica de l’horticultura sense l’ús de productes químics. A càrrec de Gisela i Marc d’Hort Phoeniculus, un projecte de permacultura de Cardedeu.
 • 17:00 [Activitat de pagament] SALA A Hort Domòtic DIY (Do It Yourself)
 • Presentació d’una plataforma de Hardware i Software lliure i de les possibilitats que poden tenir per automatitzar un hort. A càrrec de Marc Sibila, de edn.cat, centre de formació professional.
 • 17:00 [Activitat de pagament] SALA B Restaurar la fertilitat agrícola d’un sòl urbà
  Quines accions es poden fer per millorar la fertilitat d’un sòl castigat, com són les parcel·les urbanes,  mitjançant la gestió i manipulació de les diferents matèries orgàniques. Núria Cuch, Enginyera agrònoma assessora en agricultura ecològica
 • 17:00 [Activitat de pagament] SALA C Obtenció d’essències de plantes aromàtiques
  Com destil·lar aromes de les plantes aromàtiques de l’hort. German Martínez, biòleg i formador de Tarpuna.
 • 18:00 [Activitat de pagament] SALA A Com seleccionar i conservar varietats locals de tomàquet
  Veurem quins criteris cal seguir per seleccionar i conservar llavors de varietats locals de tomàquet i fer un banc de llavors a casa. Xènia Torres, Enginyera Agrícola, responsable del banc de llavors de l’ERA.
 • 18:00 [Activitat de pagament] SALA B Plantes medicinals i aromàtiques
  Reconeixerem 25 plantes mediterrànies a través d’una dinàmica que combina el tacte, l’olfacte, el sabor i la vista. Aprendrem les seves propietats medicinals, aromàtiques i hortícoles més rellevants. Arnau Montserrat, coordinador de l’herbolatori de la Vall de Can Masdeu
 • 18:00 [Activitat de pagament] SALA C Deshidrata-ho, t’agradarà! Deshidratant aliments amb el Sol
  Taller d’assecatge solar, característiques d’aquest sistema de conservació d’aliments i com realitzar-lo. Noé Mas, instal·lador i formador d’energies renovables.
 • 18:30h  [Activitat gratuïta]  Contes a la vora de l’hort
  Històries per a petits i grans amb motius hortícoles, a càrrec de M.Helena Tolosa és psicopedagoga i actriu.
 • 21:00h [Activitat gratuïta] Documental. L’Hort de les Cases.
  Un documental de Laia Gomà, Borja Lozano i Natàlia Elies sobre un hort social.
  En la situació actual de crisi, l’Ajuntament de Barcelona ha cedit uns terrenys a entitats socials per posar en funcionament uns horts urbans amb l’objectiu de fer possible la formació en l’àmbit de l’horticultura d’usuaris en risc d’exclusió. És un projecte integral d’horticultura ecològica inclusiva. De moment  tots participen en el mateix hort i més endavant possiblement cadascun d’ells podrà tenir la seva pròpia parcel·la.

Dissabte 11 d’Octubre

 • 10:30h [Activitat gratuïta]  Fem jardineres amb els pantalons. Aprèn a reutilitzar roba vella per donar-li una nova funció productiva i sostenible.
  A càrrec de M. del Mar Grañena, escultora i paisatgista. Dissenya suports decoratius per a la col·locació de plantes o hortalisses en espais reduïts. És membre de l’associació “nàFent”.
 • 12:00h [Activitat gratuïta]  L’agricultura més petita.
  Aprenem que no és necessari disposar de grans espais per poder gaudir d’un jardí: des d’un bol a una copa, passant per una terrina o qualsevol altre contenidor que vulguem adequar. Sempre amb un doble vessant: estètic i funcional. El material vegetal amb el que treballarem seran sobretot plantes aromàtiques i culinàries. A càrrec d’Anna Aldrufeu, biòloga de formació i horticultora de passió, fundadora de Aldrufeu & Associats, empresa productora de planter d’aromàtica, ornamental, etc.
 • 12:30 [Activitat de pagament] SALA A Grup de treball: Com afrontar el problema de la gestió de l’aigua en els horts urbans.
 • 12:30 [Activitat de pagament] SALA B Grup de treball: Com salvar els entrebancs legals per fer un hort en un solar.
 • 12:30 [Activitat de pagament] SALA C Taller: La maleta pedagògica de l’Hort a Casa
  Explicació dels materials de la maleta: CD interactiu “Hort TAC”, el joc de la Bioca, jocs motius, anàlisis de sòls, etc. Montse Escutia, coordinadora d’activitats formativa de l’Associació Vida Sana.
 • 14:00 a 15:30 DINAR
 • 15:30h [Activitat gratuïta]  Agricultura urbana: aliment per a la salut.
  Recorregut per les propietats medicinals de les plantes del nostre hort urbà i aplicacions a la nostra cuina. A càrrec de Gemma Tomàs, psicòloga i màster en Clínica i Salut i formada en Cuina especialitzada en biodietètica.
 • 15:30 [Activitat de pagament] SALA A Grup de treball: Com podem fer dels horts eines de transformació social i millora de la qualitat de vida.
 • 15:30 [Activitat de pagament]SALA B Grup de treball: Com fer xarxa entre els diferents projectes i col·lectius que treballen en agricultura urbana.
 • 15:30 [Activitat de pagament] SALA C Taller: Com gestionar la biodiversitat dels horts amb plantes dels marges
  Conèixer les tècniques de selecció i plantació d’un munt de plantes que podem emprar a l’hort per atreure insectes, ocells. Sergi Massanés, jardiner i expert en jardineria sostenible
 • 17:00h [Activitat gratuïta]  Introducció al vermicompostatge casolà. Com fer adob amb els residus de cuina a través del vermicompostatge.
  Manteniment, extracció, aplicació de l’humus de cuc de terra i del lixiviat o te de compost a l’hort. A càrrec de Manel Font, membre
  fundador de permacultura Barcelona, gerent de Ecohortus i horticultor a petita escala.
 • 17:00h Experiències internacionals en agricultura urbana
 • 18:30h [Activitat gratuïta]  Plagues a l’hort. Identificació de les plagues més habituals que tenim i com preveure-les i tractar-les de forma ecològica.
  A càrrec de Núria Morte, de “L’Hort de la Nostra Vida”, assessora persones en risc d’exclusió a tenir el seu propi hort urbà.
 • 18:30 h   [Activitat de pagament] Comunicacions de projectes d’agricultura urbana a Catalunya
 • 19:30h [Activitat de pagament] Conclusions
 • 20:00h [Activitat de pagament] Ludihort
  Glosses i improvisacions musicals amb Mireia Mena i Marcel Casellas (tothom estarà convidat a afegir-s’hi!)

A més del web, també podeu seguir l’Aplec a les xarxes socials Facebook i Twitter. Ajudeu a fer-ne difusió compartint aquesta entrada o el programa a les vostres xarxes socials. Ens hi trobem!

cartell-aplec-agricultura-urbana

 

“Pagesos de ciutat” a Cerdanyola i a Igualada

 

pagesos-de-ciutat-cerdanyolaFent plans pel cap de setmana? Jo el tinc apretadet, demà dissabte. Pel matí estarem a la Plaça Abat Oliba de Cerdanyola amb el Mercat Ecològic i farem un taller-presentació del llibre. Molt aprop s’hi instal·len cada dissabte els companys de Increïble Comestible Cerdanyola, així que segurament hi haurà temps per fer-la petar!

pagesos-de-ciutat-igualadaPer la tarda seré a Igualada, on m’han convidat a presentar-hi Pagesos de ciutat en el marc del Firanoia. Em fa molta il·lusió perquè hi ha un grapat d’igualadins amb els que sovint parlem d’horts a través de les xarxes i m’encantarà poder-los desvirtualitzar.
A més, hi ha força activitats relacionades amb l’hort urbà. Us deixo l’enllaç al programa de la Fira per si us decidiu a passar-hi el cap de setmana.

Diumenge “descansarem” traginant coses a l’hort, que encara hi tinc molta feina per fer: posar canyes a les tomaqueres, arrencar les remolatxes que semblen a punt d’explotar, posar la reixa perque els cogombres s’hi emparrin i fer una revisió a fons perquè em temo que alguna cosa hi trobaré.
Ah! I fer-me una foto amb un barret de palla i un càntir. Heu vist com estan corrent per les xarxes les imatges amb la etiqueta #Agrolook? M’encanten aquestes coses 🙂

Bon cap de setmana!

I els guanyadors són…

El primer: moltes gràcies a tots els que heu participat en el sorteig, i no només per comprar el llibre, sino per compartir amb mi les vostres opinions, inquietuds i sobretot, la vostra alegria per ensenyar-me l’hortet! Per mi, això ha estat el millor de tot!!!
També donar les gràcies a totes les empreses que s’han animat a participar i sense les quals aquesta petita bogeria no hauria estat possible. En total, són 31 prems a repartir entre 52 participants i no m’enrotllo més: us deixo els resultats que també podeu consultar a la web de  Sortea2

I els guanyadors:

premios-sorteo

resultats-sorteig
Durant la setmana vinent em posaré en contacte amb tots vosaltres perquè em faciliteu les vostres dades, però si heu resultat guanyadors us agraïré que m’envieu un mail (així em resultarà més senzill localitzar el vostre correu).

Enhorabona als guanyadors!

Crèdits imatge: MiquelGP54 via photopin cc

Tic-tac, ja queda menys per fer el sorteig!!!

Aquest matí se m’ha passat volant mentre enumerava les fotografies que heu enviat pel sorteig. Veient-les totes juntes, m’he emocionat molt! Gràcies a tots per animar-vos a enviar les imatges dels vostres horts amb el llibre, totes són fantàstiques!!!

Fa alguns dies que la Bibiana em preguntava a la pàgina de Facebook com el faria, el sorteig. Doncs bé, d’entrada hi ha totes les imatges enumerades i penjades als respectius àlbums a Facebook i a Pinterest). Seria interessant que si me n’heu enviat alguna, comprovessiu que l’he penjada, perquè si alguna cosa em fa pànic és oblidar-me d’algú! Les fotos són exactament les mateixes en ambdúes xarxes socials (us deixo els enllaços al final de l’article).

D’altra banda, hi ha els premis. Si no m’erro, en són 31, que correpondrien a aquest ordre:

Premis #1 i #2

logo-asocoa

Asocoa col·labora amb 2 lots formats per:
Extracte de Cua de Cavall 1,2 l. (fungicida natural)
Extracte d’Ortiga 1,2 l. (insecticida natural)
Sabó Potàssic 1,2 l. (netejador de melasses e insecticida natural)
Extracte de Neem 30 ml. (insecticida natural)
Extracte de Cítrics 30 ml. (fungicida natural)
Adob Orgànic per Horts 800 g.
Guano de Peix per Horts 750 g.
Podeu veure tots aquests productes al seu catàleg.

Premi #3

logo-decoshopDecoshop Jardín col·labora amb un lot format per:
1 sac de 50L de Sustrato Ecodoñana Humus
1 litre de Humus líquid Ecodoñana
1 litre de materia orgànica Ecodoñana
Podeu veure aquests productes a la seva pàgina web.

Premi #4

logo-ecobrotes

Ecobrotes col·labora amb un programador de reg valorat en 24,90€
Podeu veure aquest producte a la seva pàgina web.

Premis #5 #6 #7 #8 #9 i #10

logo-planteliaPlantelia col·labora regalant 5 kits de 15 plantes d’hort
Podeu veure els articles disponibles a a seva pàgina web

Premi #11

Logo-Pro&Garden Pro&Garden col·labora regalant una taula de cultiu Luxor.
El guanyador haurà de recollir a les seves instal·lacions de Vilassar de Mar (Barcelona)
Podeu veure els articles disponibles a la seva pàgina web

Premi #12

logo-urbanic Urbanic col·labora amb una taula EcoPlus de 105x52x80
Podeu veure aquest article i més al seu web

Premis #12 i #13

fertilislog

Fertilis col·labora amb dos lots formats per tres productes amb certificació ecològica
1 L d’aminoàcids
1 L d’orgànic líquid
1 L de calci (acetat-lignosulfonat)
Podeu veure aquests articles al seu web

Premi #14

logo_maximafloresMáxima Flores.com colabora amb un ram de clavells
La tramesa es farà de dilluns a divendres en territori peninsular
Podeu veure que bonic que és a la seva web

Premi #15

logo-herbalfarmaHerbalfarma col·labora amb una ampolla de sabó potàssic amb extractes naturals de crisantem
Podeu veure aquest producte i d’altres al seu web

Premi #16

agrorganics
Agrorganics col·labora amb un lot format per:
– 1 AZ-BEL nutrient activador biològic en base a Azospirillium brasilense 20cc
– 1 AjoBel Extracte d’all amb aminoàcids lliures d’origen vegetal i nitrògen orgànic
– 1 Caixa 30 gr (3x10gr) de Bacillus thuringiensis insecticida ecològic
– 1 Caixa de Beltasur 500 fungicida ecològic oxiclorur de coure 50% 40gr
– 1 Caixa Bioprón Vigoritzant ecològic 100gr
– 1 Sobre de Microthiol sofre mullable 50gr fungicida/acaricida ecològic
– 1 Ampolla de Align azadiractina 3,2% insecticida ecològic 15ml

Amb enviament inclòs servei 48-72h a casa del guanyador
Podeu veure aquests i d’altres productes al seu web

Premi #17

logo-digebis

Digebis col·labora amb un minigarden vertical
Podeu veure’l a la seva pàgina web

Premis #18 i #19

Logo_Microterra

Microterra col·labora amb un sac d’humus de cuc de 20 L i un de 5 L
Podeu trobar més informació a la seva pàgina web

Premis #20 i #21

logo-coronaCorona col·labora amb un kit “La primavera la sangre altera” format per:
-Un transplantador eGrip d’alumini
– Una aixada eGrip d’alumini
– Tisores Bypass ComfortGel
– Polvoritzador d’1 L
-Guants de jardineria
-Un cabàs de plàstic

Premi #22

logo -plantea-en-verde
Plantea en verde col·labora amb un lot format per:
– 1 test Green Basics per adaptar-lo a la barana del balcó
– 1 paquet de bombes de llavors
– 1 calendari de sembra d’aromàtiques i flors beneficioses per l’hort
Podeu veure aquests articles i d’altres al seu web

Premi #23

logo un-huerto-en-casa
Un huerto en casa col·labora amb un lot format per:
– 1 postal fet a mà amb materials reciclats pels més petits. Els permetrà decorar i cultivar un micro-hort.
– 1 pot de boles d’argila amb barreja de llavors autòctones
Podeu veure aquests i d’altres productes al seu web.

Premi #24

logo-neudorffNeudorff col·labora amb un lot format per:
-1 hotel d’insectes
-1 Fertilitzant Hort-Jardí d’ 1,75 kg
-1 Antillimacs Ferramol 500 gr
-1 Fertilitzant líquid Tomàquets de 250 ml
-1 Insecticida-Acaricida Mittel LPU 500 ml

#Premi 25

logo-supervert

Supervert col·labora amb una caixa germinadora i 3 sobrets per fer germinats ecològics
Més informació als telèfons 650437584 – 937506921

Premi #26

logo-cultivem-a-casa

Cultivem a casa col·labora amb 3 sobrets de llavors hortícoles
Més informació al seu web

Premis #27 #28 #29 #30 i #31

logo_tiendanimal

Tienda Animal colabora con 5 pistolas de agua para regar el huerto y/o lavar a tu mascota
Podéis verla en este enlace

Dissabte 31 per la nit, faré el sorteig a través del web Sortea2. Els resultats es publicaran al blog i em posaré en contacte amb els guanyadors durant la setmana vinent per a que em facilitin les seves dades per fer-los arribar els premis.

Recordeu que encara sou a temps per enviar les vostres imatges!!!
Molta sort a tothom 🙂

Sigue el tablero Pagesos de ciutat de Ester en Pinterest.

Trobada d’horts urbans i comunitaris a Sabadell

trobada-horts-sabadellpCada dia hi ha més iniciatives que permeten recuperar espais a les ciutats i fer-los més verds. La crisi ha deixat un grapat de solars abandonats on les herbes creixen i les rates campen lliurement, mentre molts ciutadans sospiren per poder practicar la horticultura ben aprop de casa.

La solució passa en moltes ocasions per okupar aquests solars, prèvia mediació amb els ajuntaments o propietaris privats. D’altres vegades són els Ajuntaments els que posen a disposició de la ciutadania terrenys municipals que han parcelat per fer-ne horts urbans.
Afortunadament, cada vegada n’hi ha més que s’adonen de que en aquests moments hi ha gent de totes les edats interessada en aquest tipus d’espais, i que ja no és només un passatemps pels jubilats.

Malauradament però, queda molt camí per recòrrer, i crear una xarxa que agrupi tot aquest tipus d’iniciatives és un somni personal però compartit amb moltes d’altres persones que també consideren que estaria bé seure, poder conèixer-nos i posar en comú les nostres històries i experiències.

Per això, des del col·lectiu Sabadell Verd, fem una crida a totes les persones interessades en que les nostres ciutats siguin una mica més verdes. I per això us convoquem a aquesta trobada que tindrà lloc el proper dissabte 17 de Maig al Laboratori Social Metropolità, una sala ubicada a l’antiga fàbrica Estruch de Sabadell.

La intenció és que sigui una jornada de treball on cada col·lectiu pugui exposar la seva història i la tasca que estan fent al seu municipi, si compten amb algun tipus d’ajuda de l’Administració i intentar que de tot plegat en surti la decisió de crear algun grup a les xarxes socials per mantenir el contacte i així ajudar-nos entre tots.

Qualsevol persona interessada en iniciar un hort urbà al seu municipi hi està convidada, ja que segur que la trobada li permetrà tenir les idees més clares a l’hora de saber quines passes cal donar i per la resta, potser serà la manera de posar-nos cara entre els que fa temps que ens coneixem a través de les xarxes.

És necessari confirmar assistència al correu sabadellverd@gmail.com.
Us esperem però sobretot, us agrairem que ens doneu un cop de mà difonent aquesta trobada entre els vostres contactes. Gràcies!

Contrast – Horts urbans: cultivant la ciutat

La setmana passada es va emetre aquest documental a Canal Terrassa en el que es poden conèixer diferents iniciatives relacionades amb els horts urbans. Com que la temàtica hi està clarament relacionada, us el deixo aqui:

Feliç Sant Jordi 2014

sant-jordi-2014
Demà és Sant Jordi, i als que em llegiu en català no us haig d’explicar res d’aquesta diada. Tots sabeu que les ciutats vibren d’una manera especial aquest dia, amb senyeres i estelades als balcons, roses pertot i llibres amunt i avall. Per mi, sempre ha estat un dels dies més bonics de l’any i sempre he pensat que seria una gran idea poder exportar-lo perquè tothom en pogués gaudir.

No tinc gaire temps per escriure avui, però no volia deixar passar la oportunitat de donar-vos les gràcies a tots els que esteu fent que aquests dies siguin tan especials. I és que demà serà (sense cap dubte), un Sant Jordi diferent, en el que no seré jo la que estarà fent cua esperant la signatura del meu autor preferit sino tot al contrari: la que serà darrera el taulell, signant un llibre seré jo.

És una sensació que sóc incapaç de descriure. I no només perquè encara se’m fa estrany això d’agafar el llibre i veure que és meu, que realment l’he fet jo.
A tots els que esteu comprant el llibre (que ja està en la seva 2a Edició!!!), moltes, moltes gràcies. Per mi té molt més valor pensar que puc ser d’ajuda a tots aquells que s’han animat a començar que no pas la compensació econòmica que pugui arribar en forma de drets d’autor. (Però a la que evidentment no li faré cap fàstic, hahaha!)

Demà estaré signant llibres a Barcelona, d’11 a 15h a la parada de Viena Edicions, a Rambla de Catalunya, 44. Per la tarda ho faré a casa, a Sabadell, a la taula d’escriptors del Mercat Central, de 17 a 21 h.

Demà serà un d’aquells dies que em quedarà dins meu per sempre. Gràcies per permetre’m poder-lo viure i disculpeu l’excés d’autobombo d’aquests dies a les xarxes socials i aqui al blog. Hom no escriu un llibre cada dia!

Salut i Feliç Sant Jordi!

Handmade Festival Barcelona, ens veiem?

handamade-festival

El proper cap de setmana, Barcelona es converteix en el punt de trobada dels afeccionats a la filosofia DIY, que en anglès vol dir “Do it yourself” i que traduït al català seria un “fes-ho tu mateix” de tota la vida. I d’això en sabem una mica els que practiquem la horticultura, oi?

Què és el Handmade Festival Barcelona?

El Handmade Festival és una Fira que es realitza a les instal·lacions de Fira de Barcelona a Montjuïc, és a dir, en ple centre de Barcelona i sense haver-se de desplaçar fins a L’Hospitalet com per Alimentaria o el Mobile World Congress.
És aixì com la coneguda fira Fil, paper i sucre que ja fa alguns anys es celebrava a la Rambla de Badalona fa el gran salt per convertir-se en el referent per a tots aquells amants de les manualitats.

Quan vaig assabentar-me de la realització d’aquesta fira, vaig començar a seguir-los a les xarxes socials, ja que al seu logotip hi apareix una regadora. Hi haurà alguna cosa d’hort urbà? Com a afeccionada a la horticultura em fa una mica de ràbia veure que no es fa més difusió d’aquesta pràctica o que les fires que es fan sovint semblen obertes només per professionals. Com ens n’assabentarem, de les novetats si no hi ha comunicació? Hi ha coses que no entendré mai…
Afortunadament però, en aquesta ocasió si que ens han tingut en compte, així que apart del Paper, el Fil i la Cuina (una altra de les meves debilitats), ens trobarem amb tota una secció dedicada al Bricolatge, Decoració i Jardineria amb els seus stands, tallers i presentacions de productes:

tallers-handmade-festival

masterclass-handmade-festival

Hi seré les tardes de dissabte i diumenge, fent un parell de tallers. El primer amb Ecohortum, que hi presenta les seves SeedBox (de les que us haig de parlar en una altra entrada) i el diumenge a la MasterClass titulada “10 errors a evitar quan comences un hort ubà”, que servirà a la vegada com a presentació del llibre. Us hi espero!

Trobareu més informació sobre el Handmade Festival al seu web o al Facebook i si algun blogaire de temàtica relacionada vol acreditar-s’hi, només ha de seguir aquest enllaç. Segur que serà un cap de setmana genial!!!

3r Seminari Internacional: Paradigmes de la convivència planetària

imago-tercer-seminario-internacionalv2
El Seminari Internacional de Convivència planetària, que se celebrarà els propers 24, 25 i 26 d’abril de 2014, és una trobada anual que acull la ciutat Barcelona i que aquest any arriba a la seva tercera edició. L’auditori de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10) serà la seu dels tres dies de seminari.

Organitzat per l’associació Imago i amb el suport de més de 40 entitats, el seminari pretén produir sinergies entre Catalunya i el món al voltant d’un nou model de convivència planetària, reflexió existent en diferents escenaris globals i impulsada pel Fòrum Social Temàtic del Medi Ambient i altres actors.

Aquest nou paradigma de convivència planetària aposta per la construcció d’una Biocivilització, tot valorant i respectant la vida en totes les seves manifestacions: l’ésser humà, els animals, la natura, i el planeta, la nostra única llar.

El seminari pretén ser un avanç en el diàleg i la reflexió que, a escala global, s’està duent a terme sobre aquest nou paradigma, convertint-se en un espai on diferents actors intercanviaran punts de vista. Així es recolliran les construccions que des de diferents especialitats de l’àmbit local català s’estan realitzant en pro d’aquest canvi global, enfortint els vincles amb les xarxes i escenaris globals en els quals s’està igualment duent a terme aquesta construcció.

El 3r Seminari Internacional proposa la construcció del nou paradigma de convivència planetària des de 3 eixos o preguntes fonamentals, plantejades des del Fòrum Social Mundial, que alhora esdevindran els blocs del seminari:

1. ¿Amb quins valors o virtuts? (ètica) – 24 d’abril
2. ¿Amb quines estructures de poder, quina governança global? (política) – 25 d’abril
3. ¿Amb quin model econòmic? (economia) – 26 d’abril

El seminari compta enguany amb la presència d’una vintena de convidats, per una banda internacionals, com Chico Whitaker, un dels fundadors del Fòrum Social Mundial (FSM) i Premi Nobel alternatiu el 2006 o Vandana Shiva, Premi Nobel Alternatiu el 1993 i prestigiosa filòsofa de la ciència a escala internacional; i per l’altra banda convidats locals com ara Josep Pàmies, fundador de l’associació Dolça Revolució de les Plantes Medicinals, o Arcadi Oliveres, activista de Justíca i Pau i promotor del Procés Constituent a Catalunya

Durant aquests tres dies es reflexionarà entorn dels moltíssims moviments socials -un dels aspectes més innovadors de la recent conjuntura global- sorgits arreu del món, com ara Occupy Wall Street, Indignats a Espanya (Moviment 15-M), els moviments d’indignació al Brasil, els moviments d’estudiants de secundària xilens, coneguts com els moviments dels pingüins… Tots en el seu conjunt han demanant una resposta a les relacions entre la societat, el poder i la política.

Igualment, el seminari també se centrarà en Catalunya, on a més dels Indignats, del Procés Constituent i del Moviment contra els desnonaments, es contempla en l’àmbit internacional el dilema existent pel que fa a la relació entre l’Estat espanyol i l’independentisme, situació que caldrà resoldre per vies democràtiques l’any 2014 dins del marc d’autodeterminació de Catalunya.

En aquesta conjuntura, el seminari convida a tothom qui ho vulgui a participar i reflexionar sobre els moviments socials i les noves ciutadanies planetàries, i a construir sobre la re fundació democràtica de la política i de les institucions públiques. L’activitat és gratuïta però cal inscriure’s prèviament seguint aquest enllaç.

El programa

Els convidats

Alguns dels convidats del 3r Seminari Internacional de Convivència planetària són:

Chico Whitaker, un dels fundadors del Fòrum Social Mundial (FSM) i Premi Nobel alternatiu el 2006. Va servir com a regidor del Partit dels Treballadors en la Càmera Municipal de São Paulo des de 1989 fins a 1993,

Vandana ShivaPremi Nobel Alternatiu el 1993 i activista a favor de l’ecofeminisme i una de les filòsofes de la ciència més prestigioses a escala internacional.

Cândido Grzybowski, director de l’Institut Brasiler de Análisis Sociales i Económicos (IBASE) i impulsor del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre el 2001;

Pedro Santana, membre del Consell internacional del Fòrum Social Mundial i president de Viva la Ciudadania Colòmbia;

Juan Carlos Monederodirector del Departament de Govern, Polítiques Públiques i Ciutadania Global de l’Institut Complutense d’Estudis Internacionals, considerat un dels ideòlegs del 15-M i un dels impulsors del projecte Podemos, iniciativa que té com a objectiu convertir la indignació ciutadana en canvi polític

Arcadi Oliveres, reconegut activista de Justícia i Pau, promotor inicial del Procés Constituent a Catalunya i defensor del decreixement

Josep Pàmiesagricultor ecològic membre d’Slow Food, fundador de l’associació Dolça Revolució de les Plantes Medicinals i promotor de l’ús de plantes amb propietats medicinals, sobretot de l’estèvia i el donzell

El seminari compta amb més convidats, com Geneviève Azam, militant ecologista i antiglobalització a l’organització Attac França; José Manuel Frías Aguilera de Som Energia; Ester Casanovas del Mercat Ecològic del Vallès; Rosa García de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable; Manuel Ramiro Muñoz, director Centro de Estudios Interculturales de la Pontificia Universidad Javeriana de Cali; Gala Pin de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH); Victòria Camps Cervera, filòsofa i catedràtica universitària, Àngels Parra, de l’Associació Vida Sana; Gorka Pinillos, de la Cooperativa integral catalana; i Albert Recio Andreu, doctor en Economia.