Perquè es posen grogues les albergínies?

Fa alguns dies, @jcasanovas1964 piulava la següent consulta a Twitter: Otra consulta de novato: Berenjenas no han ido muy bien. Ahora además empiezan a amarillear ¿sabeis qué puede ser?
No acompanyava la pregunta amb cap fotografia, així que al migdia vaig passar per casa per fotografiar-ne una de les meves. Les vostres albergínies s’han posat mai grogues com aquesta?

De seguida va rebre resposta de @Fitoralia, que indicava que la climatologia d’aquesta temporada de primavera-estiu possiblement havia influït en el desenvolupament de les arrels. Afegia que podia ser per mil motius, però que aquestes alçades de temporada també podia ser per esgotament de l’adob i una mancança de ferro.

Quan vaig veure els tuits que es creuaven, se’m va ocórrer una altra possible resposta, perque sabia que aquest era el primer any que @jcasanovas1964 cultiva el seu hort urbà en jardineres. I és que possiblement, les albergínies se li han passat.

M’explicaré: les albergínies són del seu color (blanc, negre, verd, morat) d’ençà que comencen a crèixer a la mata. No és com els tomàquets, que passen de verd a vermell indicant-nos així el seu punt de maduració. I sovint, el que ens passa als que cultivem en jardineres és això, que esperant a que els fruits creixin una mica més, se’ns passen les albergínies, que maduren i comencen a mostrar aquests tons groguencs. Tant hi fa quina sigui la varietat que estiguem cultivant: si les albergínies es posen grogues, ja no estan gaire bones per menjar, ja que es tornen esponjoses i les llavors són dures i formades al seu interior.

La que us ensenyo a la foto és la que vaig deixar precisament per guardar llavor per l’any vinent. Pensareu que no es veu gaire gran i que als vostres horts urbans n’heu collides de més grosses i maques, i teniu tota la raó. Però li tinc un carinyu especial a aquesta varietat que cultivo d’ençà que algú que ja no està amb nosaltres me les va enviar des d’Andalusia en un intercanvi. Al sobre hi anava una nota que deia: “Prueba estas berenjenas, son pequeñitas y salen muchas, seguro que te irán bien en el macetohuerto”. Així va ser i per això les sembro cada any.

Quan cultiveu albergínies en contenidors, mireu de collir-les petites. Val la pena perque seran molt més tendres i bones, i si la planta no ha d’engreixar fruits, donarà més flors que es convertiran en nous fruits al cap d’unes setmanes. Sense posar en dubte els consells de @Plantelia (que sap del què parla perquè és Enginyer Tècnic Agrícola), volia aportar la meva opinió sobre aquest tema, esperant que us serveixi.
Salut!

Nota:
Sembla ser que hi va haver un malentès i que  @Plantelia va pensar que @jcasanovas1964 es referia a que era la planta la que estava groga, no els fruits. Així ho va explicar en els comentaris de la versió en castellà d’aquesta entrada.

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i conrear’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà i assessories, col·laboro amb empreses de jardineria i mitjans especialitzats i he publicat dos llibres que t’ajudaran a començar: Hort urbà (Iceberg Editorial, 2025) i Pagesos de ciutat (Viena, 2014)

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *