He rebut un mail de la Sandra preguntant-me on pot trobar llavors de canonges. Diu que ha mirat però que no les troba.
A mi em va passar exactament el mateix, i és que els sobrets de les llavors, en comptes de posar “Canonges” o “Maché”, el que posa és el nom científic, que en aquest cas és Valerianella locusta.
Les de la casa Batlle, si més no, venen amb aquest nom.
És molt fàcil de cultivar i si encara no fa molt fred allà on viviu, possiblement us serà fàcil fer-ne germinar les llavors.
Consells de cultiu
El seu nom científic és Valerianella locusta i és de la família de les Valerianàcies. Es troba de forma natural en zones fresques d’Europa. Les varietats seleccionades pel cultiu són de sabor més suau que la planta silvestre.
Originària d’Europa i coneguda des de fa segles, era cultivada com a enciam d’hivern fins que va decaure el seu ús durant els segles XVIII i XIX degut a l’aparició de varietats d’enciam adaptades a l’hivern. El seu nom fa referència al seu cultiu en els horts dels monestirs. Fins fa poc era bastant desconeguda però en els darrers anys s’ha tornat a posar de moda a les cuines dels països europeus.
Propietats nutricionals
És una bona font de betacarotè, vitamina C i àcid fòlic. Té propietats diürètiques, depuratives i laxants. S’utilitza fresca en amanides. No es conserva bé i cal consumir-la de seguida després de la collita. Potser aquesta és una de les causes de que no s’hagi estès gaire la producció i la comercialització d’aquesta planta.
Varietats
Hi ha dos grups principals de varietats, les de fulla gran i les de fulla més estreta i planta més compacta, que són les que es cultiven habitualment a Europa.
Com cultivar canonges en tests i jardineres
No s’adapta bé a la calor i la falta d’aigua, per tant cal cultivar-la a la tardor i hivern. Es sembren de llavor a partir de mitjans d’estiu, quan les temperatures comencen a ser més fresques. Es sembra en files o a voleig i s’aclareixen deixant uns 10cm entre plantes. Com que la llavor germina amb dificultat és interessant posar-les en remull un o dos dies abans de la sembra. Es cull fins a la primavera ja que amb l’arribada de les primeres calors la planta espiga.
Associacions de cultiu
Com que és un cultiu petit es pot cultivar entre els espais d’altres plantes de cicle més llarg com porro, nap, pastanaga o col.
Malalties i plagues
És una planta molt rústica que no sol presentar problemes importants. Com que es cultiva a la tardor i l’hivern només pot presentar algun problema de fongs a les fulles.
Poc més puc afegir a aquesta explicació. Només dir-vos que els cultivo sempre en jardineres petites, amb una profunditat de 15 a 20 cms i se’m dónen bé. És millor reservar les torretes més grans per les faves, els pèsols i les cols.
Podeu ampliar la informació en aquests missatges:
Fitxa tècnica a Infojardín
Hierba de los canónigos
Canónigos: siembra y cuidados