Search
Close this search box.

Com plantar carbassó

carbasso-com-plantar-test

El carbassó vol molt espai, un test ben gran i força adob. Durant els meus primers anys el vaig cultivar en testos massa petits. Sortien, sí, però mai de forma contínua, i sovint amb un creixement irregular, estrets a la punta i més amples de baix. El secret és al test, ja ho veuràs.

Què necessites saber per cultivar carbassó?

Com sembrar carbassó

Pots preparar planter de la majoria de les cucurbitàcies, però les seves llavors germinen tan ràpidament i són tan grans comparades amb d’altres, que el més pràctic és sembrar-les directament al test o a la jardinera on creixeran.

Fes un forat al substrat amb el dit, introdueix 2 o 3 llavors i quan germinin, talla amb els dits les plàntules més febles per deixar només una.
Germinaran en menys duna setmana.

Si a causa de les temperatures prefereixes començar els planters a l’interior, tingues en compte que és una planta que creix ràpidament. Si saps que hauràs d’esperar per trasplantar, el millor és sembrar-los en un recipient gran (com un pot de iogurt d’1 litre o un test petit).

Com plantar carbassó en test

El més important en el cultiu del carbassó, és destinar-li un test prou gran, que lamentablement, de vegades no en tenim. És una planta que forma arrels profundes, i per això necessita 60 litres de substrat per planta com a mínim.

Quan vaig començar a participar al fòrum d’Infojardín, els companys collien tants carbassons que no sabien què fer-ne, i fins i tot aconsellaven no sembrar més de dues mates en un hort d’autoconsum.

Cada temporada, vaig anar provant canvis de test, buscant sempre un de més gran, fins que finalment vaig començar a cultivar-los en una jardinera que vaig fer amb fustes i que té una fondària de mig metre. Quan els vaig posar en aquesta jardinera van començar a produir de veritat, en quantitat i qualitat.

Això va fer que m’adonés de que realment és molt important donar a cada hortalissa el volum mínim que necessita per desenvolupar-se correctament. Crec que és una cosa que repeteixo en tots els articles del bloc, però hi ha casos en què l’èxit està tan relacionat amb aquesta necessitat que no insistir seria conduir-te al fracàs absolut.

Substrat

Si és el teu primer any i has comprat substrat universal o específic per a hort urbà, trasplanta sense problemes però comença a buscar un fertilitzant perquè ho necessitaràs d’aquí a un mes, o mes i mig.

Hauràs d’iniciar una pauta de fertilització setmanal així que comencin a formar-se les primeres flors. Els carbassons són plantes molt, molt goludes.

Si has optat per la barreja de fibra de coco i humus de cuc, utilitza un 50% de cada material.

I si estàs reutilitzant substrat en què ja has cultivat anteriorment, afegeix aquest 50% d’adob que necessitarà la planta: fes servir humus de cuc, compost o fems segons les teves preferències.

Ubicació

El carbassó necessita molt, molt de sol, i és una de les hortalisses a prioritzar quant a ubicació a l’hort urbà. En situacions en semiombra sol desenvolupar-se força, però no floreix fins a rebre sol directe.

Tingues en compte que per la seva mida pot crear ombra sobre altres plantes, ja que pot arribar fins a 1 metre dalçada.

Com cuidar les plantes de carbassó durant el cultiu

calabacines-zucchini-macetohuerto-huerto-urbano

Les mates de carbassó es fan enormes. Les fulles, més grans que una mà, neixen formant una roseta, amb tiges de fins a 1 m de longitud (una mica més si el teu hort és a terra).

El diàmetre de cada mata pot arribar a mesurar prop d’1,5 m, per la qual cosa és recomanable cultivar-les en una jardinera a part, o en un test gegantí, però mai en una taula de cultiu o barrejades amb altres hortalisses.

No per incompatibilitats, sinó perquè la seva mida no et permetrà cultivar res més.

Reg

El reg del carbassó ha de ser generós però espaiat. A més, hauràs d’anar incrementant la periodicitat a mesura que arribin els mesos més càlids de l’estiu i la planta segueixi creixent.

Però compte: el carbassó és un drama queen de llibre. L’aspecte de les fulles sol enganyar-nos, perquè quan rep la llum del sol de migdia, tendeixen a tornar-se flàcides. Això et farà pensar que has regat poc, i que cal incrementar el reg de les mates.

Abans de caure en la temptació de regar-les més cap al tard, observa l’aspecte de les fulles quan ja no els toqui el sol. Han recuperat el seu aspecte normal? Si és així, continua regant com fins ara, sense incrementar-ne la quantitat ni la freqüència.

Un reg excessiu pot provocar l’aparició d’oïdi, un fong força habitual a totes les cucurbitàcies.

Tutors

Precisament per aquest creixement tan exagerat, pot ser molt útil entutorar-les amb una canya. Les fulles són tantes i tan grans que tendeixen a acabar tombant la planta cap a un costat, i això en un balcó o un terrat pot suposar una invasió de la zona de pas. Clava una canya ben gruixuda al costat de la mata quan la trasplantis o la sembris, i veuràs com a mesura que va creixent podràs guiar-la, començant arran del substrat.

Fertilització

És una planta molt exigent en adob. Pots preparar una barreja inicial amb un 50% d’adob sense cap problema, i en començar la floració, afegir un grapat d’humus de cuc cada setmana al voltant de la base, de manera que es vagi integrant al substrat conforme vagis regant. Potser et sembla massa adob, però realment és necessari, i les plantes t’ho agrairan amb més flors i fruits.

Les fulles més antigues es van assecant soles. Sempre seran les més properes al terra, ja que les noves (així com les flors i els fruits) comencen a formar-se al centre de la planta. Les fulles seques cal anar tallant-les; això us ajudarà a seguir guiant a la planta per la canya i al mateix temps evitarà la possible aparició de fongs.

Tot i que l’espera fins a l’aparició de flors masculines i femenines sol ser eterna, finalment es formarà el primer carbassó. A partir d’aquell moment, la fructificació se sol normalitzar si seguim abonant amb regularitat.

Quan collir els carbassons

Aquests van ser els meus primers carbassons. El més claret és de la varietat “Verde de Argel” de la marca Vilmorin i els dos més foscos d’un híbrid que em va regalar un amic.

És recomanable recol·lectar els carbassons quan són petits, a partir d’uns 15 cm. No només perquè són molt més tendres i saborosos, sinó perquè així la planta seguirà produint més flors i engreixant els que ja han quallat.
Els fruits creixen d’una manera espectacular d’un dia per l’altre, i aviat podràs collir-ne més.

Collitar carbassons tendres és un dels regals més grans que et pot oferir l’hort. I no només perquè són molt més rics i tendres, sinó perquè així afavorim el creixement dels que vindran a continuació.

Com guardar llavor de carbassó

Deixa que un carbassó creixi a la mata i maduri fins a passar de color verd a groc. Això et garanteix la formació i la viabilitat de les llavors, que podràs extreure del seu interior.
Deixa-les assecar bé abans de guardar-les per a la temporada que ve.

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

3 respostes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *